VIDEO „De ce este România altfel?“ – dialog între Lucian Boia şi Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-de-ce-este-romania-altfel-dialog-intre-lucian-boia-si-catalin-stefanescu-la-garantat-100/

Urmăriţi o discuţie cu totul specială a lui Cătălin Ştefănescu cu profesorul Lucian Boia astăzi, de la ora 23.00, la TVR, în cadrul emisiunii „Garantat 100%“.

Un articol de Andrada Văsii|30 iunie 2013

Urmăriți o discuţie cu totul specială a lui Cătălin Ştefănescu cu profesorul Lucian Boia astăzi, de la ora 23.00, la TVR, în cadrul emsiunii „Garantat 100%“.  

Lucian Boia sste autorul unor cărţi de mare succes. Unele dintre ele au devenit repere în redefinirea felului în care înţelegem istoria naţională. Altele au produs mari controverse.

Volume pline de explicații

Are fani care îi aşteaptă cu nerăbdare cărţile, dar are parte şi de critici din direcţia unor personalităţi cunoscute în spaţiul public, ceea ce dovedeşte că lucrările sale se bucură de o mare atenţie. Lucian Boia va spune „De ce este Romania altfel?“ şi va vorbi despre profunda ambiguitate a României, despre cum răspunde unor acuze de defăimare, de redactare a unei „biblii a imposibilităţii româneşti“, cum lămureşte pe scurt filosofia lui „altfel“, cum te face istoria să fii într-un fel sau altul.

Citiţi şi: Lucian Boia: „Românii au mai mult cultura compromisului, decât cultura rezistenței“

Opera lui Lucian Boia, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.

Lucrări din arii diferite

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie („Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune“) şi la imaginar („Pentru o istorie a imaginarului“), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

A adus, de asemenea, noi interpretări în ceea ce priveşte istoria Occidentului şi istoria Franţei. În 1997, lucrarea sa „Istorie şi mit în conştiinţa românească“ a stârnit ample dezbateri şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

Emisiunea se încheie, ca de obicei, cu muzică de calitate: „Cvartetul Passione“ susţine un moment muzical în studioul „Garantat 100%“.

Info:

Emisiunea poate fi urmărită la la TVR 1, TVR HD şi TVR+,

Întreaga colecţie a emisiunilor „Garantat 100%“ poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Foto credit: Giani Oprina, TVR

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: