VIDEO Paavo Järvi, dirijorul laureat cu Grammy, urcă pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu“ alături de celebra Orchestre de Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-dirijorul-laureat-cu-grammy-paavo-jarvi-urca-pe-scena-festivalului-international-george-enescu-alaturi-de-celebra-orchestre-de-paris/

Un regal care include lucrări ale compozitorilor Berlioz, Britten şi Saint-Saëns, concertul din 5 septembrie îi aduce la Bucureşti şi pe doi dintre cei mai talentaţi solişti ai lumii: Vilde Frang (vioară) şi Thierry Escaich (orgă).

Un articol de Andrada Văsii|5 august 2013

Un regal care include lucrări ale compozitorilor Berlioz, Britten și Saint-Saëns, concertul din 5 septembrie îi aduce la București și pe doi dintre cei mai talentați soliști ai lumii: Vilde  Frang (vioară) și Thierry Escaich (orgă).

Pe 5 septembrie 2013, Festivalul „George Enescu” îl dezvăluie publicului pe dirijorul de origine lituaniană Paavo Järvi, laureat al prestigioaselor Premii Grammy. Concertul susținut de acesta va avea loc peste exact o lună.

Considerat un dirijor al emoțiilor puternice, Paavo Järvi este unul dintre cei mai bine cotați muzicieni ai momentului, fiind distins cu un Premiu Grammy. Concertul pe care îl va dirija pe 5 septembrie, de la ora 19.30 la Sala Mare a Palatului din București în cadrul seriei Mari Orchestre ale Lumii prezintă publicului și una dintre cele mai bine cotate orchestre ale lumii la nivel mondial, Orchestre de Paris.

Cu un program care reunește lucrări de Berlioz, Britten și Saint-Saëns, concertul aduce în prim-plan două compoziții în egală măsură speciale și spectaculoase: Concertul pentru vioară și orchestră în Re minor, op.15 de Benjamin Britten, care o va avea ca solistă pe Vilde Frang și impunătoarea Simfonie Nr. 3 cu orgă în Do minor, op.78 de Camille Saint-Saëns – solist Thierry Escaich.

Muzică pentru toate artele

Cu o apariție scenică ce amintește de tablourile lui Botticelli  – părul lung și blond, privirea ingenuă –, violonista norvegiană Vilde Frang este considerată de prestigiosul cotidian britanic The Guardian o „nouă stea a muzicii internaționale”.

Vilde Frang

Compozitorul și organistul Thierry Escaich a fost, începând din anul 1996, organist al bisericii Saint-Étienne-du-Mont din Paris și a susținut numeroase turnee internaționale. Pasionat de asemenea de cinema, Thierry Escaich a fost solicitat de muzeul Luvru din Paris să compună o coloană sonoră pentru filmul Seventh Heaved, de Frank Borzage (1927).

Muzicianul francez a compus și muzica pentru baletul „The Lost Dancer“, produs de New York City Ballet și având premiera internațională în luna mai a anului 2010.

Încă mai puteți cumpăra bilete pentru concertul susținut de Paavo Järvi și Orchestre de Paris la București, acestea fiind disponibile pe site-ul Eventim.

De la Moldova la Bruxelles

Unul dintre punctele forte ale Festivalului „George Enescu” este să aducă pe aceeași scenă mari nume ale muzicii internaționale și reputate nume ale muzicii românești.

Pe 5 septembrie, pe scena Ateneul Român vor urca, de la ora 17.00, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, dirijorul Leo Hussain, care a dirijat ultima montare a operei ,,Oedipe” de George Enescu de la Opera din Bruxelles, și solistul Marino Formenti (pian), distins cu  Master of the Queen’s Music în anul 2004.

Leo Hussain

Aceștia vor interpreta o lucrare a compozitorului român Cornel Țăranu – Simfonia „Memorial”, precum și „Concertul pentru pian și orchestră op.188’’, de Sir Peter Maxwell Davies și Earth Dances, de Harrison Birtwistle.

Bilete pentru acest concert sunt încă disponibile pe siteul Eventim, la acest link.

Concert interactiv

Parte a strategiei Festivalului Internațional „George Enescu” este și susținerea tinerilor muzicieni români. În aceeași zi, de la ora 14.00, va avea loc la Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de Operă și Multimedia un concert interactiv al tinerei generații de compozitori români, în interpretarea Ansamblului IconArts, avându-l la pupitru pe dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Programul include lucrări de Sebasatian Androne, Veronica Anghelescu, Diana Gheorghiu, Alexandru Murariu, Băcan Aurelian și Cătălin Ştefănescu Pătraşcu. Intrarea este liberă.

Tot în data de 5 septembrie, publicul de specialitate poate participa la un workshop (intrare liberă): de la ora 10.00, va avea loc conferința „Aspecte stilistice, estetice și tehnici compoziționale în Creația Proprie”, susținută de compozitorul român Octavian Nemescu, la Universitatea Națională de Muzică București, Sala „Dinu Lipatti”.

De la Berlin la Pittsburg

A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).

Foto credit: Paavo Järvi (Site)

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.