VIDEO Documentarul „Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire“ va fi difuzat miercuri, la BBC Knowledge
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentarul-planeta-inghetata-pe-gheata-subtire-va-fi-difuzat-miercuri-la-bbc-knowledge/

BBC Knowledge va difuza miercuri, de la ora 22.50, documentarul „Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire”, prezentat de Sir David Attenborough.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

BBC Knowledge va difuza miercuri, de la ora 22.50, documentarul „Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire”, prezentat de Sir David Attenborough.

Documentarul dezvăluie – prin intermediul tehnicilor de filmare revoluţionare, imaginilor din satelit şi experimentelor ştiinţifice – consecinţele schimbărilor climatice asupra animalelor şi oamenilor din regiunile polare, dar şi asupra întregii planete.

Deplasare de 37 de metri pe zi

Dovezile adunate în timpul filmărilor producţiei BBC „Planeta îngheţată” demonstrează viteza cu care polii Pământului se încălzesc. Mişcarea gheţarilor din Groenlanda este un prim exemplu în acest sens.

Folosind mijloace fotografice de tip time-lapse, „Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire” arată modul în care aceşti gheţari se deplasează către mare, într-un ritm uimitor, de aproximativ 37 de metri pe zi, aproape suficient de rapid pentru a fi văzuţi cu ochiul liber.

Pericol imediat

Urşii polari sunt dependenţi de gheaţa mării şi fără aceasta viitorul lor este ameninţat, unii experţi fiind de părere că specia lor va dispărea până la sfârşitul secolului. Însă poate că nimeni nu trebuie să se adapteze mai rapid la natura schimbătoare a regiunii arctice ca populaţia indigenă.

Vânătorii se confruntă zilnic cu pericole în timp ce încearcă să prindă „prada” pe gheaţa care devine din ce în ce mai subţire. Adăposturile acestora se pot răsturna din cauza topirii regiunilor de permafrost şi satele de pe coastă ar putea fi distruse fiindcă lipsa gheţurilor mării le expune furiei furtunilor de iarnă.

Foto credit: Wikipedia

 

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.