VIDEO Documente care au aparţinut industriaşului Oskar Schindler sunt scoase din nou la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documente-care-au-apartinut-industriasului-oskar-schindler-sunt-scoase-din-nou-la-licitatie/

Documente care au aparţinut lui Oskar Schindler au fost scoase la vânzare pe internet, la doar câteva zile după eşecul licitaţiei de pe eBay a unei copii a ,,Listei lui Schindler”.

Un articol de Andrada Văsii|8 august 2013

Documente care au aparţinut lui Oskar Schindler au fost scoase la vânzare pe internet, la doar câteva zile după eşecul licitaţiei de pe eBay a unei copii a „Listei lui Schindler”. Acea copie conţinea numele a câtorva sute de evrei salvaţi de acest industriaş german, în Al Doilea Război Mondial.

Aceste documente, printre care se află planurile de extindere a uneia dintre uzinele lui Schindler din Polonia, sunt scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii online care se desfăşoară până pe 14 august, a precizat casa RR Auction din New Hampshire, organizatoarea evenimentului.

Trei milioane de dolari

La sfârşitul lunii iulie, o copie a Listei lui Schindler, un document de 14 pagini conţinând numele a 801 evrei salvaţi de industriaşul german de ororile nazismului, nu şi-a găsit cumpărător pe eBay, unde era propusă spre vânzare pentru preţul de 3 milioane de dolari.

Citiţi şi Lista lui Schindler a fost scoasă la licitaţie pe eBay

Documentele pentru licitaţia din august provin de la un colecţionar privat californian. Unul dintre loturi include planurile de extindere a unei fabrici de obiecte din email pe care Oskar Schindler o deţinea la Cracovia, în Polonia, unde angajase peste 1.000 de evrei pe care îi salvase dintr-un lagăr de concentrare din vecinătate, notează Mediafax.

Datând din 1943 şi purtând logoul companiei germane Siemens, aceste planuri prezintă în special cartierele în care Schindler îi mutase pe angajaţii săi evrei, pentru a-i ajuta să scape astfel de atrocităţile comise în lagărul de la Plaszow. „Acela este cu adevărat momentul în care Schindler a început să salveze evrei“, spune David Crowe, istoric specialist în Holocaust. 

Un alt document scos la vânzare este o scrisoare de recomandare – semnată de Schindler – pentru un angajat polonez, care pregătea transferul acestuia de la uzina din Cracovia în Republica Cehă.

După părerea istoricului David Crowe, acea scrisoare este o dovadă a faptului că Schindler obţinuse mai devreme decât se credea autorizaţia de a-şi muta activităţile – şi, deci, angajaţii evrei.

O viaţă demnă de un film

Transferându-şi acei salariaţi, în număr mare, către fabricile de muniţie, industriaşul german i-a ajutat astfel pe muncitorii evrei să scape de camerele de gazare.

Industriaşul Oskar Schindler a salvat vieţile a peste o mie de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trecând numele acestora pe o listă de muncitori care efectau munci indispensabile pentru armata germană.

Mort în 1974, în anonimat, Oskar Schindler a fost recompensat postum cu titlul de „Drept între popoare”.

Povestea lui a stat la baza filmului „Lista lui Schindler”, lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula „Lista lui Schindler” a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.

Foto credit: Cinemagia

03
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT. Între capodoperele literaturii române, "Țiganiada" lui Ion Budai Deleanu (1760-1820) ocupă un loc de excepție. Și explicația trebuie căutată nu numai în faptul că țiganii reprezintă o populație alogenă cu care conviețuim de peste 600 de ani, ci și pentru descrierea general umană pe care o conține.

31
/01
/19

Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA organizează a doua ediţie a seriei de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, un festival de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, susţinute de specialişti şi oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la […]

29
/01
/19

După ce a cucerit lumea cu „Citind Lolita în Teheran”, scriitoarea Azar Nafisi a revenit cu „Lucruri nespuse” - o colecție de amintiri care își poartă cititorul în mijlocul evenimentelor din Iranul ultimului secol.

28
/01
/19

La început de an 2019, declarat Anul Cărții în România, vă propunem un top al celor mai bune apariții editoriale ale anului trecut, din zona ficțiune. Ziarul Metropolis a realizat un top al celor mai bune cinci romane publicate în 2018 în România.

27
/01
/19

Și pentru că 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, vă propunem spre lectură „Omul în căutarea sensului vieții” (Editura Vellant), cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre.

25
/01
/19

METROPOLIS SPECIAL. Pe 25 ianuarie 1882 se năștea, la Londra, Virginia Woolf. 137 de ani mai târziu, vă invităm să ne-o amintim răsfoindu-i jurnalul.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.

07
/01
/19

Cartea „Între prieteni“ (traducere din limba ebraică de Marlena Braeșter) a apărut la editura Humanitas fiction în anul 2013. Amos Oz a murit la Tel Aviv pe 28 decembrie 2018.

23
/12
/18

Romanele din seria Fantasy „Pisicile războinice”, semnată de Erin Hunter, s-au situat și anul acesta pe primul loc în preferințele publicului. Cele mai vândute titluri din portofoliul Grupulului Editorial ALL fac parte din domenii variate, de la literatură la dezvoltare personală și medicină.