VIDEO „După dealuri“, de Cristian Mungiu va fi proiectat la Festivalul de Film „Nowe Horyzonty“ de la Wrocław
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-dupa-dealuri-de-cristian-mungiu-va-fi-proiectat-la-festivalul-de-film-nowe-horyzonty-de-la-wroclaw/

Lugmetrajele „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, şi „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław (Polonia).

Un articol de Andrada Văsii|20 iulie 2013

Lugmetrajele „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, şi „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław (Polonia), care se desfăşoară în perioada 18-28 iulie.

Aflat anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” este cotat drept cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională.

Desfăşurat în fiecare an la Wrocław, festivalul prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni – concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber -, evenimentul aduce în prim plan regizori care merg contra curentului şi modei, creatori cu stil propriu, inimitabil, notează Mediafax.

Echipa de selecţioneri a festivalului alege în program filme puternice, din toate colţurile lumii, „cu forţă de expresie şi forme deosebite, care trezesc pretutindeni reacţii extreme şi emoţii, care nasc polemici şi discuţii, admiraţie şi proteste”.

Ateliere pentru tineri

Unul dintre punctele importante din programul festivalului este reprezentat de atelierele „Studio Nowe Horyzonty”, o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri, creaţie etc.).

Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, scenarişti, compozitori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri. Un rol important şi activ în organizarea atelierelor îl are London Film Academy, coorganizator al evenimentului, alături de Media Desk Polska.

Cei doi creatori români participanţi la ateliere sunt Iulia Rugină şi Cristian Lolea. Aceştia vor participa la întreaga sesiune de cursuri, susţinând totodată prezentări dedicate cinematografiei româneşti şi propriei creaţii.

De asemenea, printre „profesorii” străini din acest an se numără şi o serie de producători asociaţi London Film Academy: Ivana MacKinnon, David Pope şi Alex Boden.

Foto credit: Cinemagia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.