VIDEO Festivalul Cinepolitica are în program, în premieră în România, filme recente cu temă politică
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-cinepolitica-are-in-program-in-premiera-in-romania-filme-recente-cu-tema-politica/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România.

Un articol de Andrada Văsii|27 martie 2013

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România, în principala secțiune – Competiția.

Titlurile anunțate în Competiție îi vor purta pe cinefili prin Argentina, în timpul guvernării juntei militare, prin Polonia comunistă, Coreea de Nord și prin labirintul unei cariere controversate, cea a lui Silvio Berlusconi.

Povestea unor partizani

„Infancia Clandestina”/ „Clandestine Childhood”, o impresionantă dramă semi-autobiografică regizată de Benjamín Ávila, a fost propunerea Argentinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta, și al optulea cel mai vizionat film din istoria cinematografiei argentiniene.

În 1979, un cuplu de partizani din organizația Montoneros se întoarce în Argentina după șase ani de exil în Cuba, în timpul dictaturii juntei militare. Cei doi își fabrică identități noi ca să poată lua parte la contraofensivă și, deși viața lor și a copiilor lor e mereu în pericol, zilele în clandestinitate au momentele lor de lumină, relatate din perspectiva unuia dintre copii, Juan. Co-autor al scenariului, regizorul a mărturisit că mama sa a fost partizană și a sfârșit ucisă de armată.

Pentru a înțelege modul de viață al partizanilor, actorii au petrecut câteva zile în preajma muntenilor. Pe afiș, unul dintre starurile cinematografiei argentiniene, Natalia Oreiro. Pelicula a obținut numeroase trofee la gala premiilor industriei argentiniene de film.

Mușchetarii din Polonia

Un al doilea titlu din competiția Cinepolitica este propunerea Poloniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin pentru 2013: „80 de milioane”/ „80 milionów”, în regia lui Waldemar Krzystek.

Este povestea a trei „mușchetari”, opozanți ai comunismului, care reușesc să scoată din conturile organizației Solidaritatea, cu zece zile înainte de instaurarea legii marțiale în Polonia, în 1981, 80 de milioane de zloți. Cu acești bani, salvați ca prin minune înainte de a fi blocați de autorități, mișcarea își va construi opoziția împotriva regimului.

Cei trei sunt interpretați de Wojciech Solarz, Krzysztof Czeczot și Maciej Makowski. Actorul Maciej Makowski va fi invitatul special al Cinepolitica și se va întâlni cu publicul din București.

Istorisiri din lagărele Coreei de Nord

Documentarul „Camp 14: Total Control Zone”, în regia lui Marc Wiese, aduce povești zguduitoare, aproape incredibile, din lagărele Coreei de Nord.

Filmul este, în același timp, un fascinant portret al unui tânăr născut și crescut într-un astfel de lagăr, Shin Dong-huyk, care a reușit să fugă din țară la 23 de ani, dar care nu își găsește întru totul locul „afară”.

Execuții publice, luni de torturi zilnice, înfometare, momente de trădare și complicitate și prima clipă de afecțiune trăită în spatele gratiilor, la vârsta de 14 ani – confesiunile lui Shin, reconstituite uneori în secvențe animate, sunt greu de uitat. „Camp 14: Total Control Zone” a fost proiectat, printre altele, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto.

Portretul unui politician- Silvio Berlusconi

Un al doilea documentar din competiția Cinepolitica reface portretul și traseul unuia dintre cei mai controversați politicieni ai ultimelor decenii, Silvio Berlusconi.

„S.B.: Io lo conoscevo bene”, de Giacomo Durzi și Giovanni Fasanella, adună exclusiv mărturii și povești ale unor foști și actuali prieteni, cei care i-au fost în preajmă ani buni, de la avocatul personal Vittorio Dotti, la șeful structurii secrete „Gladio”, Francesco Gironda, reporterii Giuliano Ferrara și Paolo Guzzanti, fostul ministru Paolo Cirino Pomicino sau psihiatrul Alessandro Meluzzi.

Construit ca o poveste despre ascensiune și decădere, filmul e împărțit pe capitole, iar ultimul este „Căderea imperiului”, însă, recunosc realizatorii în interviuri, s-ar putea să se fi înșelat. Despre demers le va vorbi spectatorilor Cinepolitica unul dintre cei doi regizori, Giacomo Durzi, invitat special al festivalului.

25
/01
/17

Viitorul film din seria "Star Wars" se va numi "The Last Jedi" și va fi lansat la 15 decembrie 2017. Filmul, care va fi regizat de Rian Johnson, va prezenta noile aventuri ale lui Luke Skywalker (Mark Hamill) și Princess Leia (Carrie Fisher). Anterior filmul era cunoscut pur și simplu sub numele "Episode VIII".

24
/01
/17

“TONI ERDMANN”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, intră în cursa pentru trofeul OSCAR la categoria cel mai bun lungmetraj străin la cea de-a 89-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film. Evenimentul va avea loc pe 26 februarie 2017 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles.

24
/01
/17

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziție de Centrul Național al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Evenimentul va avea loc la sfârșitul lunii martie, în București.

24
/01
/17

Astăzi este ziua în care cinefilii din întreaga lume vor afla nominalizările la Premiile Oscar 2017. Printre marile favorite, la cele mai importante categorii de premii, se numără peliculele „La la Land”, „Moonlight” şi „Manchester by the sea”. Nominalizările vor putea fi urmărite în direct la Digi24, de la ora 15.15.

20
/01
/17

Simplu spectator de cinema, năist dintotdeauna, salut călduros apariția filmului „6.9 grade pe scara Richter”, de Nae Caranfil. E o nebunie. E de un ludic dus la extrem.

19
/01
/17

Relansat pe platforma Cinepub, "E pericoloso sporgersi" (1993), de Nae Caranfil, a fost unul dintre cele mai neaşteptate filme din cinematografia română a anilor `90 şi rămâne unul dintre cele mai reuşite şi proaspete debuturi.

19
/01
/17

Industria cinematografică internaţională a intrat în linie dreaptă pentru cel mai important eveniment al său: Gala Premiilor Oscar. Pentru al treilea an consecutiv, Digi24 şi Digi Film vor transmite, în direct şi în exclusivitate, festivitatea de decernare a premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

19
/01
/17

„Statele unite ale iubirii”, drama scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, intră de mâine în cinematografe din: București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

18
/01
/17

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă și pe platourile de filmare.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

16
/01
/17

TV5MONDE a programat pentru luna ianuarie unele dintre cele mai bune filme clasice ale cinematografului francez, cu actori fabuloși: Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Anthony Perkins, Romy Schneider, Lino Ventura, Jeanne Moreau, Orson Welles, Jean-Louis Trintignant, Michèle Morgan sau Danielle Darrieux.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.