VIDEO Festivalul Internaţional „George Enescu“ vă provoacă să reinventaţi Bucureştiul!
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-international-george-enescu-va-provoaca-sa-reinventati-bucurestiul/

Ediţia din acest an a Festivalului „George Enescu“ va fi dublată în perioada 1-28 septembrie de o adevărată olimpiadă culturală, care va transforma Capitala prin valorile Festivalului: „Bucureştiul Creativ“.

Un articol de Andrada Văsii|3 iulie 2013

Ediția din acest an a Festivalului „George Enescu“ va fi dublată în perioada  1-28 septembrie de o adevărată olimpiadă culturală, care va transforma Capitala prin valorile Festivalului: „Bucureștiul Creativ“.

38 de artiști de instalație, pictură, grafică, ceramică, din cinci țări, și-au anunțat deja prezența în Capitală, la E-Bienale, bienala de artă contemporană a Festivalului. 24 de regizori din 13 țări vor avea proiecții în cadrul secțiunii video „Enescu screenings“, care va avea loc la Digiplex Grand Cinema. Mai multe companii, organizații media și instituții de cultură vor expune propriile instalații artistice și vor organiza evenimente.

Odată cu ediția 2013, Festivalul Internațional „George Enescu“ se extinde și lansează un nou și ambițios proiect cultural, care se va desfășura în același timp cu Festivalul, între 1 și 28 septembrie 2013: „Bucureștiul Creativ“, prin care Festivalul transmite public, în țară și în străinătate, un mesaj despre valorile și creativitatea românilor.

Festivalul lansează o invitație către companiile, organizațiile neguvernamentale, instituțiile de cultură și artiștii români pentru a se alătura în cadrul proiectului cultural cu lucrările, inițiativele sau evenimentele lor și a expune în cele mai vizibile spații publice ale Bucureștiului.

Proiecte pentru București

Proiectele propuse trebuie să promoveze teme inspirate din Festival și valori care contribuie la un spațiu public care inspiră oamenii să se deschidă și să formeze o comunitate: bine, libertate, responsabilitate, solidaritate, frumos, respect, implicare, participare, creativitate, deschidere, curaj, tenacitate, cooperare, onestitate, corectitudine, comunicare, inițiativă, generozitate, compasiune, eleganță. Proiectele nu pot promova servicii, produse sau mărci comerciale. Organizatorii pun la dispoziție un brief de creație și reguli de participare pe site-ul Festivalului.

Aplicanții își asigură finanțarea propriilor proiecte, în timp ce Festivalul „George Enescu“ va asigura identitatea vizuală a Bucureștiul Creativ, va susține prin comunicare de presă toate proiectele participante și va da sprijin pentru obținerea aprobărilor.

Proiectele pot fi trimise pe adresa [email protected], cu mențiunea la subiect Bucureștiul Creativ, până la data de 25 iulie 2013. Propunerile selectate vor fi anunțate de organizatori până pe data de 10 august, odată cu locul unde vor fi amplasate.

Reinventarea obiectelor de artă

„Bucureștiul Creativ“ își propune să transforme Capitala, prin încurajarea creativității, a participării în spațiul public și a valorilor care sudează comunitatea, ca răspuns la nemulțumirea cotidiană și la campaniile negative care îi vizează adesea pe români. Spații din apropierea sălilor de concerte în care se va desfășura Festivalul vor fi reinventate prin obiecte de artă urbană, instalații, expoziții, evenimente de stradă, precum și prin participarea publicului larg și printr-o conectare interactivă cu mediul online.

Bucureștiul Creativ va fi un spațiu magic, al creativității și al valorii, al muzicii și al artelor plastice, deschis tuturor, un spațiu care inspiră oamenii să intre într-o comunitate care împărtășește valori și ia parte la trăirea creației artistice. Va fi o declarație de valoare despre cum suntem noi, românii.

Oana Marinescu,
directorul de comunicare al festivalului

38 de artiști, 24 de regizori

Până în acest moment, s-au înscris sau și-au exprimat intenția de a participa în „Bucureștiul Creativ“: 38 de artiști de instalație, pictură, grafică, ceramică – din cinci țări  SUA, Marea Britanie, Armenia, România, Polonia (proiectul E-Bienale, curator Ilina Schileru – detalii suplimentare sunt pe www.ebienale.ro); 24 de regizori din 13 țări vor avea proiecții în cadrul secțiunii video „Enescu screenings“, proiectată la Digiplex Grand Cinema (curator Daniel Djamo), companii cu propriile instalații și evenimente, precum Rompetrol, DC Communication, La Mama; organizații media și instituții de cultură, comunitatea online „273 de locuri pe care să le vezi înainte de a pleca din România“.

Cum va arăta Bucureștiul creativ?

„Bucureștiul Creativ“ va purta amprenta și spiritul lui George Enescu, reinterpretate prin identitate vizuală, prin creație în forme plastice, prin promovarea valorilor în care maestrul a crezut.

Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunţarea la ideal ridează sufletul.

George Enescu,
compozitor

În spațiile verzi din jurul principalelor săli de concerte – Ateneul Român și Sala Mare a Palatului – va fi Grădina Festivalului cu lucrări de artă ale tinerilor artiști, selectați în cadrul Bienalelor de Artă și Design ale Festivalului (E-Bienale). Piața Festivalului va găzdui pe scena sa concerte și evenimente muzicale.

Orașul Festivalului în direct

Locuri foarte populare din centrul Bucureștiului (Piața Universității, Piața Colțea, Centrul Vechi) vor fi amenajate cu obiecte de artă urbană realizate de diverși actori din spațiul public. În restaurante și spații de servicii publice, veți descoperi surprize inspirate de magia Festivalului. Vor fi prezenți în aceste locuri, cu afișe și publicații ale Festivalului, fişierele putând fi descărcate gratis de pe site-ul festivalului, pentru a spune „Festivalul Enescu este și al meu!“.

Pentru prima oară, Festivalul va face transmisii live de la o parte din concerte în sălile de cinema ale Digiplex Grand Cinema, ale Institutului Francez din București și pe ecrane amplasate în oraș și în țară. Toate spațiile inedite ale Festivalului, precum și sălile de concerte urmează să fie publicate pe Harta Festivalului, o inițiativă unică, accesibilă în curând pe website-ul Festivalului și pe aplicația Festivalului.

Foto credit: Festivalul Internațional „George Enescu“ (Facebook)

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.