VIDEO GOOGLE sărbătoreşte 151 de ani de la naşterea lui Claude Debussy
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-google-sarbatoreste-151-de-ani-de-la-nasterea-lui-claude-debussy/

GOOGLE sărbătoreşte împlinirea a 151 de ani de la naşterea compozitorului francez Claude Debussy, una dintre cele mai proeminente figuri asociate cu muzica impresionistă.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

GOOGLE sărbătoreşte împlinirea a 151 de ani de la naşterea compozitorului francez Claude Debussy, una dintre cele mai proeminente figuri asociate cu muzica impresionistă.

Logoul are drept coloană sonoră una dintre cele mai celebre compoziţii ale muzicianului francez Claude Debussy, „Clair de lune”.

Doodle-ul prezintă o parte a unui oraş situat pe malul unui râu: luminile se aprind şi se sting pe străzi şi în case, pe măsură ce acordurile muzicii evoluează, se văd maşini, vaporaşe şi biciclişti care trec pe stradă, din coşurile caselor iese fum, iar ploaia începe să cadă. Animaţia se încheie cu doi oameni care vâslesc în bărci diferite, venind din direcţii opuse, iar când ajung unul în dreptul celuilalt împart o umbrelă roşie pentru a se proteja de ploaie.

Achille-Claude Debussy, născut pe 22 august 1862, la Saint-Germain-en-Laye, este considerat unul dintre cei mai influenţi compozitori din lume, autorul unui stil original, inovator, ale cărui lucrări au reprezentat în epocă o evadare din conceptele tradiţionaliste.

Un compozitor cu aspiraţii de pianist

Potrivit specialiştilor în domeniu, Debussy este şi unul dintre cei mai importanţi compozitori de muzică de pian, fiind întrecut poate doar de Frederic Chopin.

Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul său profesor de pian, Mauté de Fleurville, care susţinea că a studiat pianul chiar cu Frédéric Chopin. Mauté l-a trimis pe Debussy la Conservatorul din Paris, unde acesta a studiat între anii 1872 şi 1884, notează Mediafax.

La început, Debussy a dorit să devină pianist, însă, ulterior, a abandonat ideea, după ce a ratat examenele de pian din 1878 şi 1879. În 1880, el a participat la cursurile de compoziţie ale lui Ernest Guiraud şi, sub coordonarea acestuia, Debussy a câştigat locul al doilea la competiţia Prix de Rome, în 1883, dar şi primul loc, în 1884, cu lucrarea „L’enfant prodigue”, cu ajutorul căreia a obţinut şi o bursă de studii la Vila de Medici din Roma, timp de trei ani.

Foto credit: Google

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.