VIDEO Grupul de jazz The PlastX concertează vineri la Tulcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-grupul-de-jazz-the-plastx-concerteaza-vineri-la-tulcea/

Grupul avant-garde jazz The PlastX, format din Jak Eduard Neumann, Vasile Drăguşanu şi Christian Teodoru-Ilie, va concerta la Tulcea, vineri, de la ora 20.30.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Grupul avant-garde jazz The PlastX, format din Jak Eduard Neumann, Vasile Drăguşanu şi Christian Teodoru-Ilie, va concerta la Tulcea, vineri, de la ora 20.30.

În noiembrie 2011, grupul se înfiinţa la iniţiativa lui Jak Eduard Neumann, după o sesiune de improvizaţie în clubul La Scena din Bucureşti. Avant-garde jazz, cunoscut şi sub numele de avant-jazz, este un stil muzical bazat pe improvizaţie, ce combină muzica avant-garde cu jazz-ul.

Două genuri asemănătoare

Avant-jazz sună deseori foarte asemănător cu jazz-ul liber. Cu toate că există o depărtare sesizabilă a acestuia din zona de influenţă a armoniilor tradiţionale, are o structură predeterminată, pe baza căreia improvizaţia îşi face simţită prezenţa. Partitura poate fi scrisă notă cu notă, parţial sau chiar deloc.

The PlastX Band încearcă o redefinire a curentului avant-garde jazz, un mix stilistic între progressive, free jazz, experimentând o fuziune între zona clasică şi cea contemporană, plecând de la teme de influenţă folclorică.

Un grup care reinventează muzica

Pe de altă parte, abordarea modernă a problemelor compoziţionale este reprezentată de sunetul intrumentelor clasice, în combinaţie cu cele ale instrumentelor electro-acustice şi electronice. Grupul reinventează, de cele mai multe ori, forme complexe de exprimare şi de expresie artistică, utilizând proiecţii multimedia şi performance, notează Mediafax.

Pornind pe această direcţie în peisajul muzical românesc, formaţia a realizat primele trei concerte experimentale în clubul La Scena, la sfârşitul anului 2011. La începutul anului 2012, membrii grupului au fost invitaţi la Blue-Festival Bucureşti, evoluând apoi în mai multe spaţii de gen din Capitală şi din ţară.

Info:

Evenimentul de la Tulcea este organizat de Institutul Cultural Român – Filiala Tulcea, Centrul Cultural „Jean Bart” şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale.

Foto credit: Captură video „Eduard Jak Neumann QUINTET’’

24
/07
/18

Ediţia 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite la Brăila între 30 iulie şi 5 august de soprana Mariana Nicolesco, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, așezate sub Înaltul Patronaj UNESCO, reunind un număr record de aproape 100 de tinere talente din mai multe ţări, are dubla semnificaţie de-a celebra Centenarul Marii Uniri şi totodată cei 650 de ani de atestare documentară a Brăilei. Şi o a treia: comemorarea unuia dintre geniile creaţiei muzicale, Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

20
/07
/18

După un prim weekend de spectacole cu un număr record de participanți, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! (13 iulie - 5 august) continuă cu noi producții internaționale programate în perioada 21-22 iulie, în puncte centrale din oraș.

16
/07
/18

„Martha Graham”, cea mai cunoscută companie americană de dans, vine la  Întâlnirile JTI! În cadrul celei de-a nouăsprezecea ediții a „Întâlnirilor JTI”, „Martha Graham Dance Company” va prezenta, pe 19 septembrie, ora 20:00, la Teatrul Național București, cinci momente coregrafice: Lunca întunecată (Dark Meadow), Extaz (Ekstasis), Lamentație – Variațiuni (Lamentation - Variations), Cursa în labirint (Errand into the maze) și Ținutul împădurit (Woodland).

10
/07
/18

Chiar dacă “Zbornaia” lui Putin a ratat, la mustață, semifinalele Cupei Mondiale organizate pe teren propriu, viața la Moscova continuă să se desfășoare în ritm normal, "departe de 'Zgomotul și Furia' lumii dezlănțuite", ori de știrile londoneze despre agentul neurotoxic Novichok.

10
/07
/18

Trei muzicieni în plină ascensiune pe scenele internaționale, laureați ai competiției din 2014 – violonistul Ștefan Tarara, pianistul Josu de Solaun și violoncelista Eun-Sun Hong – ­­deschid ediția 2018 a Concursului Internațional „George Enescu” cu un Concert de Gală sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Prețurile biletelor sunt între 55 și 45 de lei.

10
/07
/18

Joi, 12 iulie, începe Gărâna Jazz Festival, ediția cu numărul 22 – un festival iubit pentru starea de spirit la care contribuie, deopotrivă, muzica, peisajul splendid, gastronomia și farmecul satului bănățean.

07
/07
/18

A șaptea ediție Bucharest Jazz Festival se va încheia duminică, 8 iulie. Scena principală a festivalului din Piața George Enescu prezintă nume noi ale jazzului local și internațional și artiști de Grammy din America, Europa, America de Sud și Asia.

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

04
/07
/18

Noul documentar „Maria By Callas” aduce pe marile ecrane povestea vieții faimosei cântărețe de operă la patru decenii de la moartea sa. Fiind vorba despre debutul său ca regizor, Tom Volf s-a folosit de interviuri, fotografii și scrisori care i-au aparținut lui Callas pentru a-i reconstitui povestea de viață. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

02
/07
/18

Finalul lunii iunie a adus în Bucureștiul torid două zile de festival în care muzica contemporană a răsunat din Aula Muzeului „George Enescu”. Desfășurat în perioada 18-19 iunie 2018, festivalul CIMRO DAYS a propus publicul bucureștean o întâlnire cu noile creații și noii creatori români.

29
/06
/18

Aceasta este fenomenala prestație a australianului Christian Li, câștigătorul premiului întâi la Menuhin Competition 2018. Micuțul australian în vârstă de zece ani a împărțit prima poziție a prestigioasei competiții muzicale rezervată juniorilor (și găzduită de Geneva) cu Chloe Chua din Singapore.