VIDEO Mari actori şi concerte incitante, la Alba Iulia Music & Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-incepe-alba-iulia-music-film-festival-cu-productii-de-amploare/

Diversitatea este o temă-cheie pentru a doua ediţie a Alba Iulia Music & Film Festival, eveniment al cărui program include genuri muzicale de la folclor la pop-rock şi electroswing, filme de arhivă şi producţii recente din România şi internaţionale.

Un articol de Andrada Văsii|29 august 2013

Diversitatea este o temă-cheie pentru a doua ediție a Alba Iulia Music & Film Festival, eveniment al cărui program include genuri muzicale de la folclor la pop-rock și electroswing, filme de arhivă și producții recente din România și internaționale.

Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, la Alba Iulia vor fi prezentate două pelicule clasice: „Noi cei din linia întâi” (1985, regia: Sergiu Nicolaescu, cu: Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Mircea Albulescu) sau „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia: Gheorghe Vitanidis, cu: Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Emilia Popescu, Nae Caranfil).

Tot la capitolul filme, este de menționat proiecția „Samsara”, un documentar filmat în 25 de țări din întreaga lume, a cărui producție a durat mai bine de patru ani. În vorbele creatorilor săi, „Samsara explorează minunile lumii în care trăim, de la banal la miraculos, căutând a înțelege fundamentele spiritualității și a experienței umane.

Samsara este o formă de meditație non-verbală”, iar criticii au lăudat „vizualurile spectaculoase”, vorbind despre film ca despre o „experiență înălțătoare”. În Statele Unite, «Samsara» a câștigat titlul de cel mai vizionat documentar în 2012.

Un eveniment care leagă universul filmului și al muzicii în cel mai direct mod este proiecția filmului mut „Aventurile prințului Ahmed”, cu acompaniament live, eveniment posibil datorită sprijinului Institutului Goethe. Filmul este cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, la care autoarea, Lotte Reiniger, a început lucrul acum 90 de ani, înainte chiar de apariția faimoaselor personaje Disney.

Muzică și film

Spectatorii vor putea arunca o privire într-un univers locuit de prințese și zână, unul în care lupta între bine și rău este în plină desfășurare! Acompaniamentul live este asigurat de Makounouchi Bento, o trupă formată din Felix Petrescu și Valentin Toma, care își descriu proiectul muzical drept „podul care începe acolo unde se termină cuvintele”. Trupa a compus muzică de film, reunind stiluri și genuri muzicale diferite, de la reorchestrări de muzică clasică, până la muzică ambientală și experimentală.

Tot la capitolul muzică, Ioan Pop și grupul Iza vor aduce folclorul autentic românesc pe scena din Piața Cetății Open Air, Berti Barbera Quartet își va demonstra din nou „atracția irezistibilă față de ritm”, iar petrecerile festivalului, găzduite vineri și sâmbătă seara de Galeria Habitat, vor fi animate de ritmuri electro mixate de Silent Strike + Dan Basu și Nico de Transilvania.

Un alt moment muzical deosebit va avea loc duminică, în Piața Cetății: concertul Marius Mihalache Band cu „Electroswing project”. Marius Mihalache este un artist complex care a lansat mai multe albume de concepție și a compus coloana sonoră a unor seriale și filme de lung metraj, inclusiv celebrul „Filantropica” a lui Nae Caranfil.

Muzica este omniprezentă și în filmele prezente la Alba; programul include proiecții despre viața unor artiști („Marley”) sau festivaluri care au făcut istorie („Glastonbury”), musicaluri adaptate pentru marele ecran („Mizerabilii”) sau călătorii muzicale prin istoria unor culturi aparte („Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului”).

Program oficial

Joi, 5 septembrie

Piața Cetății Open Air

19.00 Deschiderea festivalului. Garda Romană. Concert special cu teme muzicale din filme celebre, susținut de orchestra de suflători „Valahia”. Spectacol pirotehnic: Crispus Show.

20.15 Proiecție specială:„În fiecare zi mi-e dor de tine”(România, 1987, regia: Gheorghe Vitanidis)

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție „O zi din viață” („Life in a day”, SUA, 2011) – film realizat de comunitatea YouTube din întreaga lume

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

16.00 Scurtmetraje românești din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2013

Vineri, 6 septembrie

Piața Cetății Open Air

20.00 Proiecție specială: „Balkan Melody” (Elveția, 2012, regia: Stefan Schwietert)

21.45 Concert Ioan Pop și grupul Iza

Palatul Principilor Open Air

19.15 Concert Berti Barbera Quartet

20.00 Proiectie „Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului” („Crossing the Bridge: The sound of Istanbul”, Germania, 2005)

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

16.00 Scurt-metraje românești de animație din competiția festivalului Anim’est 2013

18.00 Proiecție: Sound City (SUA, 2012, regia: Dave Grohl)

Galeria Habitat

23.00 Festival Party Concert Silent Strike + Dan Basu (visuals)

Sâmbătă, 7 septembrie

Piața Cetății Open Air

20.00 Proiecție specială: „Funeralii fericite” (România, 2013, regia: Horațiu Mălăele)

22.00 Concert: VUNK

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție specială: „Aventurile prințului Ahmed”, film mut (Germania, 1923), cu acompaniament live Makunouchi Bento

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

10.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

12.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

16.00 Proiecție: „Cu fanfara în vizită” („Bikur Ha-Tizmoret”, co-producție Israel, Franţa, SUA, 2007)

18.00 Proiecție specială: Mizerabilii („Les Misérables”, Marea Britanie, 2012)

Galeria Habitat

23.00 Festival Party. Concert Nico de Transilvania.

Duminică, 8 septembrie

Piața Cetății Open Air

19:15 Concert Marius Mihalache Band: Electroswing Project

20.00 Proiecție specială „Samsara” (Germania, 2012. Regia: Ron Fricke)

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție specială: „Noi cei din linia întâi” (România, 1985. Regia: Sergiu Nicolaescu)

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

10.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

12.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

16:00 Proiecţie: „Glastonbury”(Marea Britanie, 2006. Regia: Julien Temple)

18:00 Proiecţie: „Marley” (Marea Britanie, 2012. Regia: Kevin Macdonald)

Foto credit: Radu Neag

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes, de Mihai Cristea: Despre celebrul sistem de acreditări de pe Croazetă. Şi despre două din filmele din cursa pentru Palme d`Or: "Jupiter’s Moon", al ungurului Kornél Mundruczó, şi "Loveless", al rusului Andrey Zvyagintsev.

19
/05
/17

Regizat de Bogdan George Apetri şi cu Ana Ularu în rolul principal, "Periferic" (2010), unul din cele mai de succes debuturi româneşti ale ultimilor ani, este acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub.