VIDEO Începe Festivalul Cinepolitica! Victor Rebengiuc, invitat de onoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-incepe-festivalul-cinepolitica-victor-rebengiuc-invitat-de-onoare/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio şi Elvira Popescu) începe marţi, 2 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio din Capitală, cu un subiect provocator şi un film proiectat în premieră în România: „Frumoasa adormită”/ „Bella addormentata”, în regia lui Marco Bellocchio.

Un articol de Andrada Văsii|1 aprilie 2013

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio şi Elvira Popescu) începe marţi, 2 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din Capitală, cu un subiect provocator şi un film proiectat în premieră în România: „Frumoasa adormită”/ „Bella addormentata”, în regia lui Marco Bellocchio. Actorul Victor Rebengiuc va deschide seara cu o introducere despre ediţia de anul acesta.

Unul dintre favoriţii presei internaţionale la Festivalul de la Veneţia, „Bella addormentata” a generat dezbateri intense pe tema eutanasiei. Marco Bellocchio porneşte de la cazul real al Eluanei Englaro, o tânără care a stat 17 ani în stare vegetativă înainte de a fi decuplată de la aparate, în 2009, pentru a vorbi despre dreptul la moarte. A fost prima eutanasie oficială din Italia. În distribuţie, nume ca Isabelle Huppert, Toni Servillo, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Roberto Herlitzka.

Timp de 5 zile, în competiţia Cinepolitica, spectatorii vor avea parte de câteva dintre cele mai apreciate filme recente care ating teme politice, toate în premieră în România. Trei dintre ele au fost propuse la Oscarul pentru Cel mai bun film străin – „Lore” (Australia), „80 de milioane” (Polonia), „Copilărie clandestină” (Argentina) – , iar un al patrulea, „The Gatekeepers”, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun documentar.

Personalităţi în festival

Invitaţi speciali la Cinepolitica vor fi Giacomo Durzi, co-regizor, alături de Giovanni Fasanella, al documentarului „S.B.: Io lo conoscevo bene”. Cineastul va povesti întâmplări din culisele unui film care adună mărturii şi poveşti ale unor foşti şi actuali prieteni ai lui Silvio Berlusconi, unul dintre cei mai controversaţi oameni politici ai ultimelor decenii.
Se va întâlni cu publicul din Bucureşti şi actorul Maciej Makowski, unul dintre protagoniştii filmului „80 de milioane” / „80 milionów”, în regia lui Waldemar Krzystek, filmul înscris de Polonia în cursa pentru Oscar şi bazat pe evenimente reale.

Artan Minarolli, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei din Albania, se va afla la Bucureşti în dublă calitate: de membru al juriului şi de regizor al filmului „Noaptea fără lună” (2002), proiectat în programul special Drumul libertăţii. Alături de el, vor juriza Dieter Wieczorek, director artistic al Festivalului Signes de Nuit, Massimiliano Nardulli, director artistic al Festivalului de Scurtmetraj de la Brest, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Teodorescu şi Răzvan Theodorescu.

Conferinţă susţinută de Cristian Tudor Popescu

Joi, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţia unui documentar despre cel mai iubit suveran pontif, „Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea”, în regia lui Judith Dwan Hallet. Va urma o dezbatere pe tema papalităţii, la care vor lua parte Michel Kubler, fostul redactor şef pe probleme religioase la publicaţia „La Croix”, şi Adrian Niculescu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA.

Tot la Cinema Elvira Popescu, vineri, 5 aprilie, de la ora 19:00, scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu va susţine o conferinţă pe tema „Propagandă şi manipulare la începuturile cinematografului românesc“.

Programul complet poate fi consultat aici.

Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiecţiile sale – la preţul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi şi studenţi, tariful este 7 lei.

18
/04
/17

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” și „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecții în premieră.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

10
/04
/17

Sputnik și Compania de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK) aduc la București Fotocronici din Siria. „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK).

06
/04
/17

INTERVIU Alexandra Balteanu este născută în 1982, în România, iar din 2003 locuiește în Germania, unde studiază regia la prestigioasa Academie Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB). Primul său lungmetraj, excelentul „Vânătoare”, a fost prezentat în toamnă la Festivalul de la San Sebastian.

06
/04
/17

Artistul elvețian H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, va fi celebrat la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2 – 11 iunie 2017, Cluj-Napoca), în cadrul unei retrospective. Faimos pentru design-ul creaturii extraterestre din filmul SF iconic Alien (1979), care i-a adus un premiu Oscar, Giger a creat, în 45 de ani, o colecție impresionantă de lucrări unice.

04
/04
/17

Irlandez. Unul dintre cei mai autentici și buni români pe care îi știu. Când vorbește despre România ("E o țară așa de bogată, nici nu vă dați seama!") te face să te (re) îndrăgostești și tu de ea cu pasiune, cu acel realism care știe că, uneori, obstacolele sunt mari și entuziasmul e greu pus la încercare, dar care totodată vede și simte cât Bine, Frumos, Adevăr și Frumusețe e aici.

04
/04
/17

IN MEMORIAM . S-au împlinit 85 de ani de la naşterea regizorului Andrei Tarkovski (răpus de boală la 29 decembrie 1986, la doar 54 de ani). Un bun prilej pentru a vedea cum (mai) este receptat marele cineast în România.