VIDEO Lansare „Pintilie. Cineast“, întâlnire cu alpinistul Horia Colibăşanu şi afişele lui Jiří Menzel la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lansare-pintilie-cineast-intalnire-cu-alpinistul-horia-colibasanu-si-afisele-lui-jiri-menzel-la-tiff/

Întâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibăşanu şi actorii din programul „10 pentru FILM“, lansări de carte şi de DVD şi o expoziţie cu afişul ceh sunt câteva dintre recomandările zilei de astăzi, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de |7 iunie 2013

Întâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibășanu și actorii din programul 10 pentru FILM, lansări de carte și de DVD și o expoziție cu afișul ceh sunt câteva dintre recomandările zilei de astăzi, la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Evenimentul special al zilei de vineri este lansarea setului de DVD-uri „Pintilie. Cineast“, la Hansen Lounge (Piața Unirii), de la 16.30, în prezența regizorului. Un obiect de colecție pentru orice cinefil, box-ul conține toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum și un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecții de cinema, conferințe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective.

Secvențe inedite cu Pintilie, extrase din bonusuri, vor putea fi vizionate în premieră, de la ora 18.00, la Cinema Arta. Proiecția, la care va participa și Lucian Pintilie, va fi introdusă de Cristi Puiu. La Hansen Lounge, de la ora 16.30, va fi lansat pe DVD și filmul-reper al Noului Cinema Românesc, „Marfa şi banii“ (r. Cristi Puiu).

Pentru Jiří Menzel

În onoarea regizorului ceh Jiří Menzel, distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va fi proiectat la Cinema Florin Piersic, de la 20.45, filmul „Sătucul meu drag“/ „My Sweet Little Village“, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, nominalizată la Oscarul pentru film străin în 1986.

Înainte de proiecție, la ora 19.00, Jiří Menzel își va vernisa la TIFF Art (Muzeul de Artă) expoziția  „Filmele lui Jiří Menzel în afișul ceh“, cu 17 postere originale din colecția unică de afișe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din București.

În ziua a opta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia să-l întâlnească și pe alpinistul Horia Colibășanu. Acesta va fi invitatul lui Mihnea Măruță la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00 și va lua parte la proiecția specială a documentarului „Creasta“/ „The Ridge“/ „Pura Vida“ (r. Pablo Iraburu, Migueltxo Molina), la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 18.30.

Horia Colibăşanu a fost colegul de expediție al lui Iñaki Ochoa de Olza, alpinistul spaniol pentru salvarea căruia a fost  declanșată una dintre cele mai dificile și ample operațiuni de salvare în Himalaya, în 2008.

Proiecție specială a peliculei „Pas în doi“

Compozitorul Adrian Enescu, distins cu Premiul pentru întreaga carieră, va vorbi despre muzica de film la proiecția specială a peliculei „Pas în doi“ (r. Dan Pița, 1985), la Cinema Victoria, de la ora 12.15. Filmul este una dintre cele circa 65 de producții pentru care Adrian Enescu a creat muzică originală.

Comedia „Love Building“, primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecție specială în prezența regizoarei și a actorilor Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguță vineri, de la ora 18.15, la Cinema „Florin Piersic“, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Înaintea proiecției, spectatorii vor afla mai multe despre campania de crowdfunding inițiată pentru ediția din toamnă a Making Waves: Festivalul New Romanian Cinema din New York, organizat de Romanian Film Initiative, și-i vor cunoaște pe actorii din programul 10 pentru FILM, aflat la a doua ediție.

Vor urca pe scenă, introduși de Andi Moisescu, actorii Claudia Ardelean, Balázs Bodolai, Eliza Noemi Judeu, Nicoleta Lefter, Călin Stanciu Jr., Rareș Florin Stoica, Silvia Török, Mihaela Trofimov, Cătălin Vieru și Irina Wintze. Programul 10 pentru FILM este prezentat de Mercedes.

Proiecție specială

Într-o proiecție specială, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 16.00, spectatorii TIFF vor putea viziona, în premieră, debutul în regie al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana și solistul Foo Fighters. Documentarul „Sound City“ reînvie zilele de glorie ale unui studio aproape necunoscut din Van Nuys, California – Sound City, unde și-au  înregistrat melodiile Nirvana, Fleetwood Mac, Metallica, Nine Inch Nails, Guns N’ Roses sau Rage Against the Machine. Proiecția este prezentată de Digital Cube.

Cei 11 participanți la Atelierul Let’s Go Digital! își vor vedea pentru prima dată, pe ecran mare, la Cinema Arta, de la ora 15.00, scurtmetrajele realizate zilele acestea la TIFF. Sorin Botoșeneanu, Neil Coltofeanu, Andrei Rus, Tudor Jurgiu și Dana Bunescu au fost trainerii, iar cel care va decide filmul câștigător este publicul. Scurtmetrajul câștigător va fi premiat la gala de închidere de pe 8 iunie.

Două prezentări despre scheme de finanțare

Întâlnirile cu și pentru oamenii din industria filmului continuă vineri, de laora  11.00 la ora 13.00, la Piano Cazola, cu două prezentări despre scheme de finanțare. Prima, oferită de Centrul Național al Cinematografiei din Franța, va fi susținută de Emmanuelle Deprats, responsabilă a programului Aide aux Cinémas du Monde al CNC, iar a doua de către Agnes Havas, directorul Hungarian Film Fund.

Criticul Valerian Sava își va prezenta pe 7 iunie, de la 15.00, la TIFF Lounge, volumul al doilea din „O istorie subiectivă a tranziției filmice“. „Visul lui Adalbert“, comedia neagră a lui Gabriel Achim se va lansa pe DVD la ora 15.30, în acelaşi loc. Va urma, de la ora 16.00, o dublă lansare: „Tatăl Fantomă“ (r. Lucian Georgescu), DVD-ul şi volumul omonim scris de scenaristul filmului, Barry Gifford, vechiul colaborator al lui David Lynch.

În Mănăștur Open Air, de la ora 22.00, va rula unul dintre cele mai iubite și emoționante filme ale anului – „În căutarea lui Sugar Man“/ „Searching for Sugar Man“ (r. Malik Bendjelloul), premiat cu Oscarul pentru documentar. O doză serioasă de suspans le va servi cinefililor secțiunea Umbre – Scurtmetraj, difuzată în întregime, în două calupuri, la Cinema Arta, de la ora 20.00 și ora 21.45.

La Casa TIFF, de la ora 22.00, iubitorii de jazz vor avea ocazia să asculte un concert Luiza Zan & Dan Byron – Live Acoustic. Artista nominalizată la categoria „Muzicianul anului“, la cea mai recentă ediție a Galei Premiilor de Jazz, cântă alături de solistul trupei de rock alternativ Byron.

Info:

Galerii foto zilnice: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: TIFF

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.