VIDEO Legendarul pianist Evgeny Kissin vine la Bucureşti, în Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-legendarul-pianist-evgeny-kissin-vine-la-bucuresti-in-festivalul-enescu/

Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român legendarul pianist Evgeny Kissin va susţine primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonată Nr. 17 în Re Major D 850 Op. 53 de Franz Schubert.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român legendarul pianist Evgeny Kissin va susține primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonată Nr. 17 în Re Major D 850 Op. 53 de Franz  Schubert.

„Un geniu“, după cum afirma Herbert von Karajan – unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor – „copilul-minune al pianului“, cum l-a numit adesea presa internațională, pianistul Evgeny Kissin va susține două recitaluri extraordinare în cadrul Festivalul „George Enescu“, pe scena Ateneului Român, pe 23 și 26 septembrie.

Într-un interviu acordat de curând pentru cotidianul ,,Adevărul” acesta declara: „Publicul nu m-a intimidat niciodată. El mă inspiră“.

Unul dintre momentele emblemă ale carierei lui Evgeny Kissin este întâlnirea cu reputatul dirijor Herbet von Karajan, pe când Kissin avea doar 17 ani. După ce l-a ascultat interpretând Fantezia în Fa Minor de Chopin, Karajan a exclamat: „Acest băiat este un geniu!”. Evgeny Kissin avea să interpreteze mai târziu, sub bagheta lui Karajan, la invitația legendarului dirijor, Concertul Nr. 1 pentru Pian și Orchestră, de P.I.Ceaikovski.

Într-o carieră care se întinde pe mai bine de treizeci de ani, Evgeny Kissin, astăzi în vârstă de 41 de ani, a lucrat cu toți marii dirijori ai lumii: Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Herbert von Karajan. A interpretat alături de cele mai mari nume ale pianului, printre care cunoscuta și exigenta pianistă Martha Argerich. Evgeny Kissin strălucește, cu sensibilitate și precizie tehnică, în interpretări ale lucrărilor de Chopin, Ceaikovski sau Grieg

Concertul pianistului Evgeny Kissin la București va avea loc cu casa închisă.

Din Suedia în Danemarca

Tot pe 23 septembrie, de la ora 19.30, este programat un alt concert extraordinar, care va avea loc la Sala Mare a Palatului. Celebra Royal Stockholm Philharmonic Orchestra  va interpreta sub bagheta renumitului dirijor Sakari Oramo două lucrări inedite: Exquisite Corpse de Anders Hillborg, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani suedezi și Simfonia Nr.2 (FS 29), „The Four Temperaments”, de Carl Nielsen – aclamat drept unul dintre cei mai importanți compozitori danezi ai secolului XX.

Programul serii include și Concertul Nr.1 pentru Pian și Orchestră în Re Minor Op. 15, de Johannes Brahms, avându-l ca solist pe Steven Hough.

Concertul susținut de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra la București este unul dintre puținele din Festival la care mai pot fi achizționate bilete aici.

Virtuozii se duc la Brașov

De un concert extraordinar va avea parte și publicul din țară: la Brașov va urca pe scenă, pentru a oferi un regal de Mozart, drijorul și violonistul Maxim Vengerov. Îi va fi alături prestigiosul ansamblu „Virtuozii” din București.

Pe 24 septembrie, de la ora 17.00, la Ateneul Român cunoscutul ansamblu cameral „Virtuozii“ din București va susține un recital alături de doi soliști celebri: Maxim Vengerov (vioară) și Vlad Stănculeasa (vioară). Aceștia vor interpreta în prima parte a programului Concertul pentru două viori și orchestră în Re Minor BWV 1043 de J. S Bach.

A doua parte a concertului va fi un regal  Mozart: Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol Major K 216, Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La Major K 219 „Turkish” și Simfonia nr. 41 în Do Major K 551 „Jupiter”, avându-l pe Maxim Vengerov ca solist şi dirijor.

Concertul susținut de Maxim Vengerov și de Vlad Stănculeasa va avea loc cu casa închisă.

Mari Orchestre

Tot pe 24 septembrie, de la ora 19.30, în seria Mari Orchestre ale Lumii, la Sala Mare a Palatului, celebrul violonist Julian Rachlin  va concerta alături de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Sakari Oramo.

Programul serii cuprinde Suita Nr. 2 pentru Orchestră în Do Major Op.20 de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major de Igor Stravinski  și Simfonia Nr.1 în Mi Minor Op.39, de Jean Sibelius.

Acesta este unul dintre puținele concerte extraordinare din Festival la care încă se mai pot cumpăra bilete de aici.

Cunoscutul ansamblu Camerata Salzburg  va urca pe scena Ateneului Român pe 25 septembrie, de la ora 17.00. Cu un program care include lucrări de George Enescu și W.A. Mozart, concertul o va avea ca solistă pe frumoasa și aclamata violonistă Hilary Hahn. Dirijor va fi Louis Langrée. Acest concert va avea loc cu casa închisă.

Un violonist și orchestra Rusiei

Un star internațional, violonistul Vadim Repin va concerta în cadrul Festivalului Enescu, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, alături de Russian National Orchestra, cu Mihail Pletnev la pupitru, interpretând Concertul Nr.2 pentru vioară și orchestră în Sol Minor Op.63 de Serghei Prokofiev.

Vadim Repin a început să studieze vioara la vârsta de cinci ani, iar la vârsta de doar șase ani a urcat pe scenă. La 11 ani, a câștigat medalia de aur la toate categoriile Competiției Wieniawski și a debutat cu recitaluri la Moscova și la Sankt Petersburg. 

Foto credit: Sheila Rock

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

07
/09
/17

„TragiComedy”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Plisețkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, ediția a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Națională București.

06
/09
/17

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

05
/09
/17

Și a venit a doua zi de festival. Și a venit Joshua Bell la București. Fostul copil-minune al viorii, ajuns acum la 50 de ani, devenit între timp și dirijor, și director muzical al Academy of St. Martin in the Fields (din 2011), e cunoscut nu doar pentru calitatea intepretărilor sale, ci și pentru apetența pentru joacă și pentru explorare.

02
/09
/17

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie, București, România) aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasică face pact cu tehnologia în trei opere cu proiecții multimedia live, muzica contemporană devine vedeta ediției și 30 dintre cei mai bine cotați compozitori contemporani ai momentului din lume vin la București pentru un dialog fără precedent între public, artiști români și artiști străini de anvergură, în timp ce un număr record de 37 de lucrări de George Enescu sunt interpretate în Festival, iar relația dintre matematică și muzică este prezentată într-o expoziție în premieră în România.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.