VIDEO Legendarul pianist Evgeny Kissin vine la Bucureşti, în Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-legendarul-pianist-evgeny-kissin-vine-la-bucuresti-in-festivalul-enescu/

Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român legendarul pianist Evgeny Kissin va susţine primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonată Nr. 17 în Re Major D 850 Op. 53 de Franz Schubert.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român legendarul pianist Evgeny Kissin va susține primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonată Nr. 17 în Re Major D 850 Op. 53 de Franz  Schubert.

„Un geniu“, după cum afirma Herbert von Karajan – unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor – „copilul-minune al pianului“, cum l-a numit adesea presa internațională, pianistul Evgeny Kissin va susține două recitaluri extraordinare în cadrul Festivalul „George Enescu“, pe scena Ateneului Român, pe 23 și 26 septembrie.

Într-un interviu acordat de curând pentru cotidianul ,,Adevărul” acesta declara: „Publicul nu m-a intimidat niciodată. El mă inspiră“.

Unul dintre momentele emblemă ale carierei lui Evgeny Kissin este întâlnirea cu reputatul dirijor Herbet von Karajan, pe când Kissin avea doar 17 ani. După ce l-a ascultat interpretând Fantezia în Fa Minor de Chopin, Karajan a exclamat: „Acest băiat este un geniu!”. Evgeny Kissin avea să interpreteze mai târziu, sub bagheta lui Karajan, la invitația legendarului dirijor, Concertul Nr. 1 pentru Pian și Orchestră, de P.I.Ceaikovski.

Într-o carieră care se întinde pe mai bine de treizeci de ani, Evgeny Kissin, astăzi în vârstă de 41 de ani, a lucrat cu toți marii dirijori ai lumii: Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Herbert von Karajan. A interpretat alături de cele mai mari nume ale pianului, printre care cunoscuta și exigenta pianistă Martha Argerich. Evgeny Kissin strălucește, cu sensibilitate și precizie tehnică, în interpretări ale lucrărilor de Chopin, Ceaikovski sau Grieg

Concertul pianistului Evgeny Kissin la București va avea loc cu casa închisă.

Din Suedia în Danemarca

Tot pe 23 septembrie, de la ora 19.30, este programat un alt concert extraordinar, care va avea loc la Sala Mare a Palatului. Celebra Royal Stockholm Philharmonic Orchestra  va interpreta sub bagheta renumitului dirijor Sakari Oramo două lucrări inedite: Exquisite Corpse de Anders Hillborg, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani suedezi și Simfonia Nr.2 (FS 29), „The Four Temperaments”, de Carl Nielsen – aclamat drept unul dintre cei mai importanți compozitori danezi ai secolului XX.

Programul serii include și Concertul Nr.1 pentru Pian și Orchestră în Re Minor Op. 15, de Johannes Brahms, avându-l ca solist pe Steven Hough.

Concertul susținut de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra la București este unul dintre puținele din Festival la care mai pot fi achizționate bilete aici.

Virtuozii se duc la Brașov

De un concert extraordinar va avea parte și publicul din țară: la Brașov va urca pe scenă, pentru a oferi un regal de Mozart, drijorul și violonistul Maxim Vengerov. Îi va fi alături prestigiosul ansamblu „Virtuozii” din București.

Pe 24 septembrie, de la ora 17.00, la Ateneul Român cunoscutul ansamblu cameral „Virtuozii“ din București va susține un recital alături de doi soliști celebri: Maxim Vengerov (vioară) și Vlad Stănculeasa (vioară). Aceștia vor interpreta în prima parte a programului Concertul pentru două viori și orchestră în Re Minor BWV 1043 de J. S Bach.

A doua parte a concertului va fi un regal  Mozart: Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol Major K 216, Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La Major K 219 „Turkish” și Simfonia nr. 41 în Do Major K 551 „Jupiter”, avându-l pe Maxim Vengerov ca solist şi dirijor.

Concertul susținut de Maxim Vengerov și de Vlad Stănculeasa va avea loc cu casa închisă.

Mari Orchestre

Tot pe 24 septembrie, de la ora 19.30, în seria Mari Orchestre ale Lumii, la Sala Mare a Palatului, celebrul violonist Julian Rachlin  va concerta alături de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Sakari Oramo.

Programul serii cuprinde Suita Nr. 2 pentru Orchestră în Do Major Op.20 de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major de Igor Stravinski  și Simfonia Nr.1 în Mi Minor Op.39, de Jean Sibelius.

Acesta este unul dintre puținele concerte extraordinare din Festival la care încă se mai pot cumpăra bilete de aici.

Cunoscutul ansamblu Camerata Salzburg  va urca pe scena Ateneului Român pe 25 septembrie, de la ora 17.00. Cu un program care include lucrări de George Enescu și W.A. Mozart, concertul o va avea ca solistă pe frumoasa și aclamata violonistă Hilary Hahn. Dirijor va fi Louis Langrée. Acest concert va avea loc cu casa închisă.

Un violonist și orchestra Rusiei

Un star internațional, violonistul Vadim Repin va concerta în cadrul Festivalului Enescu, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, alături de Russian National Orchestra, cu Mihail Pletnev la pupitru, interpretând Concertul Nr.2 pentru vioară și orchestră în Sol Minor Op.63 de Serghei Prokofiev.

Vadim Repin a început să studieze vioara la vârsta de cinci ani, iar la vârsta de doar șase ani a urcat pe scenă. La 11 ani, a câștigat medalia de aur la toate categoriile Competiției Wieniawski și a debutat cu recitaluri la Moscova și la Sankt Petersburg. 

Foto credit: Sheila Rock

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.