VIDEO „Lore“ – o poveste de viaţă emoţionantă, din 12 iulie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lore-o-poveste-de-viata-emotionanta-din-12-iulie-in-cinematografe/

Transilvania Film anunţă premiera în cinematografele din România a filmului „Lore“, o coproducţie germano-australiano-britanică, în regia lui Cate Shortland.

Un articol de Andrada Văsii|9 iulie 2013

Transilvania Film anunță premiera în cinematografele din România a filmului „Lore“, o coproducție germano-australiano-britanică, în regia lui Cate Shortland.

În primăvara anului 1945, armata germană se prăbușește dupa ce suferă mai multe înfrângeri. Pe măsură ce Forțele Aliate încearcă să găsească refugiu în patria mamă, cinci copii încep o călătorie ce va da o noua dimensiune conceptelor de familie, dragoste și prietenie.

O familie pe fugă

Trebuind să aibă grijă de fraţii ei mai mici după ce părinţii lor nazişti sunt arestaţi, Lore străbate împreună cu ei Germania de după război. Pentru a avea o șansă la viață, copiii trebuie să ajungă la casa bunicii lor din Nord.

În mijlocul haosului unei naţiuni învinse, Lore îl întâlneşte pe Thomas, un tânăr evreu refugiat, extrem de misterios.

Este un portret extraordinar de poetic al unei tinere femei care pendulează între inocenţă şi negare, este războiul care se dezlănţuie în interior când cele din afară sunt pierdute.

The Boston Globe

O lecție de supraviețuire

Thomas li se alătură în această călătorie, iar Lore descoperă că lumea ei fragilă este zguduită în egală măsură de ură și dorință. Pentru a supraviețui, ea trebuie să învețe să aibă încredere într-o persoană față de care a fost educată să simtă exact opusul.

Lore își spune povestea într-un mod „sensibil, delicat, impresionant”  relatează „The Australian“.

Filmul a câștigat Aurora Prize – Marele Premiu la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Tromsø, Norvegia. Juriul festivalului a subliniat în motivația sa că este un film sensibil despre transformarea unei tinere fete în circumstanțele războiului, unde ideile sale de bine și rău, corect și greșit sunt puse la îndoială. Filmul are în acest moment şapte nominalizări la „oscarurile australiene”.

Aprecieri internaționale

Dintre multele premii câștigate amintim și: Best New Director – Valladolid IFF 2012, Cel mai bun film și Cea mai bună actriță la Stockholm FF, Premiul Publicului la Locarno IFF, Golden Starfish Award și Jeremy Nussbaum Price for Provocative Fiction la Hamptons IFF, Premiul Criticii la Hamburg FF sau Marele Premiu la Festivalul de Film de la Ghent, Belgia. De curând, filmul a fost distins cu Premiul pentru Cea Mai Bună Coloană Sonoră la Bavarian Film Awards.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.