VIDEO Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, la Paris: „Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mariana-nicolesco-ambasador-onorific-unesco-la-paris-nimic-nu-i-poate-apropia-pe-oameni-mai-mult-decat-cantul/

Celebra soprană Mariana Nicolesco a pronunţat o cuvântare cu un formidabil impact la reuniunea de la Paris la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang.

Un articol de Andrada Văsii|2 iulie 2013

Celebra soprană Mariana Nicolesco a pronunţat o cuvântare cu un formidabil impact la reuniunea de la Paris la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang.

Mariana Nicolesco este laureată  a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice „în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii“, şi Artist UNESCO pentru Pace „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură“.

Directorul General UNESCO, Irina Bokova, a subliniat cu pasiune rolul educaţiei şi al culturii într-o societate în profundă metamorfoză şi criză, ca aceea în care trăim. Temă rezumată în cuvinte simple de un reprezentant al Africii, care l-a citat pe Victor Hugo: „O şcoală în plus înseamnă o închisoare în minus’“.

Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, şi Irina Bokova, Director General UNESCO, la Reuniunea de la Paris

Credo-ul Marianei Nicolesco

Mariana Nicolesco a evocat credo-ul său, raţiunea sa de a fi ca artistă lirică, felul în care înţelege să servească arta sacră a cântului şi splendorile pe care ni le oferă infinitele posibilităţi de expresie ale vocii umane, instrumentul suprem al adevărului.

Da, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deopotrivă «adevărul» şi «frumosul», comori inestimabile pe care suntem chemaţi să le prezervăm şi să le glorificăm. Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie că acestea nu se vor pierde în vreun fel. Şi ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea şi cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul şi vehicolul comuniunii noastre. Căci, într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul.

Mariana Nicolesco,
soprană

Un artist care a creat un festival

În numele acestui credo, afirma Mariana Nicolesco, ea a creat Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée“ la Brăila, în România. Din 1995 şi până azi au luat parte la aceste evenimente şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, pe care artista le oferă gratuit, peste 2000 de tineri artişti veniţi din 47 de ţări şi din 5 continente, dintre care unii se afirmă azi cu succes pe scenele internaţionale.

Cuvinte îndelung aplaudate de participanţii la reuniune, al căror sentiment a fost rezumat astfel de Jean-Michel Jarre (în fotografie, sus, alături de soprană): „Cu emoţie îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezintă în muzică şi pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare“.

Foto credit: Mariana Nicolesco, UNESCO

04
/07
/17

Tango la cetate continuă în luna iulie cu alte două concerte susţinute la Bistriţa, în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră (9 iulie, Sinagoga) şi la Biertan, în cadrul festivalului Icon Arts Transilvania (28 iulie, Cetatea Biertan) de binecunoscutul grup Argentango, după succesul primelor două concerte din serie din luna iunie, susţinute la castelul Corvinilor din Hunedoara şi în Piaţa cetăţii din Alba Iulia.

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.