VIDEO Maxim Quartet va cânta în deschiderea Festivalului „Săptămânile Europene“ de la Passau
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-maxim-quartet-va-canta-in-deschiderea-festivalului-saptamanile-europene-de-la-passau/

Passau se transformă în fiecare vară, pentru o lună de zile, în scena muzicală a Europei, graţie Festivalului „Săptămânile Europene“ – Passau („Festspiele Europäische Wochen“).

Un articol de Andrada Văsii|25 iunie 2013

Passau se transformă în fiecare vară, pentru o lună de zile, în scena muzicală a Europei, graţie uneia dintre cele mai longevive manifestări de pe continent dedicate muzicii: Festivalul „Săptămânile Europene“ – Passau („Festspiele Europäische Wochen“).

Ediţia cu numărul 61 – desfăşurată în acest an între 28 iunie şi 28 iulie – înseamnă un moment cu totul special pentru România: chiar în seara deschiderii festivalului, pe scena amplasată în faţa Primăriei Passau, va evolua Maxim Quartet.

Patru muzicieni și un repertoriu variat

Unic în plan european prin asocierea inedită de instrumente, Maxim Quartet – constituit în anul 2011– reuneşte patru muzicieni români cu o frumoasă şi bogată carieră individuală în ţară şi străinătate: pian – Horia Maxim, flaut – Mihaela Anica, contrabas – Săndel Smărăndescu şi… acordeon – Fernando Mihalache.

În cadrul recitalului, Maxim Quartet va interpreta patru lucrări cunoscute şi îndrăgite de publicul larg, într-o formulă deosebită, adaptată sonorităţii cvartetului şi implicit modernizată pe gustul tinerilor melomani: „Toccata“ de Paul Constantinescu, „Andante“ de Tiberiu Olah, „Tango“ de Igor Stravinski şi „Dansul Orelor“ de Amilcare Ponchielli. Participarea Maxim Quartet la festival este posibilă graţie susţinerii acordate de Institutul Cultural Român şi de Asociaţia Romano-Austriacă.

Un moment special

Repertoriul recitalului susţinut de Maxim Quartet ilustrează tema ediţiei din acest an a festivalului: „Între orizonturi“ – o întâlnire a stilurilor muzicale din vestul şi estul Europei. Accentul este pus pe elementele tradiţionale, stilizate muzical, din folclorul fiecărei ţări participante în parte, dar şi pe combinaţii între muzică tradiţională şi jazz, tango etc. Momentul propus de Maxim Quartet este inclus în secţiunea festivalului sugestiv intitulată: „Muzica pentru toţi“.

Un eveniment în trei țări

Evenimentele cuprinse în cadrul Festivalului „Săptămânile Europene“ – Passau se desfăşoară atât în oraşul-gazdă, cât şi în Austria şi Cehia, cele trei ţări susţinând împreună evenimentul, această cooperare fiind în sine un frumos exemplu de practică europeană în domeniul cultural.

Printre artiştii şi ansamblurile importante care  vor participa la festival în acest an se numără: orchestre precum Filarmonica din München sau Wiener Akademie, violonceliştii Mischa Maisky şi David Geringas, violonista Midori Gotō, clarinetista Sabine Meyer ş.a.

În această toamnă vă veţi reîntâlni cu Maxim Quartet în cadrul Festivalului Enescu, când ansamblul va prezenta primul său turneu naţional, sugestiv intitulat Classic Remix: partituri celebre, semnate de mari compozitori clasici şi contemporani, reorchestrate într-o sonoritate modernă.

Foto credit: Maxim Quartet

05
/04
/18

Se împlinesc, astăzi, 24 de ani de la moartea Kurt Cobain. Solistul şi fondatorul grupului Nirvana avea 27 de ani atunci când s-a sinucis (s-a împușcat în cap) pe 5 aprilie 1994 în vila lui din Seattle. Opt ani mai târziu,  ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana, “You Know You’re Right”,  a fost scoasă pe piaţă ajungând pe prima poziție a clasamentelor din întreaga lume.

04
/04
/18

Muzicianul Mike Godoroja (53 de ani), cunoscut și ca realizator de emisiuni de radio și televiziune de profil blues, jazz sau rock, fondator al Mike Godoroja & Blue Spirit, a militat mereu ca românii să rămână în România. El ne-a oferit un interviu special în acest an al centenarului Marii Uniri.

03
/04
/18

Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu își dau o nouă întâlnire cu publicul la Sala Radio joi, 5 aprilie, de la ora 19.00, într-un concert de excepție alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului japonez Naoto Otomo. Concertul va debuta într-o notă muzicală inspirată din repertoriul japonez contemporan, cu lucrarea Triptyque pentru orchestră de coarde, de Yasushi Akutagawa.

30
/03
/18

Pianistul Horia Mihail pleacă din nou la drum într-un turneu naţional extraordinar. În perioada 9 aprilie – 8 mai va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul călător ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

30
/03
/18

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” susține concertul extraordinar de Paște duminică, 1 aprilie, de la ora 18:00, la Ateneul Român. Nelipsit din tradiția evenimentelor de sărbători pe care celebrul ansamblu coral românesc le susține neîntrerupt de 55 de ani, concertul din acest an coincide cu sărbătoarea Floriilor în calendarul ortodox și cu Paștele pentru creștinii de rit catolic.

29
/03
/18

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, va avea loc în perioada 13-16 septembrie 2018. Festivalul va aduce în fața publicului din mai multe cartiere ale Capitalei proiecții, concerte, evenimente și ateliere pentru copii și tineri, atât în clădiri cu istorie și tradiție, cât și în spații neconvenționale.

28
/03
/18

Cel mai longeviv festival de jazz din România își așteaptă spectatorii la Sibiu în a doua jumătate a lunii mai. În perioada 17-20 mai 2018, Piața Mare va vibra în acorduri de jazz, în cadrul celei de-a 48-a ediții a Sibiu Jazz Festival.

26
/03
/18

Analia Selis, alături de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango, violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru, propun publicului o întâlnire cu tangoul argentinian tradițional, printr-un nou turneu –  ArgEnTango Tradițional –, derulat în luna martie 2018, în 10 orașe din România și Germania, și care ajunge marți, 27 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, în concertul de închidere a turneului.

26
/03
/18

Într-o zi de 26 martie (1827) se stingea din viață, la vârsta de 56 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți compozitori din toate timpurile. Ludwig van Beethoven a murit din cauza unei ciroze hepatice în locuința sa mizeră din Viena, într-o dezordine de nedescris.

23
/03
/18

Un domn de culoare încântător și o... "wonderful version of All Of Me". Live in Frankfurt , in timpul Festivalului Musikmesse de la Frankfurt

22
/03
/18

„Extraordinar ! Eşti printre cei mai mari din lume!” (Sergiu Celibidache), „Îl ascultam fascinaţi…” (Le Monde), „Dan Grigore face parte din categoria pianiştilor de superclasă.” (Tagesspiegel)... Filarmonica „George Enescu” dedică concertele de astăzi, 22 martie și vineri, 23 martie 2018, pianistului Dan Grigore, care aniversează 60 de ani de activitate.

21
/03
/18

Sâmbătă, 31 martie 2018, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (Str. Știrbei Vodă nr. 1), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism, în colaborare cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu sprijinul Kaufland România, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Muzeului Național de Artă al României, și în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe,  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Wagner Arte Frumoase și Povești,  Floria.ro, organizează cea de-a V-a ediție a evenimentului “SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.