VIDEO O povestire a scriitorului suedez Stieg Larsson va fi publicată pentru prima dată în 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-povestire-a-scriitorului-suedez-stieg-larsson-va-fi-publicata-pentru-prima-data-in-2014/

O povestire scrisă de Stieg Larsson pe când avea vârsta de 17 ani va fi publicată pentru prima dată în limba engleză, în 2014, aceasta fiind una din puţinele scrieri ale autorului suedez, care au apărut după decesul acestuia în 2004.

Un articol de Andrada Văsii|10 august 2013

O povestire scrisă de Stieg Larsson pe când avea vârsta de 17 ani va fi publicată pentru prima dată în limba engleză, în 2014, aceasta fiind una din puţinele scrieri ale autorului suedez, devenit celebru pentru cărţile din trilogia „Millenium“, care au apărut după decesul acestuia în 2004.

Este de aşteptat ca anunţul publicării acestei povestiri să stârnească entuziasmul numeroşilor fani ai trilogiei „Millenium”, una dintre cele mai de succes serii de romane din toate timpurile. Povestirea va face parte dintr-o nouă antologie de proză poliţistă, intitulată „A Darker Shade of Sweden” şi care ar urma să fie lansată în februarie 2014.

Volumul va fi publicat de Mysterious Press, parte a grupului Grove Atlantic, care a anunţat marţi că a achiziţionat drepturile pentru această colecţie de povestiri. Potrivit oficialilor Mysterious Press, noua antologie va cuprinde povestiri scrise de cei mai importanţi 20 de scriitori suedezi, între care se numără şi Henning Mankell, Asa Larsson, Maj Sjowall, Per Wahloo şi Sara Stridsberg.

25 de milioane de copii

Totodată, volumul va include o povestire scrisă de Eva Gabrielsson, partenera de viaţă a lui Stieg Larsson. Antologia va fi editată de scriitorul John-Henri Holmberg, prieten apropiat a lui Stieg Larsson.

Scriitorul Stieg Larsson, cunoscut şi ca jurnalist, a murit în 2004, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 50 de ani, înainte de a vedea publicat primul roman din seria „Millenium”, care ar fi trebuit să aibă zece volume.

Seria „Millennium”, scrisă de Stieg Larsson, este o trilogie despre corupţie, jurnalism şi lumea financiară, care prezintă aventurile jurnalistului Mikael Blomkvist şi ale tinerei Lisbeth Salander, un hacker cu o inteligenţă de geniu, notează Mediafax. Una dintre cele mai de succes apariţii editoriale din Suedia, „Millennium” a fost vândută în două milioane de exemplare în această ţară şi în peste 25 de milioane de copii pe plan mondial.

Încasări de 157 de milioane de dolari

Cărţile trilogiei fac referiri la personaje politice şi economice controversate. Abordând teme precum globalizarea, şantaje economice, corupţie, mişcări fasciste, servicii secrete, trafic de carne vie, prostituţie, spionaj şi psihiatrie, cele trei volume realizează un adevărat portret al societăţii contemporane.

Toate cele trei cărţi au fost ecranizate în Peninsula Scandinavă de regizorii Niels Arden Oplev şi Daniel Alfredson, cu Noomi Rapace şi Michael Nyqvist în rolurile principale. Cele trei filme suedeze au fost extrem de bine primite de critica de specialitate, dar şi de public, reuşind încasări de 157 de milioane de dolari pe plan mondial.

Editura Trei a publicat în limba română trilogia „Millennium” cu titlurile „Bărbaţi care urăsc femeile”, „Fata care s-a jucat cu focul” şi „Castelul din nori s-a sfărâmat”.

Totodată, la Hollywood a fost lansată versiunea în limba engleză a filmului „Fata cu dragon tatuat/ The Girl with the Dragon Tattoo”, regizat de David Fincher. Produs de studiourile Columbia Pictures, filmul i-a avut în distribuţie pe Daniel Craig şi pe Rooney Mara.

Rooney Mara şi Daniel Craig vor juca şi în cele două continuări americane ale acestui film – „The Girl Who Played With Fire” şi „The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest”.

Foto credit: Stie Larsson (Facebook)

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.