VIDEO O povestire a scriitorului suedez Stieg Larsson va fi publicată pentru prima dată în 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-povestire-a-scriitorului-suedez-stieg-larsson-va-fi-publicata-pentru-prima-data-in-2014/

O povestire scrisă de Stieg Larsson pe când avea vârsta de 17 ani va fi publicată pentru prima dată în limba engleză, în 2014, aceasta fiind una din puţinele scrieri ale autorului suedez, care au apărut după decesul acestuia în 2004.

Un articol de Andrada Văsii|10 august 2013

O povestire scrisă de Stieg Larsson pe când avea vârsta de 17 ani va fi publicată pentru prima dată în limba engleză, în 2014, aceasta fiind una din puţinele scrieri ale autorului suedez, devenit celebru pentru cărţile din trilogia „Millenium“, care au apărut după decesul acestuia în 2004.

Este de aşteptat ca anunţul publicării acestei povestiri să stârnească entuziasmul numeroşilor fani ai trilogiei „Millenium”, una dintre cele mai de succes serii de romane din toate timpurile. Povestirea va face parte dintr-o nouă antologie de proză poliţistă, intitulată „A Darker Shade of Sweden” şi care ar urma să fie lansată în februarie 2014.

Volumul va fi publicat de Mysterious Press, parte a grupului Grove Atlantic, care a anunţat marţi că a achiziţionat drepturile pentru această colecţie de povestiri. Potrivit oficialilor Mysterious Press, noua antologie va cuprinde povestiri scrise de cei mai importanţi 20 de scriitori suedezi, între care se numără şi Henning Mankell, Asa Larsson, Maj Sjowall, Per Wahloo şi Sara Stridsberg.

25 de milioane de copii

Totodată, volumul va include o povestire scrisă de Eva Gabrielsson, partenera de viaţă a lui Stieg Larsson. Antologia va fi editată de scriitorul John-Henri Holmberg, prieten apropiat a lui Stieg Larsson.

Scriitorul Stieg Larsson, cunoscut şi ca jurnalist, a murit în 2004, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 50 de ani, înainte de a vedea publicat primul roman din seria „Millenium”, care ar fi trebuit să aibă zece volume.

Seria „Millennium”, scrisă de Stieg Larsson, este o trilogie despre corupţie, jurnalism şi lumea financiară, care prezintă aventurile jurnalistului Mikael Blomkvist şi ale tinerei Lisbeth Salander, un hacker cu o inteligenţă de geniu, notează Mediafax. Una dintre cele mai de succes apariţii editoriale din Suedia, „Millennium” a fost vândută în două milioane de exemplare în această ţară şi în peste 25 de milioane de copii pe plan mondial.

Încasări de 157 de milioane de dolari

Cărţile trilogiei fac referiri la personaje politice şi economice controversate. Abordând teme precum globalizarea, şantaje economice, corupţie, mişcări fasciste, servicii secrete, trafic de carne vie, prostituţie, spionaj şi psihiatrie, cele trei volume realizează un adevărat portret al societăţii contemporane.

Toate cele trei cărţi au fost ecranizate în Peninsula Scandinavă de regizorii Niels Arden Oplev şi Daniel Alfredson, cu Noomi Rapace şi Michael Nyqvist în rolurile principale. Cele trei filme suedeze au fost extrem de bine primite de critica de specialitate, dar şi de public, reuşind încasări de 157 de milioane de dolari pe plan mondial.

Editura Trei a publicat în limba română trilogia „Millennium” cu titlurile „Bărbaţi care urăsc femeile”, „Fata care s-a jucat cu focul” şi „Castelul din nori s-a sfărâmat”.

Totodată, la Hollywood a fost lansată versiunea în limba engleză a filmului „Fata cu dragon tatuat/ The Girl with the Dragon Tattoo”, regizat de David Fincher. Produs de studiourile Columbia Pictures, filmul i-a avut în distribuţie pe Daniel Craig şi pe Rooney Mara.

Rooney Mara şi Daniel Craig vor juca şi în cele două continuări americane ale acestui film – „The Girl Who Played With Fire” şi „The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest”.

Foto credit: Stie Larsson (Facebook)

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.

24
/06
/18

Teatrul Evreiesc de Stat  prezintă miercuri, 27 iunie, de la ora 19.00, spectacolul de lieduri și poezie „Glasuri evreiești în poezia lumii“, pe versuri de Benjamin Fondane, Nina Cassian, Magda Isanos, Charles-Pierre Baudelaire și Paul Celan, în lectura actorilor TES -  Maia Morgenstern, Darius Daradici, Viorica Bantaș și Mircea Dragoman.