VIDEO „O violonistă excepțională“ (The Guardian), Alissa Margulis urcă pe scena Festivalului „Enescu“ sub bagheta dirijorului român Cristian Lupeş
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-violonista-exceptionala-the-guardian-alissa-margulis-urca-pe-scena-festivalului-enescu-sub-bagheta-dirijorului-roman-cristian-lupes/

Apreciată pentru stilul său ,,expresiv şi puternic emoţional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta ,,concertul Nr. 2 pentru vioară şi orchestră” de Béla Bartók.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Apreciată pentru stilul său „expresiv și puternic emoțional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta „concertul Nr. 2 pentru vioară și orchestră” de Béla Bartók, una dintre cele mai dificile, dar și cele mai frumoase partituri compuse vreodată.

Alissa Margulis, care a concertat în cele mai prestigioase instituții din lume – Palais des Beaux Arts din Burxelles, Vienna Musikverein și Saint Petersburg Philharmonic Hall – va concerta la București alături de Orchestre National d’Île-de-France, sub bagheta lui Cristian Lupeș.

Unul dintre cei mai apreciați dirijori ai generației sale, Cristian Lupeș s-a perfecționat ca dirijor la Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien, cu profesorii Vladimir Kiradjiev şi Mark Stringer.

De asemenea, a urmat un stagiu ca dirijor asistent al maestrului  Marek Janovski într-un proiect gigant (10 opere de Wagner cu Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin). Lupeș a debutat în străinătate la pupitrul Filarmonicii Berna din Elveția.

Concertul va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări, în transmisie live la cinema, o premieră în istoria Festivalului. Bilete sunt disponibile aici.

London Philarmonic Orchestra pe scena din București

De la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului, Festivalul  „George Enescu” aduce publicului una dintre cele mai iubite orchestre din lume: London Philharmonic Orchestra. Alături de Corul Academic Radio (cu Dan Mihai Goia la pupitru), celebra orchestră va fi dirijată de Vladimir Jurowski, absolvent al Conservatorului de la Moscova și un dirijor subtil, care prețuiește emoția.

Aclamat pentru interpretările sale din Stravinsky, Vladimir Jurowski este cunoscut și pentru colaborarea cu frumoasa pianistă Helene Grimaud, de asemenea una dintre prezențele constante în ultimele ediții ale Festivalului. Publicul va putea asculta Simfonia a III-a a maestrului George Enescu, în interpretarea magistrală a London Philharmonic Orchestra.

Cu fiecare ediție, Festivalul „George Enescu” își propune să aducă în lumină noi interpretări ale lucrărilor singurului compozitor român care a intrat în patrimoniul universal sub marca unora dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Acest concert va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex. Bilete sunt disponisbile aici.

Un regal de muzică clasică

Un regal de Mozart puteți asculta la Ateneul Român, de la 22.30, în interpretarea lui Chiristian Zacharias, pianist și dirijor îndrăgit de publicul român și  prezent cu regularitate în edițiile Festivalului.

Biletele în sala de spectacol sunt epuizate, însă puteți urmări interpretarea în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex. Biletele sunt disponibile aici.

De asemenea, publicul se va putea bucura de un concert cu intrarea liberă: Altengerb Trio Wien va interpreta lucrări de Şostakovici, Enescu și Ravel la Sala Mică a Palatului, de la ora 11.00, în cadrul seriei Muzica Secolului XXI/Enescu și contemporanii săi.

O lună de fenomene muzicale

A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului.

Foto credit: Alissa Margulis (Site)

09
/05
/18

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române oferă un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor 'Dinu Lipatti'.

07
/05
/18

Pianistul Horia Mihail a susținut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul Călător ediția a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

05
/05
/18

De 6 ani, JazzTM aduce la Timișoara cele mai relevante nume ale jazz-ului mondial. Iată o parte dintre invitații din acest an.

02
/05
/18

7 zile de festival, 5 zile de concerte în Piața George Enescu,  evenimente conexe zilnice la ARCUB și un nou concurs de jazz la Bucharest Jazz Festival 2018.  Festivalul care aduce în fiecare vară la București legende ale jazzului internațional în concerte și ateliere cu acces liber pentru public, Bucharest Jazz Festival anunță datele și o parte din lineup-ul ediției din acest an.

02
/05
/18

În seara de 4 mai, de la ora 19.00, Radio România şi Goethe-Institut vă invită la concertul „Game Heroes” de la Sala Radio ca să vă convingeţi că jocurile video şi muzica clasică… chiar se potrivesc.

30
/04
/18

‘’Emmanuel Tjeknavorian a prezentat un program solo de o viruozitate care te face să lăcrimezi’’ (New York Times). Considerat de critica muzicală și în egală măsură de public un star în devenire al muzicii clasice, violonistul Emmanuel Tjeknavorian vine la București!

27
/04
/18

Membrii trupei suedeze ABBA s-au reunit după 35 de ani, pentru a înregistra două noi piese, iar una dintre acestea, "I still have faith in you", va fi interpretată cu prilejul unui show televizat la care vor participa avatarurile lor digitale, care va avea loc în iarna acestui an. Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad nu au mai susţinut în mod oficial niciun concert împreună după ce s-au despărţit, în 1982.

26
/04
/18

Primele zile de mai aduc trei concerte pentru amatorii de post-rock, psych-rock, dar și indie pop, la Control Club! Post-rockerii americani Caspian își încep turneul european la București, joi 3 mai, urmați de britanicii TOY (psych-rock, shoegaze), în 9 mai, și de proiectul belgian Warhaus – o nouă reîncarnare muzicală a frontman-ului cunoscutei trupe Balthazar – în 11 mai.

24
/04
/18

Legendarul muzician reggae, Horace Andy, cunoscut pentru timbrul vocal unic și longeviva colaborare cu Massive Attack, va concerta la București, la cea de-a treia ediție a DokStation Music Documentary Film Festival. Evenimentul va avea loc în 14 septembrie, de la ora 19.00, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”. Concertul va fi precedat de proiecția documentarului Two Sevens Clash: Dread Meets Punk Rockers, regizat de Don Letts. 

22
/04
/18

S-au împlinit ieri (21 aprilie) 103 ani de la naşterea legendarului Anthony Quinn – actor de teatru şi film, regizor, pictor, sculptor şi scriitor, unul din cele mai pitoreşti personaje din istoria filmului. În 1995, la 31 de ani de la premiera producţiei „Zorba Grecul”, filmul care avea să le aducă faima mondială, Anthony Quinn și Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore a peliculei amintite, s-au întâlnit, la Munchen, în cadrul unui spectacol omagial „Anthony Quinn 80”.

20
/04
/18

Seria de concerte SoNoRo Conac, ajunsă anul acesta la cea de-a VI-a ediție, va debuta pe 26 aprilie la Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și va continua până în luna septembrie, oferind publicului meloman ocazia să descopere minunate conace, castele și palate din România și Republica Moldova.

18
/04
/18

Considerat de mulți drept cel mai mare pianist în viață, Grigory Sokolov (împlinește astăzi 68 de ani!) este un pianist extrem de discret - nu acordă interviuri. În plus este rus, supraponderal, vegan, interesat de științe oculte, refuză să înregistreze într-un studio pentru disc, acceptând doar înregistrarea recitalurilor sale live.

17
/04
/18

Concertul de Gală „I LOVE CEAIKOVSKI”, organizat de Fundația Calea Victoriei și dedicat celui mai mare compozitor rus, magicianul sunetelor și creatorul unor lumi fantastice: Piotr Ilici Ceaikovski, va avea loc luni, 7 mai,  de la ora 19:00, la Teatrul Național București, Sala Studio.

16
/04
/18

Vladimir Jurowski, a fost desemnat „Dirijorul Anului” în cadrul „International Opera Awards”. Dirijorul rus este, începând cu anul 2017, Directorul Artistic al Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, alături de Președintele Onorific, maestrul Zubin Mehta.

06
/04
/18

TVR 1 a pregătit, pentru săptămâna 5-11 aprilie, o serie de programe speciale dedicate Sărbătorilor Pascale. Printre acestea: Slujba de Înviere, La masa de Paşti cu Iuliana Tudor, Familia Regală – meniuri alese la Castelul Săvârşin sau "Generozitate şi omenie pentru Izolaţi în România" – poveşti cu şi despre românii din cătunele izolate ale României