VIDEO „Ofertă irezistibilă“. Lecţia de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-oferta-irezistibila-lectia-de-arta/

CRONICĂ DE FILM „Ofertă irezistibilă“ este un thriller solid despre un amfitrion de licitaţii bogat, manierist şi aproape de pensionare. Plasându-şi filmul în lumea picturii, Giuseppe Tornatore lansează tema opoziţiei dintre fals şi autentic, raport pe care îl propune ca posibilă interpretare a relaţiilor între oameni.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 iulie 2013

CRONICĂ DE FILM Scris şi regizat de Giuseppe Tornatore, „Ofertă irezistibilă“ („The Best Offer“) a fost desemnat în acest an cel mai bun film italian la gala premiilor David di Donattello, echivalentele Oscarurilor.

Vorbit în engleză şi beneficiind de o distribuţie internaţională, noul lungmetraj al celui care a devenit celebru în 1988 cu „Cinema Paradiso“ a surclasat două dintre producţiile italiene ce făcuseră o impresie bună în 2012 la Cannes – „Reality“ de Matteo Garrone (Marele Premiu al Juriului pe Croazetă) şi „Io e te“ de Bernardo Bertolucci (care va ajunge în curând şi pe marile ecrane din România).

„Ofertă irezistibilă“ este un thriller solid despre un amfitrion de licitaţii bogat, manierist şi aproape de pensionare (Geoffrey Rush), care colecţionează, prin intermediar (Donald Sutherland), tablouri cu chipuri feminine pe care le contemplă în singurătate şi ajunge să dezvolte o obsesie pentru o femeie mult mai tânără, moştenitoare aparentă a unei impresionante colecţii de obiecte de artă şi suferindă de teama de oameni şi de ieşitul în lume. O posibilă poveste de dragoste între două personaje cu propriile bagaje de ciudăţenii.

Plasându-şi filmul în lumea artei şi, în special, a picturii, Tornatore nu ezită să lanseze tema la îndemână a opoziţiei dintre fals şi autentic, raport pe care, nu foarte rafinat, îl propune ca posibilă interpretare a relaţiilor între oameni. (Pot fi falsificate sentimentele şi, în special, dragostea? Finalul nu uită să aducă răspunsul).

Tornatore nu este un inovator la nivelul limbajului vizual, însă ştie să folosească la un grad ridicat (pentru un lungmetraj cu pretenţia onestă de a ţine captiv un public larg) câteva din mijloacele (legate, printre altele, de scenografie, personaje secundare, dozarea tensiunii) pe care tradiţia filmelor de suspans le-a patentat (ajutat şi de muzica întotdeauna echilibrată a celebrului Ennio Morricone).

Secretul detaliilor

Perspectiva protagonistului este şi unghiul din care spectatorii asistă la desfăşurarea poveştii, însă Tornatore nu permite accesul liber la psihologia personajului interpretat de Geoffrey Rush. Italianul îşi dezvoltă încet, dar ferm, intriga, pentru ca spre final să lanseze surpriza atent pregătită prin trucuri de bun-gust.

Antrenant şi delectabil, „Ofertă irezistibilă“, lansat pe marile ecrane de la noi, este mult mai interesant ca discurs indirect despre manipularea prin cinema şi despre cât de cultivaţi suntem, ca privitori, în a acorda atenţie detaliilor pe care un artist (fie el scriitor, pictor sau regizor) le „ascunde“, uneori la vedere, pentru a ne surprinde.

Fără a-şi ridiculiza protagonistul – dar şi fără a-i plânge de milă -, Tornatore pare a ironiza cu subtilitate o anume naivitate în „problemele vieţii“ atribuită de gândirea populară „dependenţilor“ de artă, tratată ca substitut al experienţelor reale. Văzut din această perspectivă, „Ofertă irezistibilă“ îşi justifică mai bine aprecierea de care s-a bucurat în Italia şi pe care ar putea s-o obţină şi la publicul din România.

INFO

The Best Offer (La Migliore Offerta, Italia, 2013)
Regia: Giuseppe Tornatore
Cu: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland

Rating: ●●●○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

Marele Ecran

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes, de Mihai Cristea: Despre celebrul sistem de acreditări de pe Croazetă. Şi despre două din filmele din cursa pentru Palme d`Or: "Jupiter’s Moon", al ungurului Kornél Mundruczó, şi "Loveless", al rusului Andrey Zvyagintsev.

19
/05
/17

Regizat de Bogdan George Apetri şi cu Ana Ularu în rolul principal, "Periferic" (2010), unul din cele mai de succes debuturi româneşti ale ultimilor ani, este acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub.

17
/05
/17

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM.