VIDEO Orchestra de Cameră Radio la final de stagiune: concert eveniment cu „Patimile după Matei“, de Bach
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-orchestra-de-camera-radio-la-final-de-stagiune-concert-eveniment-cu-patimile-dupa-matei-de-bach/

După o stagiune care a însemnat artişti invitaţi din ţară şi străinătate şi un repertoriu variat, Orchestra de Cameră Radio îşi încheie stagiunea 2012-2013.

Un articol de Andrada Văsii|5 iunie 2013

După o stagiune care a însemnat artişti invitaţi din ţară şi străinătate şi un repertoriu variat, Orchestra de Cameră Radio îşi încheie stagiunea 2012-2013.

Şi cum pentru un astfel de moment nu putea fi aleasă decât o lucrare deosebită ce pune în valoare virtuozitatea ansamblului, miercuri, 12 iunie (de la ora 19.00) veţi asculta „Patimile după Matei“, creaţie a marelui Johann Sebastian Bach. Considerată drept o capodoperă a muzicii sacre, bazată fiind pe pasaje din Evanghelia lui Matei, lucrarea depăşeşte epoca, mulţi critici afirmând că putem „presimţi“ stilul pe care avea să îl dezvolte Wagner în compoziţiile sale.

Un dirijor celebru 

Întregul concert se va desfăşura sub bagheta dirijorului britanic Neil Thompson, muzician care s-a aflat la pupitrul unor orchestre celebre din Marea Britanie, ca London Symphony Orchestra, London Philharmonia, BBC Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, dar a condus şi alte ansambluri prestigioase din întreaga lume.

De peste 20 de ani colaborează cu formaţiile muzicale Radio România: Orchestra de Cameră, Orchestra Naţională şi Corul Academic. A studiat la Royal Academy of Music şi la Royal College of Music (Londra), fiind cel mai tânăr dirijor care a coordonat catedra de specialitate a celei de-a doua prestigioase instituţii.

Cinci artişti lirici sunt invitaţi să dea viaţă lucrării lui Bach: soprana Adela Zaharia – care face în prezent parte din colectivul Operei Comice din Berlin, mezzosoprana Mihaela Ișpan– solistă a Operei Naţionale Bucureşti, tenorul Tony Bardon – solist al celor două instituţii lirice din Cluj-Napoca (Opera Maghiară şi Opera Naţională Română), tenorul Tiberius Simu– cu o bogată carieră în România şi peste hotare şi basul Marius Boloș – solist colaborator al Operei Naţionale Bucureşti.

Evenimentul se va desfăşura cu participarea Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

30
/05
/18

Opera Națională București dedică ziua de vineri, 1 iunie, copiilor. Ziua va începe cu un spectacol în foaier, de la ora 11:00, „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia Andei Tabacaru și va conntinua de la ora 17:00, pe scena mare a Operei Naționale București, cu reprezentația „Albă ca zăpada si cei șapte pitici”, pe muzica lui Cornel Trăilescu.

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

28
/05
/18

În 2016, dirijorul britanic LEO  HUSSAIN debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House - Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului și a criticii.  Vineri, 1 iunie (de la ora 19.00),dirijorul britanic va aduce în fața publicului bucureștean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio.

28
/05
/18

Între 31 mai și 3 iunie 2018, clubul de jazz Green Hours, aflat în al 24-lea an de activitate neîntreruptă, organizează ediția a 10-a, aniversară, a Green Hours JAZZ Fest. Eveniment eminamente cultural, GHJFest este primul - și încă singurul - festival de club din România.

25
/05
/18

Angela Gheorghiu, celebră cântăreață de operă a timpului nostru, vine la Festivalul Internațional de Film  Transilvania, ca invitată de onoare a celei de-a 17-a ediții. Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în fața publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmatde proiecția filmului Tosca (r. Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular.

24
/05
/18

Vineri, 1 iunie (de la ora 11.00), de Ziua Internaţională a Copilului, părinții melomani sunt așteptați împreună cu cei mici la Sala Radio, la un concert educativ. Copiii se vor putea bucura de un repertoriu antrenant și accesibil, de la Mica serenadă a lui Mozart sau fragmente din Anotimpurile lui Vivaldi, până la partituri din musical-uri celebre ca Mary Poppins, Sunetul Muzicii sau Veronica.

16
/05
/18

Ați visat să dansați prin Paris precum Gene Kelly în pelicula ”Un american la Paris” sau să vă pierdeți printre zgârie norii din New York în timp vă răsună în urechi ”Rhapsody in Blue”, ambele compuse de Gershwin? Sau poate v-ați amuzat cu scamatoriile ucenicului vrăjitor interpretat de celebrul personaj Mickey Mouse în desenul animat ”Fantasia” (1940), realizat de Walt Disney? Dacă vă surâde oricare dintre aceste trei propuneri, grăbiți-vă să vă asigurați un loc la concertul programat vineri, 18 mai (de la ora 19.00), la Sala Radio.

13
/05
/18

La cea de-a 48-a ediție a Sibiu Jazz Festival, vom întâlni artiști din toate colțurile lumii ce vor trezi la viață jazz-ul! Timp de 4 zile Piața Mare din Sibiu va deveni nucleul acestui stil.

11
/05
/18

Fundaţia Calea Victoriei organizează miercuri, 23 mai, de la ora 19:00, un eveniment special pentru ubitorii de poezie şi muzică. Cei prezenți la eveniment vor putea asculta cele mai frumoase versuri de dragoste interpretate de actriţa Daniela Nane pe muzica unor compozitori celebri, Rahmaninov şi Piazzolla. La pian, Ioana Maria Lupaşcu.

11
/05
/18

România nu se va afla sâmbătă în finala Eurovision 2018, după ce trupa „The Humans” nu a reuşit să obţină un punctaj suficient din partea juriilor de specialitate (din 20 de ţări) şi telespectatorilor. Acest eşec exclude astfel ţara noastră din rândul celor şase state care în ultimii 14 ani au reuşit să se califice de fiecare dată în ultimul act al concursului.

10
/05
/18

Pe 9 mai, de Ziua Europei și la chemarea președintelui Europa Nostra, Placido Domingo, de a celebra prin acțiuni culturale în spiritul Odei Bucuriei de Ludwig van Beethoven un monument al patrimoniului arhitectonic din fiecare țară a Europei, SoNoRo Conac a oferit două concerte publicului constanțean în Cazinoul din Constanța.