VIDEO Peste 100 de candidaţi din 30 de ţări s-au înscris la Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-peste-100-de-candidati-din-30-de-tari-s-au-inscris-la-concursul-international-de-canto-le-grand-prix-de-lopera-eveniment-al-operei-nationale-bucuresti/

La jumătatea lunii iunie, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vor aduna cele mai bune şi tinere voci din ţară şi străinătate.

Un articol de Andrada Văsii|7 iunie 2013

La jumătatea lunii iunie, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vor aduna cele mai bune şi tinere voci din ţară şi străinatate.  

În perioada 13-16 iunie 2013, la ONB se vor desfăşura fazele finale ale celei dintâi ediţii a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“, competiţie la care s-au înscris peste 100 de candidaţi din 30 de ţări. Gala laureaţilor va avea loc în data de 16 iunie, începând cu ora 19.30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, concurenţii fiind acompaniaţi de orchestra ONB, dirijată de Iurie Florea.

Cu peste 100 de competitori din zeci de ţări, juriul fazei preliminare, format din dirijori români, solişti, maeştri ai scenei lirice, maeştri acompaniatori, manageri de teatre lirice şi muzicologi, a decis ca 46 de candidaţi (25 de participanţi străini şi 21 de participanţi români) să se prezinte în cea dintâi etapă a concursului, care va avea loc în data de 13 iunie, începând cu ora 11.00. Vârstele participanţilor sunt cuprinse între 19 – 33 de ani.

Participanţi din străinătate

Thampi Sherin Susan (Statele Unite ale Americii); Wang Lan (China); De Sousa Oliveira Cristiana Sofia (Portugalia); Dladla Sunnyboy Vincent  (Africa de Sud); Zoi Maria  (Grecia); Doroteeva Doroteya, Geneva Iliana, Mihaylov Vesselin Emilov,  Zhekova Maria Vesselinova (Bulgaria); Hwasuk Che (Korea); Tretjakova Jekaterina  (Lituania); Marcelina Beucher, Motkowicz Lukasz Wojciech (Polonia); Potemkina Klavdiya, Ten Ilona (Kyrgyzstan); Burdenko Margarita, Dudin Andrei, Garaeva Polina, Fayruzova Albina,  Leonidova Ksenia,  Shcheglova Olga, Zimina Natalia (Rusia); Botnarciuc Alexei, Maimescu Iurie, Tanasiiciuc Natalia (Rep. Moldova).

Participanţi din România

Aghenie Alexandru, Anuşca Veronica, Baianţ Irina, Catană Vladimir, Dumitru Octavian Andrei, Grigoraş Cristina, Hotea Augustin, Ionescu Irina, Jinga Maria, Mitu Ioana, Mustaţă Cătălin, Negrea Sorana, Ormenişan Florin, Pipelea Ioana, Pleşca Andrei Adrian, Pop Daniel Ionuţ, Surdu Iulia, Tărniceru Alexandra, Ţoropoc Cătălin, Vlad Gheorghe, Zetea Iustinian.

Se oferă premii substanţiale (care totalizează peste 12.000 de Euro), contracte de înregistrări şi de spectacole şi oportunităţi de a interpreta roluri principale în spectacole ale Operei Naţionale Bucureşti. Premiul special va fi oferit de marele tenor Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa.

Juriu emblematic

Concursul va fi jurizat de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale. Printre aceştia se numără solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari: Marcello Giordani (Italia), cu o carieră strălucită la Metropolitan Opera din New York, Brenda Hurley (Elveţia) – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich, Maria Moţ (Marea Britanie) – Manager artistic la agenţia londoneză Intermusica,  Olga Kapanina (Rusia) – directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Pål Christian Moe (Germania) – Director de Casting la Opera de Stat din München.

Li se alătură Yury Schwartzkopf (Rusia) – Director General al Teatrului de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg şi prim-adjunct al Directorului Teatrului de Operă Mariinsky din Sankt Petersburg, Mihai Cosma (România) – Manager de proiect şi Consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă (România) – Preşedintele Competiţiei, Director General al Operei Naţionale Bucureşti

Info:

Publicul are acces liber la toate etapele concursului (etapa I -13 iunie, începând cu ora 11.00; semifinala -14 iunie, de la ora 11.00 şi finala – 15 iunie, ora 19.00), în vreme ce intrarea la Gala laureaţilor se va face pe bază de bilet (biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a instituţiei şi online, pe http://tickets.operanb.ro/).

Pentru detalii privind desfăşurarea concursului, premiile oferite şi juriul, vă rugăm să consultaţi http://onb.operanb.ro/ro/concurs şi pagina de Facebook  Grand Prix de l’Opera de Bucarest.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti

25
/05
/18

Angela Gheorghiu, celebră cântăreață de operă a timpului nostru, vine la Festivalul Internațional de Film  Transilvania, ca invitată de onoare a celei de-a 17-a ediții. Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în fața publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmatde proiecția filmului Tosca (r. Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular.

24
/05
/18

Vineri, 1 iunie (de la ora 11.00), de Ziua Internaţională a Copilului, părinții melomani sunt așteptați împreună cu cei mici la Sala Radio, la un concert educativ. Copiii se vor putea bucura de un repertoriu antrenant și accesibil, de la Mica serenadă a lui Mozart sau fragmente din Anotimpurile lui Vivaldi, până la partituri din musical-uri celebre ca Mary Poppins, Sunetul Muzicii sau Veronica.

16
/05
/18

Ați visat să dansați prin Paris precum Gene Kelly în pelicula ”Un american la Paris” sau să vă pierdeți printre zgârie norii din New York în timp vă răsună în urechi ”Rhapsody in Blue”, ambele compuse de Gershwin? Sau poate v-ați amuzat cu scamatoriile ucenicului vrăjitor interpretat de celebrul personaj Mickey Mouse în desenul animat ”Fantasia” (1940), realizat de Walt Disney? Dacă vă surâde oricare dintre aceste trei propuneri, grăbiți-vă să vă asigurați un loc la concertul programat vineri, 18 mai (de la ora 19.00), la Sala Radio.

13
/05
/18

La cea de-a 48-a ediție a Sibiu Jazz Festival, vom întâlni artiști din toate colțurile lumii ce vor trezi la viață jazz-ul! Timp de 4 zile Piața Mare din Sibiu va deveni nucleul acestui stil.

11
/05
/18

Fundaţia Calea Victoriei organizează miercuri, 23 mai, de la ora 19:00, un eveniment special pentru ubitorii de poezie şi muzică. Cei prezenți la eveniment vor putea asculta cele mai frumoase versuri de dragoste interpretate de actriţa Daniela Nane pe muzica unor compozitori celebri, Rahmaninov şi Piazzolla. La pian, Ioana Maria Lupaşcu.

11
/05
/18

România nu se va afla sâmbătă în finala Eurovision 2018, după ce trupa „The Humans” nu a reuşit să obţină un punctaj suficient din partea juriilor de specialitate (din 20 de ţări) şi telespectatorilor. Acest eşec exclude astfel ţara noastră din rândul celor şase state care în ultimii 14 ani au reuşit să se califice de fiecare dată în ultimul act al concursului.

10
/05
/18

Pe 9 mai, de Ziua Europei și la chemarea președintelui Europa Nostra, Placido Domingo, de a celebra prin acțiuni culturale în spiritul Odei Bucuriei de Ludwig van Beethoven un monument al patrimoniului arhitectonic din fiecare țară a Europei, SoNoRo Conac a oferit două concerte publicului constanțean în Cazinoul din Constanța.

09
/05
/18

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române oferă un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor 'Dinu Lipatti'.

07
/05
/18

Pianistul Horia Mihail a susținut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul Călător ediția a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

05
/05
/18

De 6 ani, JazzTM aduce la Timișoara cele mai relevante nume ale jazz-ului mondial. Iată o parte dintre invitații din acest an.

02
/05
/18

7 zile de festival, 5 zile de concerte în Piața George Enescu,  evenimente conexe zilnice la ARCUB și un nou concurs de jazz la Bucharest Jazz Festival 2018.  Festivalul care aduce în fiecare vară la București legende ale jazzului internațional în concerte și ateliere cu acces liber pentru public, Bucharest Jazz Festival anunță datele și o parte din lineup-ul ediției din acest an.

02
/05
/18

În seara de 4 mai, de la ora 19.00, Radio România şi Goethe-Institut vă invită la concertul „Game Heroes” de la Sala Radio ca să vă convingeţi că jocurile video şi muzica clasică… chiar se potrivesc.