VIDEO Peste 1600 de spectatori la deschiderea TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-peste-1600-de-spectatori-la-deschiderea-tiff-2013/

Pe scena Ursus Open Air (Piaţa Unirii) din inima oraşului Cluj-Napoca s-a deschis oficial, ieri seară, la ora 20.45, cea de-a 12-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Un articol de Andrada Văsii|1 iunie 2013

Pe scena Ursus Open Air (Piața Unirii) din inima orașului Cluj s-a deschis oficial, ieri seară, la ora 20.45, cea de-a 12-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Invitații, oficialitățile locale și peste 1600 de spectatori au dispuși să înfrunte vremea capricioasă pentru o comedie savuroasă regizată de inconfundabilul Pedro Almodóvar: „Amanții pasageri“.

Numere mari prezente la TIFF

Au introdus oficial ediția de anul acesta Tudor Giurgiu, președintele festivalului, Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, primarul orașului Cluj-Napoca – Emil Boc, și Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj.

„Mă bucur că am reușit să învingem din nou ploaia și că sunt atâția spectatori aici. Anul acesta, avem o ediție plină, cu 190 de filme din 53 de țări și câteva sute de invitați“, a declarat Tudor Giurgiu.

Pe covorul roșu al galei s-au aflat câțiva dintre invitații de marcă ai festivalului: Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie și vicepreședinte în consiliul Academiei Europene de Film, directorul de imagine Ed Lachman, regizorii câtorva dintre filmele incluse în selecție – Pablo Berger („Blancanieves“), David Lambert („Hors les Murs“), Denis Côté („Vic et Flo ont vu un ours“) – sau Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca ( New York) și membru al juriului competiției.

Spoturi cu mesaj direct

La gală a fost difuzat, în premieră, primul spot cu Luminița Gheorghiu dintre cele 10 create special de regizorul Cristi Puiu – autorul campaniei de imagine TIFF 2013 – pentru proiecțiile din Piața Unirii.

„Este o campanie mai neobișnuită, pentru că e o ediție aventuroasă. Anul ăsta nu mai facem glumițe, poate și pentru că este un an de criză, când ne confruntăm cu o tăiere de buget destul de serioasă“, a spus directorul artistic Mihai Chirilov, subliniind faptul că „anul acesta, vedetele TIFF sunt filmele“.

Una dintre marile recomandări ale directorului artistic a fost lansarea setului de DVD-uri cu integrala creației lui Lucian Pintilie, vineri, 7 iunie: „Este cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român“.

Clujul colorat

Un preview a subliniat câteva dintre highlight-urile programului Weekend la Castel, destinat familiilor în primul weekend de TIFF, pe 1 și 2 iunie, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din apropiere de Cluj: Castelul Banffy de la Bonțida. Un moment special le-a fost dedicat și trupelor pe care TIFF le aduce în premieră la Cluj: explozivii The Tiger Lillies, ucrainenii de la DakhaBrakha, care vor acompania live capodopera „Earth“, de Alexander Dvzhenko, sau formația austriacă Sofa Surfers.

Cei peste 1600 de spectatori ai galei au fost îndemnați să răspundă la întrebarea „Ce culoare are Clujul?“, în avanpremiera unui nou festival care va anima orașul începând din această vară – Colours of Cluj (1 – 4 august 2013), care va include dans, muzică, teatru, lansări și alte evenimente culturale. Răspunsul publicului din Piața Unirii a fost: roșul.

Înaintea proiecției, un making of a surprins momentele de neuitat de la ediţia precedentă TIFF, iar cei curioși să afle ce s-a întâmplat la prima ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină“ de la Biertan – programat anul acesta între 14 și 18 august – au avut parte de un filmuleț amuzant.

Clujul respiră TIFF

Un clip in memoriam Irina Petrescu a punctat câteva dintre momentele memorabile cu îndrăgita actriță care s-a stins din viață la 71 de ani, în luna martie. Irina Petrescu a fost premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2007.

A emoționat audiența și montajul numit „Clujul respiră TIFF“, cu prieteni și invitați ai festivalului care au vorbit despre experiența lor la TIFF. Printre ei, regretatul critic de film Alex. Leo Șerban, Catherine Deneuve, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Jaqueline Bisset, Wim Wenders, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Dieter Kosslick – directorul Festivalului de la Berlin, criticul Jay Weissberg („Variety“), producătoarea Ada Solomon, Cristian Mungiu, Alexandra Maria Lara.

405 voluntari de diverse vârste

405 voluntari au grijă ca ediția de anul acesta să fie cât mai bine organizată și mai plăcută pentru spectatori și pentru invitați. În efortul organizatorilor de a implica și oameni cu mai multă experiență, pe lângă studenţi și liceeni, cel mai matur dintre voluntarii cooptați anul acesta în echipa TIFF are 69 ani.

Info:

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: Gabriel Aldea, Nicu Cherciu

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.