VIDEO Pianista Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Capitală, în noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-pianista-valentina-lisitsa-va-sustine-un-recital-pe-scena-ateneului-roman-din-capitala-in-noiembrie/

Pianista ucraineană Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Bucureşti, pe 5 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Pianista ucraineană Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Bucureşti, pe 5 noiembrie.

Artista de origine ucraineană a lansat în 2013 cel mai recent CD al său, intitulat „Rachmaninov”, prezentând o interpretare nouă a celor patru concerte de pian compuse de Serghei Rahmaninov împreună cu îndrăgita „Rapsodie pe o temă de Paganini”. Albumul este o continuare impresionantă a recitalului său de la Royal Albert Hall din Londra, care a avut, în iulie 2012, 8.000 de spectatori.

Lisitsa s-a născut în Ucraina, unde a început să cânte la pian la vârsta de trei ani. În 1991, ea a câştigat locul I la The Murray Dranoff Two Piano Competition, împreună cu soţul său, Aleksei Kuznetsoff, cu care în prezent locuieşte în SUA.

60 de milioane de vizualizări

Lisitsa, denumită „pianista YouTube”, este cunoscută şi admirată pentru gândirea sa liberă, spiritul antreprenorial şi abilitatea de care dă dovadă în folosirea social media. Canalul său de pe YouTube înregistrează în prezent peste 60 de milioane de vizualizări, iar transmiterea live a recitalului de la Royal Albert Hall a atras 100.000 de vizitatori în mai puţin de o săptămâna de la lansare, notează Mediafax.

De la virtual la live

Valentina Lisitsa nu este doar prima „vedetă YouTube” a muzicii clasice, este primul artist de muzică clasică ce a reuşit să transforme succesul din mediul virtual într-o carieră mondială. În 2007 posta pe YouTube primul videoclip, o întregistrare a „Studiului op. 29/6″ compus de Sergei Rachmaninov.

Primul meu clip YouTube a fost o înregistrare VHS la rezoluţie slabă, pe un pian de şcoală îngrozitor, iar mâinile mele nu erau deloc sicronizate cu sunetul. Dar chiar şi aşa, mesajul meu a ajuns la oameni. Au început să-mi spună imediat că interpretarea mea a însemnat ceva pentru ei, că i-a făcut să schimbe ceva, că au ieşit în evidenţă.

Valentina Lisitsa
pianistă

Rata de clicuri a continuat să crească şi la fel şi numărul de clipuri postate. Piatra de fundaţie a unei cariere fără precedent în istoria muzicii clasice tocmai fusese pusă. În vara lui 2010, mii de fani ai muzicii sale din toată lumea au urmărit captivaţi transmisiunile live ale sesiunilor de practică, prilej cu care au putut vedea şi o parte nouă a personalităţii sale artistice.

Sesiuni live de 14 ore

Timp de două săptămâni, în fiecare zi, în sesiuni lungi de câte 14 ore, oameni din toată lumea au putut vedea cum învaţă şi cum se pregăteşte, până la cel mai mic detaliu, pentru patru ore de muzică nouă. Pentru cei care au urmărit-o, experienţa s-a dovedit a fi nu doar timp petrecut împreună, ci un real masterclass în care au învăţat să interpreteze mai bine piesele clasice pe care ea le repeta.

Programul de concerte din 2013 şi 2014 o va purta în Hong Kong, Taiwan şi Coreea de Sud, Palma de Mallorca, în Insulele Baleare, la Rheingau Music Festival, precum şi la Koln, Munich şi Stuttgart. Va apărea, de asemenea, la BBC Proms, la Royal Albert Hall London, în New York şi Chicago.

Info:

Organizatorul recitalului din Bucureşti este Rama Events.

Biletele se pot procura din reţeaua Eventim: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas, Cărtureşti şi online, de pe www.eventim.ro

Foto credit: Wikipedia, Valentina Lisitsa (Facebook)

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.