VIDEO Premiere internaţionale în prima zi de B-FIT in the Street!
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-premiere-internationale-in-prima-zi-de-b-fit/

Astăzi începe cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru B-FIT in the Street!, organizat de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Pimăriei Municipiului Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|30 mai 2013

Astăzi începe cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru B-FIT in the Street!, organizat de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Pimăriei Municipiului Bucureşti.

De astăzi, până duminică, 2 iunie 2013, Bucureştiul se transformă într-un teatru imens. Artişti din întreaga Europă se vor întrece în a-i cuceri pe bucureşteni cu spectacolele lor.

Primele momente ale festivalului vor putea fi savurate în Piaţa Universităţii (la Statui), de la ora 16.00, când artişti ai Companiei International Show Parade vor anima centrul  Bucureştiului cu un fascinant spectacol mobil, urmaţi de o mulţime de alte reprezentaţii incitante.

Timp de o oră, rând pe rând, trupe vesele de clovni din „Orchestra Comică“ (Comic Band) vor cânta şi amuza publicul spectator. Artişti cu picioroange, îmbrăcaţi în costume impresionante de fluturi giganţi, zâne flancate de spiriduşi şi alte personaje de poveste pline de energie şi culoare vor defila, cântând şi dansând, prin faţa spectatorilor. Printre surprizele pregătite de organizatori, se numără şi spectaculoasele „Păpuşi Uriaşe“ (Giant Dolls), precum şi „Doamnele în roşu“ (Red Ladies): câteva artiste ridicate la peste 3 m distanţă de sol, în ţinute fastuoase de carnaval.

Spectacol în tandem

Concomitent, în Centrul Istoric al Bucureştiului (Lipscani – Stavropoleos), îşi vor face apariţia „divele“ Companiei Sam Shine: patru doamne graţioase, cu picioare incredibil de lungi, în costume fanteziste, ce  dansează prin mulţime, fascinând trecătorii.

De îndată ce atmosfera de sărbătoare a evenimentului va pune stăpânire pe toţi cei prezenţi, va începe spectacolul de deschidere oficială a festivalului, moment marcat printr-un element surpriză, la care sunt aşteptaţi să participe toţi bucureştenii, începând cu ora 17.00.

Ciuleandra la zece m înălțime

Punctul culminant al primei zile de sărbătoare îl va constitui spectacolul susţinut de XTREME PROJECT, cea mai cunoscută trupă autohtonă de dans acrobatic. Echipa de profesionişti, condusă de Doru Moiş, va prezenta în premieră un show plin de farmec şi suspans, inspirat din folclorul românesc şi intitulat sugestiv „Ciuleandra“. Suspendaţi la zeci de metri înălţime (pe faţada clădirii BCR), temerarii artişti vor uimi privitorii cu o coregrafie aeriană, plină de graţie şi suspans.

Număr în premieră internațională

Spre seară, Piaţa Sf. Anton din Centrul Vechi al Capitalei va fi „invadată“ de …dinozauri!  Artişti pe catalige, purtând costume adecvate, vor reconstitui artistic atmosfera preistorică.

Şi, pentru ca fascinaţia să ajungă la cote maxime, dinozaurilor le va urma o paradă a păsărilor uriaşe, susţinută de trupa „Struzzi“, care vor umple străzile de culoare şi veselie. Mai târziu, virtuoşii instrumentişti spanioli din trupa „The Beat Brown Production“ vor uimi audienţa cu o premieră internaţională: un număr de „arhitectură muzicală“, cu un repertoriu inepuizabil, interpretat la diferite instrumente ingenioase.

Animarea Lipscaniului

Publicul care se va afla între orele 19.00 şi 21.00 în Centrul  Istoric va petrece clipe de neuitat alături de clovnii şi muzicienii năstruşnici ai Companiei International Show Parade. La apusul soarelui (după ora 20.30), cunoscuta stradă Lipscani va deveni un uriaş acvariu urban. Artiştii trupei olandeze Sam Shine, întruchipând peşti uriaşi, în zeci de culori fascinante, vor crea, prin spectacolul „Fabulous Fish“, un adevărat ocean pe străzile din Centrul Vechi.

În aceeaşi zonă, începând cu ora 21.30, coboară umbre fantastice şi întrupări ireale. Compania Des Quindams (Franţa) vă invită să visaţi. „Reve d’Herbert“ este un show grandios, în care costumele impresionante, jocul de lumini şi înlănţuirile umane farmecă publicul şi descătuşează  imaginaţia.

Prima zi de festival se va încheia cu cântec şi dans. Trupele din programul zilei se vor reuni şi vor porni către  Centrul Istoric, unde petrecerea se va prelungi până la ora 23.00.

Info:

Detalii pe www.arcub.ro.

Foto credit: ArCuB

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Unul dintre invitații speciali ai FITS 2017, Mikhail Baryshnikov, a ajuns încă de luni, 12 iunie, în Sibiu, nerăbdător să urmărească o parte dintre spectacolele programate în festival. A aplaudat, odată cu publicul numeros de la sala BRD Scena9, spectacolul „Vertigo 20” creat de coregrafa Noa Wertheim și s-a întâlnit cu Președintele FITS, Constantin Chiriac, pentru o discuție călduroasă despre detalii din viața artistică și personală, dar și despre spectacolul pe care artistul îl va susține la Sibiu.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche și bună.

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.