VIDEO „Puzzle“: o telenovelă mediocră şi plină de clişee
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-puzzle-o-telenovela-mediocra-si-plina-de-clisee/

Filmul „Puzzle“, regizat de Andrei Zincă, conţine scăpări amatoriceşti şi alunecări într-un ridicol care, involuntar, pot stârni râsul şi un sentiment de stânjeneală în rândul unor spectatori pentru ceea ce au fost nevoiţi să joace actorii Adrian Titieni, Ioana Pavelescu sau Dan Nuţu

Un articol de Ionuţ Mareş|26 mai 2013

CRONICĂ DE FILM După un început de an în forţă, cu „Rocker“, „Domestic“, „Poziţia copilului“ sau „Killing Time“, seria filmelor româneşti demne de luat în seamă pare să fi intrat într-o perioadă de amorţeală. Pe acest fundal de apatie, şi-a făcut apariţia în cinematografe „Puzzle“, în regia lui Andrei Zincă, promovat ca ultimul film în care joacă Şerban Ionescu şi ca revenire a lui Dan Nuţu pe marile ecrane, după o lipsă de peste 30 de ani.

Cu o distribuţie din care mai fac parte Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă, Tünde Skovrán, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache sau Vladimir Găitan, „Puzzle“ se dovedeşte o simplă telenovelă de aproape două ore, ajunsă – cine ştie cum şi de ce – prin cinematografe.

Ridicolul unei scene de amor

Un executor judecătoresc de vârstă mijlocie (Adrian Titieni) are o căsnicie în impas cu soţia sa (Cătălina Mustaţă). Soţia, medic psiholog, oferă consultaţii unei femei (Ioana Pavelescu), ce îi poveşte de dragostea sa din tinereţea bruxelleză pentru un viitor scriitor (Dan Nuţu).

Personajul Ioanei Pavelescu, instructoare de aerobic pentru persoane de vârsta a treia, are o relaţie nu foarte grozavă cu fiica sa sculptoriţă (Tünde Skovrán).

Artista, care lucrează semi-dezbrăcată într-un garaj întunecat, are probleme cu un iubit dependent de droguri şi, pentru a-l ajuta şi a face rost de bani, îl ademeneşte pe executorul judecătoresc de care ziceam la început.

Presat la serviciu de şefi (Şerban Ionescu şi Vladimir Găitan) să-l scoată ilegal din frumoasa şi vechea sa casă pe un scriitor orb (cel interpretat de Dan Nuţu), de care are grijă o femeie (Rodica Mandache), executorul lui Titieni se îndrăgosteşte între timp de voluptoasa sculptoriţă, cu care ajunge şi în pat, într-o scenă antologabilă prin ridicol.

Acest „puzzle“ telenovelistic mediocru şi plin de clişee, ale cărui fire se vor legate şi rezolvate melodramatic în final, este opera scenariştilor Adrian Lustig şi Andrei Zincă, după o piesă de teatru de Mario Diament. Însă chiar şi un asemenea amestec ar fi putut rezulta într-un film suportabil, dacă ar fi avut un regizor cu oarecare simţ cinematografic sau, măcar, vizual.

Plictiseală cu tentă onirică

Cu un trecut de autor de telenovele în America de Sud şi seriale necunoscute în Statele Unite, Andrei Zincă oferă un film simplist, fără umbre, nuanţe sau tensiune.

Un lungmetraj în care personajele sunt extrem-schematice, replicile – iremediabil false, anoste şi lipsite de viaţă, muzica – bombastică şi supărătoare pe alocuri, iar montajul dialogurilor urmează formula banală şi inexpresivă câmp-contracâmp (asezonată cu ralantiuri nejustificate, scurte reconstituiri „de epocă“, momente presupus onirice şi chiar secvenţe din filmul „Rătăcire“ (1978), de Alexandru Tatos, unde Dan Nuţu şi Ioana Pavelescu, tineri şi frumoşi, formau un cuplu).

De fapt, întreaga construcţie a scenelor nu oferă decât o aglomerare de lucruri comune şi previzibile, plictisitoare pentru orice iubitor de cinema autentic.

„Puzzle“ nu doar că nu reuşeşte să transmită nicio emoţie sau idee stimulatoare (în ciuda intenţiilor declarate ale regizorului), dar conţine scăpări amatoriceşti şi alunecări într-un ridicol care, involuntar, pot stârni râsul şi un sentiment de stânjeneală în rândul unor spectatori pentru ceea ce au fost nevoiţi să joace actorii (de altfel, nume importante ale teatrului şi filmului de la noi, care nu reuşesc să salveze însă ansamblul).

Poate că este nevoie de o alternativă la realismul noului cinema românesc, care a început totuşi să se diversifice substanţial („Poziţia copilului“ este cea mai bună şi recentă dovadă) sau de producţii medii, comerciale sau nu, dar oneste. Însă un film precum „Puzzle“ nu se încadrează în niciuna din cele două opţiuni, urmând cel mai probabil să fie uitat şi pierdut în seria peliculelor româneşti de duzină ale ultimilor ani, finanţate totuşi generos de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

INFO

Puzzle
Regia: Andrei Zincă
Distribuţie: Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă, Tünde Skovrán, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache, Vladimir Găitan, Dan Nuţu

Rating: ●○○○○

Foto: puzzlefilm.ro

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

22
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând cu 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative – ”Capace” este povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur (interpretat de Vlad Ivanov), care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule.

19
/10
/17

„The Square”, în regia lui Ruben Östlund, e un film ca un tur de rollercoaster pe pastile, iar la avanpremiera de la Les Films de Cannes à Bucarest s-a râs zgomotos și prelung într-o sală arhiplină.

19
/10
/17

Premiul pentru pseudoştiinţă din acest an i-a fost acordat anul acesta celebrei actrițe Gwyneth Paltrow, pentru site-ul său Goop, care promovează tratamentele homeopatice sub forma unor forme de tratament ştiinţifice. The Skeptic Magazine oferă anual premiul Rusty Razor Award / Lama Ruginită persoanelor care prezintă un tip de pseudoştiinţă exagerat.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

15
/10
/17

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, recunoaștere din partea președintelui Republicii Franceze, a anunțat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

13
/10
/17

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

12
/10
/17

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.

10
/10
/17

INTERVIU Andi Vasluianu și-a petrecut copilăria în Teatrul Nottara, unde bunicul său era regizor. Astăzi îl vedem pe scena aceluiași teatru, dar mai ales ne-am obișnuit să-l vedem în filme. Cel mai nou dintre acestea este „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, film pe care îl găsiți în aceste zile în cinematografe și de la care pornește și discuția de față.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

Pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, Goethe-Intitut aducela București ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfășura între 3 și 9 noiembrie la Cinemateca Eforie. Timp de șapte zile, spectatorii, vorbitori sau nu de limbă germană, pot vedea 15 dintre cele mai noi producții germane.