VIDEO „Puzzle“: o telenovelă mediocră şi plină de clişee
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-puzzle-o-telenovela-mediocra-si-plina-de-clisee/

Filmul „Puzzle“, regizat de Andrei Zincă, conţine scăpări amatoriceşti şi alunecări într-un ridicol care, involuntar, pot stârni râsul şi un sentiment de stânjeneală în rândul unor spectatori pentru ceea ce au fost nevoiţi să joace actorii Adrian Titieni, Ioana Pavelescu sau Dan Nuţu

Un articol de Ionuţ Mareş|26 mai 2013

CRONICĂ DE FILM După un început de an în forţă, cu „Rocker“, „Domestic“, „Poziţia copilului“ sau „Killing Time“, seria filmelor româneşti demne de luat în seamă pare să fi intrat într-o perioadă de amorţeală. Pe acest fundal de apatie, şi-a făcut apariţia în cinematografe „Puzzle“, în regia lui Andrei Zincă, promovat ca ultimul film în care joacă Şerban Ionescu şi ca revenire a lui Dan Nuţu pe marile ecrane, după o lipsă de peste 30 de ani.

Cu o distribuţie din care mai fac parte Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă, Tünde Skovrán, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache sau Vladimir Găitan, „Puzzle“ se dovedeşte o simplă telenovelă de aproape două ore, ajunsă – cine ştie cum şi de ce – prin cinematografe.

Ridicolul unei scene de amor

Un executor judecătoresc de vârstă mijlocie (Adrian Titieni) are o căsnicie în impas cu soţia sa (Cătălina Mustaţă). Soţia, medic psiholog, oferă consultaţii unei femei (Ioana Pavelescu), ce îi poveşte de dragostea sa din tinereţea bruxelleză pentru un viitor scriitor (Dan Nuţu).

Personajul Ioanei Pavelescu, instructoare de aerobic pentru persoane de vârsta a treia, are o relaţie nu foarte grozavă cu fiica sa sculptoriţă (Tünde Skovrán).

Artista, care lucrează semi-dezbrăcată într-un garaj întunecat, are probleme cu un iubit dependent de droguri şi, pentru a-l ajuta şi a face rost de bani, îl ademeneşte pe executorul judecătoresc de care ziceam la început.

Presat la serviciu de şefi (Şerban Ionescu şi Vladimir Găitan) să-l scoată ilegal din frumoasa şi vechea sa casă pe un scriitor orb (cel interpretat de Dan Nuţu), de care are grijă o femeie (Rodica Mandache), executorul lui Titieni se îndrăgosteşte între timp de voluptoasa sculptoriţă, cu care ajunge şi în pat, într-o scenă antologabilă prin ridicol.

Acest „puzzle“ telenovelistic mediocru şi plin de clişee, ale cărui fire se vor legate şi rezolvate melodramatic în final, este opera scenariştilor Adrian Lustig şi Andrei Zincă, după o piesă de teatru de Mario Diament. Însă chiar şi un asemenea amestec ar fi putut rezulta într-un film suportabil, dacă ar fi avut un regizor cu oarecare simţ cinematografic sau, măcar, vizual.

Plictiseală cu tentă onirică

Cu un trecut de autor de telenovele în America de Sud şi seriale necunoscute în Statele Unite, Andrei Zincă oferă un film simplist, fără umbre, nuanţe sau tensiune.

Un lungmetraj în care personajele sunt extrem-schematice, replicile – iremediabil false, anoste şi lipsite de viaţă, muzica – bombastică şi supărătoare pe alocuri, iar montajul dialogurilor urmează formula banală şi inexpresivă câmp-contracâmp (asezonată cu ralantiuri nejustificate, scurte reconstituiri „de epocă“, momente presupus onirice şi chiar secvenţe din filmul „Rătăcire“ (1978), de Alexandru Tatos, unde Dan Nuţu şi Ioana Pavelescu, tineri şi frumoşi, formau un cuplu).

De fapt, întreaga construcţie a scenelor nu oferă decât o aglomerare de lucruri comune şi previzibile, plictisitoare pentru orice iubitor de cinema autentic.

„Puzzle“ nu doar că nu reuşeşte să transmită nicio emoţie sau idee stimulatoare (în ciuda intenţiilor declarate ale regizorului), dar conţine scăpări amatoriceşti şi alunecări într-un ridicol care, involuntar, pot stârni râsul şi un sentiment de stânjeneală în rândul unor spectatori pentru ceea ce au fost nevoiţi să joace actorii (de altfel, nume importante ale teatrului şi filmului de la noi, care nu reuşesc să salveze însă ansamblul).

Poate că este nevoie de o alternativă la realismul noului cinema românesc, care a început totuşi să se diversifice substanţial („Poziţia copilului“ este cea mai bună şi recentă dovadă) sau de producţii medii, comerciale sau nu, dar oneste. Însă un film precum „Puzzle“ nu se încadrează în niciuna din cele două opţiuni, urmând cel mai probabil să fie uitat şi pierdut în seria peliculelor româneşti de duzină ale ultimilor ani, finanţate totuşi generos de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

INFO

Puzzle
Regia: Andrei Zincă
Distribuţie: Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă, Tünde Skovrán, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache, Vladimir Găitan, Dan Nuţu

Rating: ●○○○○

Foto: puzzlefilm.ro

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.