VIDEO „Puzzle“: o telenovelă mediocră şi plină de clişee
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-puzzle-o-telenovela-mediocra-si-plina-de-clisee/

Filmul „Puzzle“, regizat de Andrei Zincă, conţine scăpări amatoriceşti şi alunecări într-un ridicol care, involuntar, pot stârni râsul şi un sentiment de stânjeneală în rândul unor spectatori pentru ceea ce au fost nevoiţi să joace actorii Adrian Titieni, Ioana Pavelescu sau Dan Nuţu

Un articol de Ionuţ Mareş|26 mai 2013

CRONICĂ DE FILM După un început de an în forţă, cu „Rocker“, „Domestic“, „Poziţia copilului“ sau „Killing Time“, seria filmelor româneşti demne de luat în seamă pare să fi intrat într-o perioadă de amorţeală. Pe acest fundal de apatie, şi-a făcut apariţia în cinematografe „Puzzle“, în regia lui Andrei Zincă, promovat ca ultimul film în care joacă Şerban Ionescu şi ca revenire a lui Dan Nuţu pe marile ecrane, după o lipsă de peste 30 de ani.

Cu o distribuţie din care mai fac parte Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă, Tünde Skovrán, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache sau Vladimir Găitan, „Puzzle“ se dovedeşte o simplă telenovelă de aproape două ore, ajunsă – cine ştie cum şi de ce – prin cinematografe.

Ridicolul unei scene de amor

Un executor judecătoresc de vârstă mijlocie (Adrian Titieni) are o căsnicie în impas cu soţia sa (Cătălina Mustaţă). Soţia, medic psiholog, oferă consultaţii unei femei (Ioana Pavelescu), ce îi poveşte de dragostea sa din tinereţea bruxelleză pentru un viitor scriitor (Dan Nuţu).

Personajul Ioanei Pavelescu, instructoare de aerobic pentru persoane de vârsta a treia, are o relaţie nu foarte grozavă cu fiica sa sculptoriţă (Tünde Skovrán).

Artista, care lucrează semi-dezbrăcată într-un garaj întunecat, are probleme cu un iubit dependent de droguri şi, pentru a-l ajuta şi a face rost de bani, îl ademeneşte pe executorul judecătoresc de care ziceam la început.

Presat la serviciu de şefi (Şerban Ionescu şi Vladimir Găitan) să-l scoată ilegal din frumoasa şi vechea sa casă pe un scriitor orb (cel interpretat de Dan Nuţu), de care are grijă o femeie (Rodica Mandache), executorul lui Titieni se îndrăgosteşte între timp de voluptoasa sculptoriţă, cu care ajunge şi în pat, într-o scenă antologabilă prin ridicol.

Acest „puzzle“ telenovelistic mediocru şi plin de clişee, ale cărui fire se vor legate şi rezolvate melodramatic în final, este opera scenariştilor Adrian Lustig şi Andrei Zincă, după o piesă de teatru de Mario Diament. Însă chiar şi un asemenea amestec ar fi putut rezulta într-un film suportabil, dacă ar fi avut un regizor cu oarecare simţ cinematografic sau, măcar, vizual.

Plictiseală cu tentă onirică

Cu un trecut de autor de telenovele în America de Sud şi seriale necunoscute în Statele Unite, Andrei Zincă oferă un film simplist, fără umbre, nuanţe sau tensiune.

Un lungmetraj în care personajele sunt extrem-schematice, replicile – iremediabil false, anoste şi lipsite de viaţă, muzica – bombastică şi supărătoare pe alocuri, iar montajul dialogurilor urmează formula banală şi inexpresivă câmp-contracâmp (asezonată cu ralantiuri nejustificate, scurte reconstituiri „de epocă“, momente presupus onirice şi chiar secvenţe din filmul „Rătăcire“ (1978), de Alexandru Tatos, unde Dan Nuţu şi Ioana Pavelescu, tineri şi frumoşi, formau un cuplu).

De fapt, întreaga construcţie a scenelor nu oferă decât o aglomerare de lucruri comune şi previzibile, plictisitoare pentru orice iubitor de cinema autentic.

„Puzzle“ nu doar că nu reuşeşte să transmită nicio emoţie sau idee stimulatoare (în ciuda intenţiilor declarate ale regizorului), dar conţine scăpări amatoriceşti şi alunecări într-un ridicol care, involuntar, pot stârni râsul şi un sentiment de stânjeneală în rândul unor spectatori pentru ceea ce au fost nevoiţi să joace actorii (de altfel, nume importante ale teatrului şi filmului de la noi, care nu reuşesc să salveze însă ansamblul).

Poate că este nevoie de o alternativă la realismul noului cinema românesc, care a început totuşi să se diversifice substanţial („Poziţia copilului“ este cea mai bună şi recentă dovadă) sau de producţii medii, comerciale sau nu, dar oneste. Însă un film precum „Puzzle“ nu se încadrează în niciuna din cele două opţiuni, urmând cel mai probabil să fie uitat şi pierdut în seria peliculelor româneşti de duzină ale ultimilor ani, finanţate totuşi generos de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

INFO

Puzzle
Regia: Andrei Zincă
Distribuţie: Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă, Tünde Skovrán, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache, Vladimir Găitan, Dan Nuţu

Rating: ●○○○○

Foto: puzzlefilm.ro

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.