VIDEO Regizoarea Iulia Rugină va participa la Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty“ de la Wrocław
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizoarea-iulia-rugina-va-participa-la-festivalul-international-de-film-nowe-horyzonty-de-la-wroclaw/

Regizoarea Iulia Rugină va participa, în perioada 21 – 24 iulie, la atelierele „Studio Nowe Horyzonty”, care vor avea loc în timpul Festivalului Internaţional de Film ,,Nowe Horyzonty” de la Wrocław (Polonia).

Un articol de Andrada Văsii|4 iulie 2013

Regizoarea Iulia Rugină va participa, în perioada 21 – 24 iulie, la atelierele „Studio Nowe Horyzonty“, care vor avea loc în timpul Festivalului Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław (Polonia).

Aflat anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” (18 – 28 iulie) este cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională, potrivit Institutului Cultural Român.

Desfăşurat în fiecare an la Wrocław, festivalul prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni – concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber -, evenimentul aduce în prim plan regizori care merg contra curentului şi modelelor, creatori cu stil propriu, inimitabil.

Atelierele experților

Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu. Printre „profesorii” străini din acest an se numără şi o serie de producători asociaţi London Film Academy: Ivana MacKinnon, David Pope şi Alex Boden, notează Mediafax.

Această a patra ediţie a atelierelor va aduce cu sine cea de-a treia participare românească. În urma reuşitelor prezentări susţinute în anii trecuţi şi ca o recunoaştere a valorii constante a cinematografiei româneşti, organizatorii au dorit ca şi în 2013 să aibă invitaţi profesionişti din România, alegerea acestora fiind Iulia Rugină. Regizoarea va participa la întreaga sesiune de cursuri, susţinând totodată prezentări dedicate cinematografiei româneşti şi propriei creaţii.

Filme din toate colțurile lumii

Echipa de selecţioneri a festivalului alege în program, din toate colţurile lumii, filme puternice, cu forţă de expresie şi forme deosebite, care trezesc pretutindeni reacţii extreme şi emoţii, ce nasc polemici şi discuţii, admiraţie şi proteste. Organizatorii îl numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artiştilor fără compromisuri. În ultimii ani, programul fiecărei ediţii include filme româneşti.

Unul dintre punctele importante din programul festivalului este reprezentat de atelierele „Studio Nowe Horyzonty”, o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti polonezi din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.).

Foto credit: Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.