VIDEO Regizorul Istvan Szabo, invitat de onoare la „Anonimul“: „Chipul unui actor este energia unui film“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-istvan-szabo-invitat-de-onoare-la-anonimul-chipul-unui-actor-este-energia-unui-film/

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind ,,chipurile” şi semnăturile filmelor.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind „chipurile” şi semnăturile filmelor, explicând că el nu face decât „să le asigure condiţiile să se manifeste“.

De altfel, şi la primirea trofeului Anonimul X, în deschiderea festivalului, Istvan Szabo a mulţumit „chipurilor“ din filmele sale. Regizorul a dat ca exemplu filme esenţiale create de energia unor mari actori: „Copilăria lui Ivan” de Andrei Tarkovski şi „Cetăţeanul Kane” de Orson Welles.

De asemenea, Istvan Szabo a abordat subiectul modelului feminin în cinematografie, în funcţie de istoria mondială, trecând de la Marlene Dietrich şi până la Marilyn Monroe şi Jane Fonda.

Energia unui film constă în emoţiile şi chipul unui actor. Tot ce trebuie să faci este să le asiguri ce au nevoie să le facă munca mai bună.

Istvan Szabo,
regizor

În aceste condiţii, Istvan Szabo a spus că procesul de casting este unul decisiv pentru un film. „Castingul este aşa cum cuvintele sunt pentru un scriitor şi aşa cum vopseaua este pentru un pictor. Dacă ai castingul, ai filmul”, a spus veteranul regizor, adăugând: „Dacă acest casting este ratat, poţi să ai scenariul scris de Shakespeare. S-a sfârşit!“.

Un regizor trebuie să tacă

„Treaba ta e să taci şi să îi laşi pe oameni. Să le laşi spaţiu de lucru“, a adăugat el, mărturisind că nu este un fan al discuţiilor multe pe platou. „Cuvintele importante sunt «de la stânga la dreapta, mai încet, mai repede» şi cel mai important este «mulţumesc». Dacă actorii nu aud asta, înseamnă că trebuie să mai tragă o dublă“, a mărturisit Istvan Szabo.

Întrebat dacă, de-a lungul timpului, a simţit presiunea politică, acesta a răspuns: „Ai sau nu ai o părere despre lume. Despre asta e vorba. Ce cred politicienii este o altă chestiune“, notează Mediafax.

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia „Mefisto/ Mephisto” (1981), „Colonelul Redl/ Colonel Redl” (1984) şi „Hanussen” (1988).

Filmografia sa include, de asemenea, titlurile „Meeting Venus” (1991), „Sunshine” (1999) şi „Julia/ Being Julia” (2004). Cel mai recent film al său, „Uşa/ The Door”, cu Helen Mirren în rolul principal, a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul, anul trecut.

Sâmbătă, spectatorii din Sfântu Gheorghe au putut vedea „Mefisto/ Mephisto”, pentru care Istvan Szabo a primit un premiu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, în 1981.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, şi este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române – coproducător.

Foto credit: Anonimul IFF (Facebook)

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.