VIDEO Reinterpretarea mitului Dracula, în viziunea uneia dintre cele mai cunoscute companii portugheze de dans, la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-reinterpretarea-mitului-dracula-in-viziunea-uneia-dintre-cele-mai-cunoscute-companii-portugheze-de-dans-la-festivalul-enescu/

Peste o lună, în data de 16 septembrie, de la ora 19.00, portughezii de la compania de dans Vortice Dance Company vin în Festival, la Opera Naţională din Bucureşti, cu ,,un spectacol despre dominare şi supunere”care reinterpretează mitul lui Dracula.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Peste o lună, în data de 16 septembrie, de la ora 19.00, portughezii de la compania de dans Vortice Dance Company vin în Festival, la Opera Națională din București, cu ,,un spectacol despre dominare și supunere”care reinterpretează mitul lui Dracula.

Evenimentul va fi o somptuoasă poveste vizuală pe muzica unor compozitori precum Philip Glass, Serghei Rahmaninov și chiar Lou Reed.

Pentru ,,Dracula”, primul spectacol prezentat în Festival, cei doi coregrafi care formează Vortice Dance Company au folosit mai multe surse de inspiraţie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker până la legende sau mituri din diverse culturi.

Suntem cu toţii, femei sau bărbaţi, făcuţi din carne şi sânge, amestecaţi în jocuri de dominare şi supunere. Substanţa din care suntem creaţi reprezintă natura noastră, dar şi cea mai mare slăbiciune. Şi, sub imperiul slăbiciunii, cedăm, adesea mult prea uşor, tentaţiei..

Cláudia Martins şi Rafael Carriço,

artişti 

Acest spectacol va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți vedea în transmisie live în sala de cinema, o premieră în istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex. Detalii aici.

Walkiria de la Berlin

Tot pe 16 septembrie, la Sala Mare a Palatului este programată de la ora 19.30 a doua parte a tetralogiei ,,Inelul Nibelungilor”, de Richard Wagner: ,,Walkiria”, în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Berlin, avându-l la pupitru pe cunoscutul dirijor Marek Janowski.

Festivalul oferă, astfel, publicului o ocazie unică de a vedea capodeopera wagneriană chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice pune în lumină opera lui Wagner. Chiar în această vară, celebrul festival BBC Proms a fost deschis cu teatralogia ,,Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va deschide această ediție a Festivalului ,,George Enescu”.

Încă mai puteți găsi bilete pentru ,,Walkiria” aici.

De asemenea, în aceeași zi, de la ora 16.30, la Ateneul Român, Corul Național de Cameră ,,Madrigal” va aniversa cei 50 de ani de la înființare printr-un concert extraordinar.

Simfonia lui George Enescu

Pe 17 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului publicul va avea șansa extraordinară de a asculta una dintre cele mai interesante lucrări compuse de maestrul George Enescu, ,,Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în Si Minor op. 8” în interpretarea uneia dintre cele mai mari orchestre ale lumii, Die Munchener Philharmoniker, cu Semyon Bychkov la pupitru și avându-l ca solist pe excentricul violonist francez Gautier Capucon.

Încă mai puteți achiziționa bilete la acest concert aici.

De la ora 17.00, la Ateneul Român, în cadrul seriei Recitaluri și Concerte Camerale publicul va avea șansa să asculte un regal de Dvořák în interpretarea prestigioasei Lucerne Symphony Orchestra, sub bagheta lui James Gaffigan.

Un artist care se manifestă pe Twitter

Ziua de 18 septembrie îl aduce pe scena Ateneului Român pe artistul turc Fazil Say, într-un recital extraordinar, de la ora 17.00.

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori și pianiști ai Turciei, cu turnee internaționale periodice, Fazil Say a făcut înconjurul lumii anul acesta și a generat reacții puternice cu privire la drepturile libertății de exprimare.

Cred că a venit vremea să mă mut în Japonia. Când am spus că sunt ateu, toată lumea m-a insultat, iar autoritățile judiciare au iscodit tot ce scrisesem pe Twitter. Sunt, probabil, prima persoană din lume care să facă obiectul unei anchete judiciare pentru că a spus că e ateu.

Fazil Say,

artist

Parte, în țara sa, a unui proces care s-ar fi putut lăsa cu închisoare, Fazil Say a devenit un exponent al libertății de exprimare în Occident, ziare și televiziuni mari, de la BBC, la The Telegraph relatând pe larg despre absurdul situației.

În aceeași zi, tot de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului este programat concertul celebrelor surori Katia și Marielle Labeque.

Prezente pe cele mai cunoscute scene din lume –  Carnegie Hall, Royal Festival Hall, La Scala din Milano -, pianistele au avut o audiență de peste 33.000 de spectatori la concertul susținut la Waldbühne Berlin împreună cu Filarmonica din Berlin și avându-l ca dirijor pe legendarul Sir Simon Rattle (înregistrarea este disponibilă pe DVD).

În Festival, Katia și Marielle Labeque vor interpreta Concertul pentru două piane în Re Minor FP 61, de F. Poulenc alături de prestigioasa Die Munchener Philharmoniker, sub bagheta dirijorului Semyon Bychkov.

La acest concert încă mai pot fi cumpărate bilete de aici

Foto credit: Festivalul ,,George Enescu” (Facebook)

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.