VIDEO Reinterpretarea mitului Dracula, în viziunea uneia dintre cele mai cunoscute companii portugheze de dans, la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-reinterpretarea-mitului-dracula-in-viziunea-uneia-dintre-cele-mai-cunoscute-companii-portugheze-de-dans-la-festivalul-enescu/

Peste o lună, în data de 16 septembrie, de la ora 19.00, portughezii de la compania de dans Vortice Dance Company vin în Festival, la Opera Naţională din Bucureşti, cu ,,un spectacol despre dominare şi supunere”care reinterpretează mitul lui Dracula.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Peste o lună, în data de 16 septembrie, de la ora 19.00, portughezii de la compania de dans Vortice Dance Company vin în Festival, la Opera Națională din București, cu ,,un spectacol despre dominare și supunere”care reinterpretează mitul lui Dracula.

Evenimentul va fi o somptuoasă poveste vizuală pe muzica unor compozitori precum Philip Glass, Serghei Rahmaninov și chiar Lou Reed.

Pentru ,,Dracula”, primul spectacol prezentat în Festival, cei doi coregrafi care formează Vortice Dance Company au folosit mai multe surse de inspiraţie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker până la legende sau mituri din diverse culturi.

Suntem cu toţii, femei sau bărbaţi, făcuţi din carne şi sânge, amestecaţi în jocuri de dominare şi supunere. Substanţa din care suntem creaţi reprezintă natura noastră, dar şi cea mai mare slăbiciune. Şi, sub imperiul slăbiciunii, cedăm, adesea mult prea uşor, tentaţiei..

Cláudia Martins şi Rafael Carriço,

artişti 

Acest spectacol va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți vedea în transmisie live în sala de cinema, o premieră în istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex. Detalii aici.

Walkiria de la Berlin

Tot pe 16 septembrie, la Sala Mare a Palatului este programată de la ora 19.30 a doua parte a tetralogiei ,,Inelul Nibelungilor”, de Richard Wagner: ,,Walkiria”, în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Berlin, avându-l la pupitru pe cunoscutul dirijor Marek Janowski.

Festivalul oferă, astfel, publicului o ocazie unică de a vedea capodeopera wagneriană chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice pune în lumină opera lui Wagner. Chiar în această vară, celebrul festival BBC Proms a fost deschis cu teatralogia ,,Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va deschide această ediție a Festivalului ,,George Enescu”.

Încă mai puteți găsi bilete pentru ,,Walkiria” aici.

De asemenea, în aceeași zi, de la ora 16.30, la Ateneul Român, Corul Național de Cameră ,,Madrigal” va aniversa cei 50 de ani de la înființare printr-un concert extraordinar.

Simfonia lui George Enescu

Pe 17 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului publicul va avea șansa extraordinară de a asculta una dintre cele mai interesante lucrări compuse de maestrul George Enescu, ,,Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în Si Minor op. 8” în interpretarea uneia dintre cele mai mari orchestre ale lumii, Die Munchener Philharmoniker, cu Semyon Bychkov la pupitru și avându-l ca solist pe excentricul violonist francez Gautier Capucon.

Încă mai puteți achiziționa bilete la acest concert aici.

De la ora 17.00, la Ateneul Român, în cadrul seriei Recitaluri și Concerte Camerale publicul va avea șansa să asculte un regal de Dvořák în interpretarea prestigioasei Lucerne Symphony Orchestra, sub bagheta lui James Gaffigan.

Un artist care se manifestă pe Twitter

Ziua de 18 septembrie îl aduce pe scena Ateneului Român pe artistul turc Fazil Say, într-un recital extraordinar, de la ora 17.00.

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori și pianiști ai Turciei, cu turnee internaționale periodice, Fazil Say a făcut înconjurul lumii anul acesta și a generat reacții puternice cu privire la drepturile libertății de exprimare.

Cred că a venit vremea să mă mut în Japonia. Când am spus că sunt ateu, toată lumea m-a insultat, iar autoritățile judiciare au iscodit tot ce scrisesem pe Twitter. Sunt, probabil, prima persoană din lume care să facă obiectul unei anchete judiciare pentru că a spus că e ateu.

Fazil Say,

artist

Parte, în țara sa, a unui proces care s-ar fi putut lăsa cu închisoare, Fazil Say a devenit un exponent al libertății de exprimare în Occident, ziare și televiziuni mari, de la BBC, la The Telegraph relatând pe larg despre absurdul situației.

În aceeași zi, tot de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului este programat concertul celebrelor surori Katia și Marielle Labeque.

Prezente pe cele mai cunoscute scene din lume –  Carnegie Hall, Royal Festival Hall, La Scala din Milano -, pianistele au avut o audiență de peste 33.000 de spectatori la concertul susținut la Waldbühne Berlin împreună cu Filarmonica din Berlin și avându-l ca dirijor pe legendarul Sir Simon Rattle (înregistrarea este disponibilă pe DVD).

În Festival, Katia și Marielle Labeque vor interpreta Concertul pentru două piane în Re Minor FP 61, de F. Poulenc alături de prestigioasa Die Munchener Philharmoniker, sub bagheta dirijorului Semyon Bychkov.

La acest concert încă mai pot fi cumpărate bilete de aici

Foto credit: Festivalul ,,George Enescu” (Facebook)

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.