VIDEO Seminariile NexT prezentate de JTI revin cu noi teme din industria filmului
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-seminariile-next-prezentate-de-jti-revin-cu-noi-teme-din-industria-filmului/

Începând de joi, 11 aprilie, şi până sâmbătă, 13 aprilie, vor avea loc seminariile dedicate regiei de film şi sound designului din programul Festivalului Internaţional de Film NexT.

Un articol de Andrada Văsii|10 aprilie 2013

Începând de joi, 11 aprilie, și până sâmbătă, 13 aprilie,  vor avea loc seminariile dedicate regiei de film și sound designului din programul Festivalului Internațional de Film NexT.

În această perioadă vor avea loc la Café Verona Cărturești dezbateri pe teme legate de industria filmului. Aceste seminarii sunt oferite și anul acesta de JTI, iar intrarea va fi liberă. La seminariile de regie și sound design li se alătură anul acesta cele de marketing și distribuție de film, un masterclass de regie și actorie, discuții despre cum se pot obține finanțări pentru producțiile independente și despre cele mai noi tehnologii în materie de postproducție.


Invitații

Prima zi de seminarii este dedicată marketingului și distribuției de film și criteriilor de selectare a unui film în competiția Academiei Americane de Film. Invitații seminarului Marketing și distribuție de film ce va avea loc între 10.00 și 11.30, la Café Verona Carturesti, sunt: Thorsten Ritter (Beta Cinema), Virginie Devesa (Alpha Violet), Ileana Cecanu (Transilvania Film) și Ada Solomon (Parada Film).

Cei patru invitați vor povesti celor prezenți despre cum poate fi convins un distribuitor internațional și care trebuie să fie implicarea regizorului în procesul de distribuție a filmului. Thorsten Ritter este în prezent vicepreședinte executiv al Beta Cinema, din al cărui portofoliu face parte și recent achiziționatul Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

Drumul către Oscar

Tot joi, 11 aprilie, începând cu ora 12 :00, Chris Tidman, CEO al Shorts International, va susține un seminar cu titlul “Drumul către Oscar”. Vor fi prezentate câteva dintre criteriile pe care un film trebuie să le îndeplinească pentru a fi selecționat în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

Prima zi de seminarii se va încheia cu prezentarea MEDIA Desk România, care va începe la ora 13.30. Valentina Miu, coordonator MEDIA Desk România, va prezenta liniile de finanţare oferite de Programul MEDIA profesioniştilor din industria cinematografică europeană. Evenimentul se adresează în primul rând producătorilor independenţi care doresc să obţină sprijin de la Programul MEDIA al Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor de producţie.

Despre sound design

Ziua de vineri, 12 aprilie, va începe la ora 10.00 cu un seminar de sound design susținut de Roar Skau Olsen, un sound designer invitat din Suedia, ce va vorbi publicului despre interacțiunea dintre sound design și muzica de film.

Discuția va pleca de la un studiu de caz, realizat pe baza filmului „Excuse Me” (regizat de Henrik Ruben Genz, 2012). Roar Skau Olsen a lucrat cu doi compozitori diferiți pentru acest film, creând astfel două tipuri diferite de muzică. Conversația va continua pe baza unui colaj de materiale video, asamblat astfel încât să ilustreze diversele moduri în care muzica aduce culoare și influențează anumite scene.

 

Între 12.30 si 14.00 trei dintre cele mai importante studiouri de postproducţie din România vor prezenta ultimele echipamente şi progrese în domeniu. ABIS Studio, Digital Cube și Chainsaw Europe vor susține împreună un seminar de postproductie.

Seminnar cu Radu Jude

Sâmbătă, 13 aprilie, începând cu ora 10.00 Radu Jude va susține seminarul de regie de film. Prezentarea va fi sub forma unei deconstrucții a filmului său Toată lumea din familia noastră, iar Radu Jude va vorbi, printre altele despre ce nu trebuie să faci când regizezi un film. Filmul Toată lumea din familia noastră (2012) a avut premiera la Berlinale şi a câştigat, printre altele, premiul Heart of Sarajevo şi Bayard D’Or la Festivalul de Film de la Namur.

 Masterclass de actorie

Tot sâmbătă, între 12.30 și 14.00, regizoarea Judith Colell și actrița Eva Basteiro-Bertoli, vor susține un masterclass de actorie şi regie, cu titlul Actoria de film. Chipul ca peisaj. Judith Collel este regizoare de film, dar combină cariera de regizor cu cea de profesor universitar, iar de curând a devenit vicepreședintă a Academiei Spaniole de Arte și Științe Cinematografice. Eva Basteiro-Bertoli este actriţă, interpretă şi compozitoare. Unul dintre cele mai importante roluri ale ei a fost în filmul „Pa negre” („Black Bread” / „Pâine neagră”), regizat de Agustí Villaronga, foarte apreciat de critică şi câştigător al 9 premii Goya. Ca interpretă şi compozitoare, a colaborat cu liderul trupei Jethro Tull, Ian Anderson.


Ultimul seminar al acestei ediții a Festivalului de Film NexT este dedicat tehnologiei și echipamentelor video și este susținut de Sony și F64 Studio. Seminarul va fi prezentat de Vladimir Chetroiu, creative filmmaker în cadrul F64, care va vorbi despre cum îţi preschimbi ideile de imagine în producţii de calitate şi cum te diferenţiezi pe piaţa video.

Mai multe detalii despre seminariile acestei ediții a Festivalului de Film NexT și invitații săi pot fi găsite pe site-ul festivalului: www.nextfilmfestival.ro.

Foto credit: captură video Pa negre

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.