VIDEO Soprana Katerina Tretiakova, marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-soprana-katerina-tretiakova-lituania-marea-castigatoare-a-concursului-international-de-canto-le-grand-prix-de-lopera/

În perioada 13-16 iunie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“.

Un articol de Andrada Văsii|17 iunie 2013

În perioada 13-16 iunie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări.

Duminică, 16 iunie, începând cu ora 19.30, în Sala Mare a Operei Naționale București a avut loc ceremonia de decernare a premiilor și concertul laureaților, acompaniaţi de orchestra teatrului, dirijată de maestrul Iurie Florea.

Un concert surpriză

Surpriza serii şi totodată unul dintre cele mai emoţionante momente a fost interpretarea ariei „Vesti la giubba“ din opera „Pagliacci“ (Ruggero Leoncavallo) de către tenorul italian Marcello Giordani, cu o carieră strălucită la „Metropolitan Opera“ din New York, invitat în calitate de membru al juriului, oferind în plus acest minunat cadou publicului bucureştean. 

Juriul competiţiei, format din solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari de talie internaţională,  a hotărât acordarea următoarelor premii:

Premiul I în valoare de 6000 Euro, Katerina Tretiakova (Lituania).

Premiul al II-lea în valoare de 3000 Euro, Alexandra Tărniceru (România).

Premiul al III-lea: în valoare de 1500 Euro, Veronica Anuşca (România).

Premiul „Italia“ Premiul Special pentru interpretarea unei arii de Giuseppe Verdi, în valoare de 1000 Euro – acordat de către Ambasada Italiei la Bucureşti Augustin Hotea (România).

În plus, concursul a oferit participanților și posibilități de afirmare și dezvoltare în carieră, după cum urmează:

Un contract pentru roluri principale în stagiunea 2013/2014 a Operei Naționale Bucureşti, Sunnyboy Dladla (Africa de Sud).

Două contracte în Gale extraordinare la Opera Naţională Bucureşti: Polina Garaeva (Rusia), Irina Ionescu (România).

Premiul special oferit de Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa: Augustin Hotea (România), Iulia Surdu (România), Alexandra Tărniceru (România).

Două Premii speciale ale juriului, în valoare de 500 de euro fiecare, dintre care unul pentru cea mai bună performanță a unui interpret cu vârsta mai mică de  24 de ani: Daniel Pop (România), Natalia Tanasiiciuc (Republica Moldova).

O invitaţie pentru participarea la unul dintre proiectele muzicale ale Radio România Cultural (constând într-o înregistrare specială radiofonică): Irina Baianţ (România).

Premiul „Colla parte“  în valoare de 300 Euro, pentru tineri maeştri acompaniatori (cu vârsta sub 35 de ani),  acordat de Prof. Univ. Dr. Viorica Rădoi: Adina Cocargeanu (România).

Foto credit: Opera Națională București

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.