VIDEO Spectatorul de teatru din Capitală: vârsta medie – 41 de ani, studii superioare şi statut social ridicat
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-spectatorul-de-teatru-din-capitala-varsta-medie-41-ani-studii-superioare-si-statut-social-ridicat/

Spectatorii de teatru din Bucureşti au o vârstă medie de 41 de ani, studii superioare, un venit lunar de peste 1.500 de lei şi un statut social ridicat, potrivit unui studiu realizat de IMAS la cererea Teatrului Nottara din Capitală.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Spectatorii de teatru din Bucureşti au o vârstă medie de 41 de ani, studii superioare, un venit lunar de peste 1.500 de lei şi un statut social ridicat, potrivit unui studiu realizat de IMAS la cererea Teatrului Nottara din Capitală.

O parte dintre rezultatele acestui studiu au fost făcute publice de reprezentanţii Teatrului Nottara miercuri, într-o conferinţă de presă. În urma studiului au fost completate 800 de chestionare, prin metoda CATI (interviuri prin telefon asistate de calculator). Perioada de culegere a datelor a fost 11-19 decembrie 2012, iar publicul ţintă, rezidenţii din Bucureşti, cu vârsta de peste 12 ani.

Preferințe bucureștene

Printre scopurile acestui studiu s-au numărat măsurarea notorietăţii teatrelor din Bucureşti, identificarea motivaţiei frecventării teatrelor şi determinarea preferinţelor publicului bucureştean cu privire la genuri teatrale, actori şi regizori. Toţi repondenţii au fost selectaţi dintr-o listă, în mod aleatoriu, notează Mediafax.

În urma acestui studiu, s-a descoperit că 37,1% dintre spectatori au vârste între 30 şi 44 de ani, media de vârstă fiind 41 de ani, 29% au venituri lunare de peste 1.500 de lei, 71% au studii superioare şi tot atâţia au un statut social înalt, iar 82,3% dintre cei chestionaţi sunt persoane care utilizează zilnic internetul. De asemenea, 40% dintre spectatorii bucureşteni cumpără bilete online.

585.500 de spectatori

Un număr relativ mare dintre persoanele intervievate, 36%, declară că au fost la teatru în ultimul an. Aceasta înseamnă aproximativ 585.500 de bucureşteni. 15,2% din aceştia spun că au mers la teatru cel puţin o dată în ultima lună, 33,9% au mers cel puţin o dată în ultimele trei luni, iar 49,5% au mers la teatru cel puţin o dată în ultimul an.

Majoritatea teatrelor consacrate din Capitală au o notorietate foarte mare în rândul spectatorilor. Cel care conduce detaşat este Teatrul Naţional Bucureşti, cu 73,6%, urmat de Teatrul Nottara (45,4%) şi Teatrul Bulandra (43,1%), Teatrul Mic (37,6%), Teatrul de Comedie (32,3%), Teatrul Odeon (28,5%), Teatrul Masca (22,6%), Teatrul Ţăndărică (21%), Teatrul Foarte Mic (17,4%) şi Teatrul „Ion Creangă” (15,8%).

Distribuția – un factor important

De asemenea, una dintre concluziile studiului este faptul că actorii sunt cel mai important argument pentru spectatori. 87% din repondenţi au spus că, atunci când aleg să meargă la un spectacol de teatru, distribuţia joacă cel mai important rol. În ordinea importanţei urmează autorul piesei (61%) şi recomandările cunoscuţilor (54%). De asemenea, 87% din repondenţi au spus că preferă să meargă la teatre cu genuri diferite de piese, iar 68,6% spun că îşi doresc să vadă spectacole de comedie.

Foto credit: Teatrul Metropolis, spectacolul „Țarul Ivan își schimbă meseria“

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

21
/08
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Turda va avea loc în perioada 8-17 septembrie și găzduiește invitați atât de pe plan național cât și internațional. Două nume de prestigiu ce vor veni la festival sunt Oana Pellea și Sandu Gruia. 

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

20
/08
/17

MEMORIA CULTURALĂ Ultimul interviu, ultimul rol în teatru și în film, ultimul Revelion, ultima amintire cu Toma Caragiu, actorul care s-a născut în 21 august 1925 și a murit în plină glorie la cutremurul din 4 martie 1977.

20
/08
/17

Mai sunt câteva zile până la deschiderea ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean peste 40 de spectacole românești, invitate sau în competiție, producții străine, spectacole–lectură și conferințe.