VIDEO Stephen Frears va primi „Premiul pentru întreaga carieră“ la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-stephen-frears-va-primi-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff-2013/

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori britanici, Stephen Frears, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră“ / „Lifetime Achievement Award“ la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

Unul dintre cei mai apreciați regizori britanici, Stephen Frears, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră“ / Lifetime Achievement Award“ la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj). 

Astăzi, la Casa TIFF din Cluj-Napoca, a avut loc conferința de presă a celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie). La conferință au luat parte Tudor Giurgiu, președintele TIFF, Mihai Chirilov – director artistic, Cristi Puiu, membru al juriului competiției și autorul campaniei de imagine TIFF 2013, și Cristian Hordilă – managerul festivalului.
Nominalizări la Oscar și BAFTA

Nominalizat la Oscar și la BAFTA pentru filme ca „My Beautiful Laundrette“, „Dangerous Liaisons“ sau „The Queen“, Frears va urca pe scena Teatrului Național din Cluj pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF 2013.

Debutul în lungmetraj a venit în 1971, cu „Gumshoe“, povestea unui jucător de bingo (Albert Finney) care visează să devină detectiv, însă cariera i-a fost lansată cu adevărat abia în 1985, cu „My Beautiful Laundrette“.

Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar și la două premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF în secțiunea 3X3, alături de „Prick Up Your Ears“ (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton.

Un film noir elogiat

Curând, a venit și prima propunere de la Hollywood: „Legături periculoase“/ „Dangerous Liaisons“ (1988), cu Glenn Close, John Malkovich și Michelle Pfeiffer pe afiș. Filmul a primit șapte nominalizări la Oscar – câștigând trei dintre ele, pentru scenariu adaptat, costume, scenografie – şi zece la BAFTA. A fost urmat de un noir elogiat îndelung de critică, „The Grifters“ (1990), produs de Martin Scorsese, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru regie.

Proiecte la Hollywood

Frears a continuat, de-a lungul anilor, colaborarea cu Hollywood-ul, alternând proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul „The Hi-Lo Country“ (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penélope Cruz și Patricia Arquette în distribuție, distins cu Ursul de Argint la Berlin, „Liam“ (2000), celebrul „High Fidelity“ (2000), cu John Cusack pe afiș, „Dirty Pretty Things“ (2002), povestea unor imigranți ilegali în Londra, „The Deal“ (2003), o dramă politică de televiziune despre Tony Blair, nominalizată la BAFTA, „Mr. Henderson Presents“ (2005).

Șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA

Drama „Regina“/ „The Queen“ (2206), despre valul care a cuprins familia regală după moartea Prințesei Diana, a avut un succes imens, primind șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA și numeroase alte distincții. Actrița Helen Mirren a câștigat în jur de 30 de trofee, inclusiv Oscar, BAFTA și Globul de Aur.

În 2010, comedia „Tamara Drewe“ a fost în selecția oficială la Cannes.

A fost urmată de „Lay the Favorite“ (2012), cu Bruce Willis și Rebeca Hall. În prezent, Frears lucrează la „Philomena“, un film cu Judi Dench și Steve Coogan în distribuție.

Secțiunea 3X3

În tradiționala secțiune 3X3, prezentată la TIFF de HBO, în care figurează cele trei filme ale lui Frears, vor mai fi omagiați cineastul francez Olivier Assayas și documentaristul de origine israeliană Eyal Sivan.

Din filmografia lui Assayas, unul dintre cei mai celebrați regizori contemporani, vor fi proiectate „Après mai“, un film semi-autobiografic despre turbulenții ani 60-70, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneția pentru scenariu, mini-seria „Carlos“ (2010), un impresionant biopic al teroristului Carlos Șacalul, selecționat la Cannes și difuzat la TIFF 2012, într-o proiecție maraton, și „L’Heure d’été“, o poveste despre familie și memorie premiată de majoritatea asociațiilor de critici din SUA, în 2009.

Film despre consecințele conflictului cu Palestina

Un critic acid al politicilor Israelului, Eyal Sivan a realizat documentare puternice în care explorează consecințele conflictului cu Palestina.

Spectatorii din Cluj vor putea vedea „The Specialist“ (1999), un film controversat despre „banalitatea răului“ montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofițerului nazist Adolf Eichmann, din 1961.

Pe lângă acesta, vor mai putea fi vizionate „I Love You All“ (2004) realizat din materiale de arhivă despre metodele de supraveghere ale securității din fosta Germanie de Est, și „Jaffa, the Orange’s Clockwork“ (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel și Palestina – portocala Jaffa. Proiecțiile vor avea loc în prezența lui Eyal Sivan, omagiat anul trecut printr-o retrospectivă la Festivalul de Documentar de la Salonic.

Foto credit: Nicu Cherciu

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.