VIDEO Sun Plaza găzduieşte, în premieră în România, expoziţia de artă contemporană „Lumi plutitoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sun-plaza-gazduieste-in-premiera-in-romania-expozitia-de-arta-contemporana-lumi-plutitoare/

În premieră naţională, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 25 martie – 14 aprilie 2013, o expoziţie ce reuneşte lucrări neconvenţionale ce aparţin artistului de origine canadiană Max Streicher.

Un articol de Andrada Văsii|28 martie 2013

În premieră naţională, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 25 martie – 14 aprilie 2013, o expoziţie ce reuneşte lucrări neconvenţionale ce aparţin artistului de origine canadiană Max Streicher.

Expoziţia de artă contemporană intitulată „Lumi plutitoare” propune o întâlnire cu 5 lucrări inedite, Floating Forest, End Game, Quadriga II, Sleeping Giants, Alto-Cumulus, instalaţii gonflabile cu diferite forme, ce par a fi însufleţite graţie unor ventilatoare industriale şi mecanisme simple cu supape.

Fantasticul alunecă din când în când în realitate. Max îl prinde, îi dă formă şi îl face să rămână în lumea noastră din fiecare zi. Unicitatea operelor sale de artă constă în utilizarea materialelor delicate, redarea lor detaliată şi realistică, amplasarea lor dinamică, toate acestea având scopul de a neutraliza calităţile generalizate, simpliste şi comice la care ne aşteptăm de obicei de la nişte structuri gonflabile.

Monumentalismul postistoric al operelor lui Max Streicher este contemporan nu atât pentru că se manifestă mereu în prezent, printr-o efemeritate aproape sfidătoare, ci prin faptul că răspunde întotdeauna unor urgenţe contemporane. Este mai întâi un monumentalism plasat mereu în răspăr faţă de funcţiile monumentului clasic, dar chestionând totodată valenţele spaţiului public, pe care îl revendică şi îl recuceresc ori de câte ori sunt expuse. Apoi, pentru că în acest tip inedit de monumentalitate se regăsesc mai toate caracteristicile lumii de azi: lucrările sunt fragile, efemere, diafane, conturând o precaritate care inspiră empatie şi revoltă, tristeţe şi optimism, promisiune, utopie, vis. Scurt spus, instalaţiile gonflabile create de Max Streicher devin necesare ca aerul acolo unde sunt expuse pentru că sugerează ideea de substanţă, conţinut, fond în acelaşi timp cu absenţa tuturor acestora în mediul care ne înconjoară şi pe care îl formăm.(Igor Mocanu, critic de artă şi curator)

Max Streicher este un sculptor şi creator de instalaţii, care de 20 de ani lucrează intens cu tehnologia elementelor gonflabile în sculpturi cinetice şi lucrări tridimensionale. Artistul a expus şi are lucrări prezente în galerii din toată lumea, pe întreg teritoriul Canadei natale, în Barcelona, Madrid, Cambridge, Paris, Praga, Berlin, Düsseldorf, Mumbai, Tokyo, New York etc., iar acum, pentru prima dată în România, la Sun Plaza!

Expoziția „Lumi plutitoare” semnată de Max Streicher propune vizitatorilor 5 lucrări: Floating ForestEndgame,Quadriga IISleeping Giants și Alto-cumulus.

Artistul a expus pentru prima dată lucrarea Floating Forest în anul 2011 într-un mare centru comercial din Toronto.

Floating Forest, realizată în întregime din vinil reciclat, este un monument comemorativ pentru pădurile pierdute. Instalația dorește să atragă atenția asupra faptului că pe locul în care este amplasată acum, erau odată păduri maiestoase ce ar fi putut exista și în ziua de azi.

Lucrarea Endgame (Coulrophobia)* a fost expusă în premieră deasupra unei alei întunecate din Toronto, tocmai pentru a sublinia tensiunea care se dorește transmisă prin această instalație. Imaginea clovnului în sine are ceva din aceasta tensiune.

Quadriga II a luat naştere în urma unei combinații dintre un vis al artistului care înfăţişa un cal şi interesul pregnant al lui Max pentru domeniul metafizicii. Modul de amplasare al cailor reprezintă în sine un fapt aproape ireal.

Sleeping Giants a fost expusă pentru prima dată la Galeriile Cambridge în anul 1998. Uriașii sunt înfățișați stând pe spate și având capul ușor ridicat, cu picioarele rigide, piepturile umflate, doar pentru un timp, ca apoi să se dezumfle din nou, ca și cum ar încerca să se trezească dintr-un somn adânc.

Lucrarea Alto-cumulus a fost prezentată publicului pentru prima oară în anul 2006, deasupra unui bazin de înot din Toronto. Mare, cu formă neregulată și frumos, norul întruchipează fantezia și iluzia zborului.

Info:

Material: Tyvek, ventilatoare electrice; Mărime: aproximativ 3 metri lungime

Sun Plaza Shopping Center a organizat acest eveniment special pentru a le oferi vizitatorilor săi o experienţă culturală de calitate, inedită, fapt ce vine în susţinerea poziţionării centrului comercial, în linie cu acţiunile sale non-conformiste şi de impact.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.sunplaza.ro şi www.facebook.com/sun.plaza.shopping.center.

Foto credit: Modernism.ro

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.