VIDEO Sun Plaza găzduieşte, în premieră în România, expoziţia de artă contemporană „Lumi plutitoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sun-plaza-gazduieste-in-premiera-in-romania-expozitia-de-arta-contemporana-lumi-plutitoare/

În premieră naţională, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 25 martie – 14 aprilie 2013, o expoziţie ce reuneşte lucrări neconvenţionale ce aparţin artistului de origine canadiană Max Streicher.

Un articol de Andrada Văsii|28 martie 2013

În premieră naţională, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 25 martie – 14 aprilie 2013, o expoziţie ce reuneşte lucrări neconvenţionale ce aparţin artistului de origine canadiană Max Streicher.

Expoziţia de artă contemporană intitulată „Lumi plutitoare” propune o întâlnire cu 5 lucrări inedite, Floating Forest, End Game, Quadriga II, Sleeping Giants, Alto-Cumulus, instalaţii gonflabile cu diferite forme, ce par a fi însufleţite graţie unor ventilatoare industriale şi mecanisme simple cu supape.

Fantasticul alunecă din când în când în realitate. Max îl prinde, îi dă formă şi îl face să rămână în lumea noastră din fiecare zi. Unicitatea operelor sale de artă constă în utilizarea materialelor delicate, redarea lor detaliată şi realistică, amplasarea lor dinamică, toate acestea având scopul de a neutraliza calităţile generalizate, simpliste şi comice la care ne aşteptăm de obicei de la nişte structuri gonflabile.

Monumentalismul postistoric al operelor lui Max Streicher este contemporan nu atât pentru că se manifestă mereu în prezent, printr-o efemeritate aproape sfidătoare, ci prin faptul că răspunde întotdeauna unor urgenţe contemporane. Este mai întâi un monumentalism plasat mereu în răspăr faţă de funcţiile monumentului clasic, dar chestionând totodată valenţele spaţiului public, pe care îl revendică şi îl recuceresc ori de câte ori sunt expuse. Apoi, pentru că în acest tip inedit de monumentalitate se regăsesc mai toate caracteristicile lumii de azi: lucrările sunt fragile, efemere, diafane, conturând o precaritate care inspiră empatie şi revoltă, tristeţe şi optimism, promisiune, utopie, vis. Scurt spus, instalaţiile gonflabile create de Max Streicher devin necesare ca aerul acolo unde sunt expuse pentru că sugerează ideea de substanţă, conţinut, fond în acelaşi timp cu absenţa tuturor acestora în mediul care ne înconjoară şi pe care îl formăm.(Igor Mocanu, critic de artă şi curator)

Max Streicher este un sculptor şi creator de instalaţii, care de 20 de ani lucrează intens cu tehnologia elementelor gonflabile în sculpturi cinetice şi lucrări tridimensionale. Artistul a expus şi are lucrări prezente în galerii din toată lumea, pe întreg teritoriul Canadei natale, în Barcelona, Madrid, Cambridge, Paris, Praga, Berlin, Düsseldorf, Mumbai, Tokyo, New York etc., iar acum, pentru prima dată în România, la Sun Plaza!

Expoziția „Lumi plutitoare” semnată de Max Streicher propune vizitatorilor 5 lucrări: Floating ForestEndgame,Quadriga IISleeping Giants și Alto-cumulus.

Artistul a expus pentru prima dată lucrarea Floating Forest în anul 2011 într-un mare centru comercial din Toronto.

Floating Forest, realizată în întregime din vinil reciclat, este un monument comemorativ pentru pădurile pierdute. Instalația dorește să atragă atenția asupra faptului că pe locul în care este amplasată acum, erau odată păduri maiestoase ce ar fi putut exista și în ziua de azi.

Lucrarea Endgame (Coulrophobia)* a fost expusă în premieră deasupra unei alei întunecate din Toronto, tocmai pentru a sublinia tensiunea care se dorește transmisă prin această instalație. Imaginea clovnului în sine are ceva din aceasta tensiune.

Quadriga II a luat naştere în urma unei combinații dintre un vis al artistului care înfăţişa un cal şi interesul pregnant al lui Max pentru domeniul metafizicii. Modul de amplasare al cailor reprezintă în sine un fapt aproape ireal.

Sleeping Giants a fost expusă pentru prima dată la Galeriile Cambridge în anul 1998. Uriașii sunt înfățișați stând pe spate și având capul ușor ridicat, cu picioarele rigide, piepturile umflate, doar pentru un timp, ca apoi să se dezumfle din nou, ca și cum ar încerca să se trezească dintr-un somn adânc.

Lucrarea Alto-cumulus a fost prezentată publicului pentru prima oară în anul 2006, deasupra unui bazin de înot din Toronto. Mare, cu formă neregulată și frumos, norul întruchipează fantezia și iluzia zborului.

Info:

Material: Tyvek, ventilatoare electrice; Mărime: aproximativ 3 metri lungime

Sun Plaza Shopping Center a organizat acest eveniment special pentru a le oferi vizitatorilor săi o experienţă culturală de calitate, inedită, fapt ce vine în susţinerea poziţionării centrului comercial, în linie cu acţiunile sale non-conformiste şi de impact.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.sunplaza.ro şi www.facebook.com/sun.plaza.shopping.center.

Foto credit: Modernism.ro

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

03
/07
/22

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediția din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îți rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso și Salvador Dali, Marcel Iancu, dar și parfumul de ulei și acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.