VIDEO Teatru cu capul în nori
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatru-cu-capul-in-nori/

Ieri s-a deschis a şasea ediţie a Festivalului de Teatru Independent UnderCloud, iar sala ,,Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român a devenit de neîncăpătoare pentru sutele de pasionaţi de teatru care au fost prezenţi.

Un articol de Elena Simion|21 august 2013

Ieri s-a deschis a șasea ediție a Festivalului de Teatru Independent UnderCloud, iar sala „Horia Bernea” a Muzeului Ţăranului Român a devenit de neîncăpătoare pentru sutele de pasionați de teatru care au fost prezenți.

Festivalul a pornit în forță, cu două spectacole în care și-au dat întâlnire mari nume ale scenei românești. „Măscăriciul”, în regia lui Horațiu Mălăiele, avându-i ca protagoniști pe regizor și pe Nicolae Urs, este un omagiu subtil adus artei actorului, care desenat zâmbete luminoase pe figurile spectatorilor.

A urmat „Mecanica inimii”, un spectacol-lectură, după Mathias Malzieu, regizat de Chris Simion. Distribuția i-a reunit pe Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marian Râlea, Marius Manole și Vlad Zamfirescu. Textul cărții cu „inimă de turtă dulce pentru oamenii mari“ i-a purtat pe toți într-o aventură despre dragostea care smintește.

Juriul acestei ediții este format din George Ivașcu (actor și directorul Teatrului Metropolis), Sanda Manu (regizor), Anca Sigartău (actriță) și Cristina Bazavan (jurnalist și blogger). Alături de juriu s-a aflat aseară în sală și un nume important al lumii artistice: regizorul Lucian Pintilie.

28 de producţii

Festivalul aduce în atenția publicului 28 dintre cele mai bune producții independente din stagiunea prezentă: teatru, teatru-dans, teatru-acrobatic, spectacole lectură și teatru-concert.

Regizorii care propun spectacole în ediția Undercloud 2013: Claudiu Goga, Cristi Juncu, Horațiu Mălăiele, Radu Beligan, Lia Bugnar, Eugen Jebeleanu, George Dogaru, Gelu Colceag, Catinca Drăgănescu, Chris Simion, Vladimir Anton, Simona Măicănescu, Horia Suru, lorin Grigoraș, Mona Gavrilaș, Cosmin Alexandru Purice şi alţii.

Printre actorii prezenți în spectacole sunt: Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Marius Manole, Ioana Pavelescu, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Cristi Iacob, Ilinca Goia, Mirela Zeța, Andreea Grămoșteanu, Adriana Trandafir, Gabriel Fătu, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Andreea Bibiri, Istvan Teglaș, Mihai Smarandache, Nicoleta Lefter, Ilinca Manolache, Maria Obretin.

 „M-aş bucura ca spectatorii să testeze și ce propune noua generație și să fie mai generoși în a da un cec în alb artiștilor tineri. Atâta timp cât piesele sunt selectate în festivalul nostru, aveţi garanția unei experiențe teatrale autentice.”

Chris Simion,
regizor

Chris Simion, directorul festivalului, și-a sărbătorit ziua de naștere prin muncă. Încă de dimineața a fost alături de echipa de organizatori și de voluntari meșterind cele mai mici detalii ale primei zile de teatru „cu capul în nori”.

Festivalul încurajează producțiile tinerilor artiști, iar printre acestea se găsesc patru spectacole de licență premiate în Gala Absolvenților 2013: „Clasa noastră”, „Pisica verde”, „Omul pernă” și „Kairos”. La aceste spectacole, intrarea va fi liberă.

Zic Zac și Pescăruși

A doua zi a festivalului prezintă două producții inedite, de teatru-dans și teatru acrobatic. „Zic Zac  este o producție  UNATC & Godot Cafe Teatru, realizată de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu, cărora li se alătură în distribuție Gabriel Costin. „Omul Pescăruș sau Drumul spre Frumos” este primul spectacol de teatru acrobatic de la noi (inspirat după Cirque du Soleil).

Maia Morgenstern  inaintea spectacolului

Regizoarea Chris Simion a făcut adaptarea după nuvela „Pescărușul’’ de Jonathan Livingston de Richard Bach, în care vocile actorilor Marius Manole, Cristi Iacob, Vitalie Bichir, Gabriela Iacob, Carla Maria Teaha, Dragoș Olaru întâlnesc măiestria acrobaților trupei Xtreme, coordonați de coregraful Doru Moiș.

Chris Simion, Carla Maria Teaha, Marius Zarafescu

Biletele sunt puse în vânzare la Clubul Țăranului și online  pe www.bilete.ro . Prețul unui bilet este de 35 de lei, iar la 10 bilete achiziționate direct de la organizatori primiți o invitație la un spectacol.

Maia Morgenstern la UnderCloud

Foto credit: Elena Simion

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.