VIDEO Teatru cu capul în nori
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatru-cu-capul-in-nori/

Ieri s-a deschis a şasea ediţie a Festivalului de Teatru Independent UnderCloud, iar sala ,,Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român a devenit de neîncăpătoare pentru sutele de pasionaţi de teatru care au fost prezenţi.

Un articol de Elena Simion|21 august 2013

Ieri s-a deschis a șasea ediție a Festivalului de Teatru Independent UnderCloud, iar sala „Horia Bernea” a Muzeului Ţăranului Român a devenit de neîncăpătoare pentru sutele de pasionați de teatru care au fost prezenți.

Festivalul a pornit în forță, cu două spectacole în care și-au dat întâlnire mari nume ale scenei românești. „Măscăriciul”, în regia lui Horațiu Mălăiele, avându-i ca protagoniști pe regizor și pe Nicolae Urs, este un omagiu subtil adus artei actorului, care desenat zâmbete luminoase pe figurile spectatorilor.

A urmat „Mecanica inimii”, un spectacol-lectură, după Mathias Malzieu, regizat de Chris Simion. Distribuția i-a reunit pe Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marian Râlea, Marius Manole și Vlad Zamfirescu. Textul cărții cu „inimă de turtă dulce pentru oamenii mari“ i-a purtat pe toți într-o aventură despre dragostea care smintește.

Juriul acestei ediții este format din George Ivașcu (actor și directorul Teatrului Metropolis), Sanda Manu (regizor), Anca Sigartău (actriță) și Cristina Bazavan (jurnalist și blogger). Alături de juriu s-a aflat aseară în sală și un nume important al lumii artistice: regizorul Lucian Pintilie.

28 de producţii

Festivalul aduce în atenția publicului 28 dintre cele mai bune producții independente din stagiunea prezentă: teatru, teatru-dans, teatru-acrobatic, spectacole lectură și teatru-concert.

Regizorii care propun spectacole în ediția Undercloud 2013: Claudiu Goga, Cristi Juncu, Horațiu Mălăiele, Radu Beligan, Lia Bugnar, Eugen Jebeleanu, George Dogaru, Gelu Colceag, Catinca Drăgănescu, Chris Simion, Vladimir Anton, Simona Măicănescu, Horia Suru, lorin Grigoraș, Mona Gavrilaș, Cosmin Alexandru Purice şi alţii.

Printre actorii prezenți în spectacole sunt: Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Marius Manole, Ioana Pavelescu, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Cristi Iacob, Ilinca Goia, Mirela Zeța, Andreea Grămoșteanu, Adriana Trandafir, Gabriel Fătu, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Andreea Bibiri, Istvan Teglaș, Mihai Smarandache, Nicoleta Lefter, Ilinca Manolache, Maria Obretin.

 „M-aş bucura ca spectatorii să testeze și ce propune noua generație și să fie mai generoși în a da un cec în alb artiștilor tineri. Atâta timp cât piesele sunt selectate în festivalul nostru, aveţi garanția unei experiențe teatrale autentice.”

Chris Simion,
regizor

Chris Simion, directorul festivalului, și-a sărbătorit ziua de naștere prin muncă. Încă de dimineața a fost alături de echipa de organizatori și de voluntari meșterind cele mai mici detalii ale primei zile de teatru „cu capul în nori”.

Festivalul încurajează producțiile tinerilor artiști, iar printre acestea se găsesc patru spectacole de licență premiate în Gala Absolvenților 2013: „Clasa noastră”, „Pisica verde”, „Omul pernă” și „Kairos”. La aceste spectacole, intrarea va fi liberă.

Zic Zac și Pescăruși

A doua zi a festivalului prezintă două producții inedite, de teatru-dans și teatru acrobatic. „Zic Zac  este o producție  UNATC & Godot Cafe Teatru, realizată de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu, cărora li se alătură în distribuție Gabriel Costin. „Omul Pescăruș sau Drumul spre Frumos” este primul spectacol de teatru acrobatic de la noi (inspirat după Cirque du Soleil).

Maia Morgenstern  inaintea spectacolului

Regizoarea Chris Simion a făcut adaptarea după nuvela „Pescărușul’’ de Jonathan Livingston de Richard Bach, în care vocile actorilor Marius Manole, Cristi Iacob, Vitalie Bichir, Gabriela Iacob, Carla Maria Teaha, Dragoș Olaru întâlnesc măiestria acrobaților trupei Xtreme, coordonați de coregraful Doru Moiș.

Chris Simion, Carla Maria Teaha, Marius Zarafescu

Biletele sunt puse în vânzare la Clubul Țăranului și online  pe www.bilete.ro . Prețul unui bilet este de 35 de lei, iar la 10 bilete achiziționate direct de la organizatori primiți o invitație la un spectacol.

Maia Morgenstern la UnderCloud

Foto credit: Elena Simion

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

13
/06
/17

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru "Julius Caesar", inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american) este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.

12
/06
/17

În deschiderea FITS, prima conferință de presă a adus la întâlnirea cu publicul pe directorul FITS, Constantin Chiriac (director al Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu și omul datorită căruia există și a tot crescut acest festival), criticul de teatru Octavian Saiu (moderatorul conferințelor FITS), precum și coregrafa Brenda Angiel, creatoarea spectacolului ”Tango la altitudine II”, prezentat în festival, și regizorul Alexandru Grecu (președintele UNITER din Republica Moldova).

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

12
/06
/17

Teatrul Național din Timișoara vă invită în zilele de 11, 12 și 13 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2, la spectacolul GYPSIES. După ce a avut numeroase reprezentații în Germania, la Deutsches Theater Berlin și la Staatstheater Braunschweig, spectacolul va avea trei reprezentații în România, la Teatrul Național din Timișoara.

11
/06
/17

Mii de oameni au invadat străzile Sibiului în cea de-a doua zi de FITS încă de la orele amiezii, când povestea itinerantă „Zâna, cerbii și tăietorii de lemne” i-a condus pe cei prezenți pe Pietonala Nicolae Bălcescu într-un basm asiatic fermecător. În paralel cu spectacolul de stradă, iubitorii de artă sau discuții culturale au asistat la dialogurile pline de sensibilitate ale lui George Banu cu invitații speciali ai festivalului sau la discuția lui Cătălin Ștefănescu cu Robert Wilson pentru Garantat 100%.