VIDEO Teatrul Globe din Londra îl duce pe „Hamlet“ în turneu în jurul lumii, timp de doi ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatrul-globe-din-londra-il-duce-pe-hamlet-in-turneu-in-jurul-lumii-intr-un-turneu-de-doi-ani/

Compania de teatru Globe din Londra a anunţat că va duce spectacolul „Hamlet“ în fiecare ţară de pe pământ, într-un turneu care se va desfăşura pe o perioadă de doi ani.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Compania de teatru Globe din Londra a anunţat că va duce spectacolul „Hamlet” în fiecare ţară de pe pământ, într-un turneu care se va desfăşura pe o perioadă de doi ani.

Turneul va avea loc până pe 23 aprilie 2016, când se împlinesc 400 de ani de la moartea dramaturgului englez William Shakespeare. Potrivit bbc.co.uk, oficialii teatrului Shakespeare’s Globe au spus că vor să ducă piesa „Hamlet” chiar şi în locuri în care nu a mai fost prezentată niciodată o producţie profesionistă a tragediei lui William Shakespeare.

450 de ani de la naştere

Ambiţiosul turneu va marca două evenimente: 23 aprilie 2016 (ziua în care se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare) şi 23 aprilie 2014 (împlinirea a 450 de ani de la naşterea celebrului dramaturg englez).

Directorul artistic al Teatrului Globe, Dominic Dromgoole, a caracterizat acest turneu ca fiind „un fior”.

Astfel, în următorii doi ani, Teatrul Globe are ambiţia să ducă celebra piesă a lui William Shakespeare „în fiecare ţară de pe planetă”, respectiv să susţină aproape 200 de reprezentaţii în acest turneu care se va încheia pe 23 aprilie 2016.

Oficialii teatrului speră că aceiaşi actori vor susţine reprezentaţiile cu „Hamlet” în toată lumea, acest turneu presupunând deplasări ale artiştilor de câte două luni deodată.

Producţia „Hamlet” a Teatrului Globe a fost deja montată pe scene din Germania şi Statele Unite ale Americii, dar şi în alte ţări din lume, începând din 2011.

Este o extensie puţin nebună a proiectului nostru de anul trecut, când 37 de spectacole cu piese ale lui Shakespeare, în 37 de limbi diferite, au fost montate la Londra de companii de teatru din toată lumea (pentru celebrarea Jocurilor Olimpice din 2012, n.r.). Contactele pe care ni le-am făcut anul trecut s-au dovedit a fi vitale pentru a decide unele dintre locurile în care ne vom duce acum.

Dominic Dromgoole,
directorul artistic al Teatrului Globe

Dominic Dromgoole a spus că detaliile privind planificarea spectacolului încă nu sunt puse la punct, precizând că în Europa vor fi organizate câte una sau două reprezentaţii în fiecare loc. Dar, chiar şi aşa, piesa lui Shakespeare ar urma să ajungă în circa 50 de ţări, a precizat Dromgoole, citat de Mediafax.

Spectacolul va fi jucat în limba engleză şi va avea o durată de circa două ore şi jumătate. Distribuţia va fi formată din opt actori, care vor face parte dintr-un grup de 12 artişti ce se vor deplasa în acest turneu.

Artiştii Teatrului Globe au putut fi admiraţi şi în România, în cadrul ediţiei din 2012 a Festivalului Shakespeare.

Foto credit: Shakespeare’s Globe, spectacolul „Hamlet“ (Facebook)

20
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Astăzi, când se discută în lumea întreagă soarta Europei ca un tot organic ori ca o aglomerare de state, e interesant să ni-l amintim pe George Ciorănescu (1918-1993), cel care la un moment dat spunea: „Poporul din care mă trag s-a pronunţat totdeauna pentru Europa. Poporul meu posedă deplina maturitate şi întreaga informaţie istoică şi politică pentru a sprijini crearea Europei unite, libere şi democratice”.

19
/05
/17

O fată tânără trăiește o situație nefericită ce pare să nu aibă rezolvare. Orfană de mamă încă din copilărie, eroina noastră își pierde acum tatăl – plecat la război – și rămâne, la vârsta adolescenței, în grija unei mame vitrege, o femeie rea și apucătoare, preocupată doar de viitorul ei și al fetelor sale, Odette și Jeannette. Dar norocul omului e schimbător. Și uite-așa, într-o zi și-o noapte, sub privirea protectoare a unui Înger păzitor – Zâna celor buni la suflet –, lucrurile se îndreaptă și o pornesc pe drumul cel bun, iar lacrimile de supărare se transformă în lacrimi de fericire.

19
/05
/17

Cu ocazia aniversării a 70 de ani a maestrului Gigi Căciuleanu, duminică, 14 mai 2017, a avut loc un eveniment special dedicat artistului, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București şi totodată a fost programat spectacolul D'ale noastre (joi 11 mai 2017).

19
/05
/17

Regizat de Bogdan George Apetri şi cu Ana Ularu în rolul principal, "Periferic" (2010), unul din cele mai de succes debuturi româneşti ale ultimilor ani, este acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub.

19
/05
/17

Vivaldianno – City of Mirrors, un show complex ce îl are în prim plan pe Antonio Vivaldi, unul dintre cei mai iubiţi compozitori ai tuturor timpurilor, va fi pus în scenă, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti.

19
/05
/17

Într-o zi de 19 mai se năștea actorul italian Michele Placido (71 de ani, astăzi), cunoscut publicului din România din popularul serial de la începutul anilor 90 "Caracatița", în care a interpretat rolul comisarului Corrado Cattani. Tot într-o zi de 19 mai, sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik a creat cubul care astăzi îi poartă numele.

18
/05
/17

Schilling Árpád și echipa „EXIT” tratează tema imigranților-emigranți. Duminică va începe ediția a zecea a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Printre cele mai importante obiective ale TESZT-ului se numără schimbul cultural între artiștii și teatrele din regiune și sprijinirea colaborării artistice.

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

18
/05
/17

Scriitorul din Basarabia se află în plină mică trilogie a marginalilor, din care a publicat primele două volume: „Sectanții” și „Bandiții”. Atenție, urmează un interviu neconvențional! Despre cultură și războaie, despre cărți, tineri și nostalgie. Se pune chiar și întrebarea: „Ești un agent al Kremlinului, Vasile?“

17
/05
/17

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

17
/05
/17

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.

17
/05
/17

“E miezul verii. După masa de prânz, mama şi fiul stau lungiţi în două paturi aşezate simetric de o parte şi de alta a uşii, de-a lungul a doi pereţi opuşi din dormitorul familiei. Fiecare se foieşte nervos în patul său, iar un zugrav îşi face de lucru pe hol şi trage cu urechea la ce discută cei doi. (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.