VIDEO Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ lansează astăzi albumul de şansonete „Paris, mon amour“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatrul-national-de-opereta-ion-dacian-lanseaza-astazi-albumul-de-sansonete-paris-mon-amour/

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ lansează astăzi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45), albumul de şansonete „Paris, mon amour“. Acesta este un CD audio care include celebrele piese din spectacolul-colaj cu acelaşi titlu din repertoriul teatrului.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“ lansează astăzi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45), albumul de șansonete „Paris, mon amour“. Acesta este un CD audio care include celebrele piese din spectacolul-colaj cu același titlu din repertoriul teatrului.

Cele 21 de șansonete, reorchestrate și rearanjate de maestrul Lucian Vlădescu, prim dirijor al Orchestrei Teatrului Național de Operetă, beneficiază de interpretarea unora dintre cei mai cunoscuți soliști ai Operetei, cu acompaniamentul Orchestrei și Corului instituției.

Un proiect inedit

Albumul „Paris, mon amour“ reprezintă o premieră în România, fiind primul proiect de acest tip inițiat de o instituție muzicală din România, care are ca scop accesibilizarea spectacolului muzical, prin difuzarea, pe suport audio, a pieselor muzicale interpretate în spectacol.

Am vrut să aduc pe scena un Paris cu parfum de epocă, cel pe care îl vedem în fotografiile sepia, un amestec de superfluu cu profund, de grotesc cu apetisant, de fermecător și inaccesibil uneori, un oraș al damelor ușoare, al mahalalei cu ștaif și al amestecului dintre real și turistic… Cât despre personaje, ele sunt construite în funcție de situația pe care muzica, frazarea muzicală și uneori versurile o presupun. Sunt adăugate frânturi de viață și sunt aduși în fața spectatorilor reprezentanți ai unor tagme, ai unor zone și ai unor mentalității.

Răzvan Ioan Dincă,
regizor

Prima lansare oficială

Evenimentul din data de 10 iulie este prima lansare oficială a albumului cu muzică din spectacolul „Paris, mon amour” în București, un eveniment similar având loc în luna mai a acestui an, în cadrul microstagiunii susținute de Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” la Târgu Mureș.

Spectacolul „Paris, mon amour” este una dintre cele mai de succes producții ale instituției, jucată până acum în peste 10 orașe din țară în fața a mii de spectatori. Construit pe structura unui colaj din momente muzicale diferite, „Paris, mon amour” imaginează o lume a Parisului de toate zilele, dar și a Parisului curtezanelor, a florăreselor, a micilor comercianți de stradă și a îndrăgostiților de pretutindeni.

O premieră eveniment

Premiera spectacolului a avut loc în aprilie 2010 în Foaierul Teatrului Național de Operetă, amenajat sub forma unei cafenele pariziene, în care spectatorii, așezați la mese, puteau servi un pahar de șampanie și o tartă cu caviar pentru a savura într-un mod cât mai plăcut atmosfera boemului Paris.

Foto credit: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.