VIDEO Trompetistul şi compozitorul polonez Tomasz Stańko va concerta pe 4 iulie la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-trompetistul-si-compozitorul-polonez-tomasz-stanko-va-concerta-pe-4-iulie-la-bucuresti/

Trompetistul şi compozitorul polonez de jazz Tomasz Stańko va concerta, pe 4 iulie, în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti, cu ocazia festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, anunţă Institutul Polonez.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Trompetistul şi compozitorul polonez de jazz Tomasz Stańko va concerta, pe 4 iulie, în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti, cu ocazia festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, anunţă Institutul Polonez.

Astfel, la festivalul ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More (3 – 7 iulie), Tomasz Stańko va prezenta cel mai recent album al său, „Wisława“, alături de David Virelles – pian, Ben Street – contrabas şi Gerald Cleaver – percuţie, notează Mediafax.

Albumul, înregistrat în iunie 2012, la New York, este inspirat de poezia Wisławei Szymborska, poetă şi eseistă poloneză, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 1996, care s-a stins din viaţă anul trecut. În 2009, la Opera din Cracovia, Stańko a făcut improvizaţie pe cele mai noi versuri ale poetei, citite de aceasta în cadrul uneia dintre ultimele sale întâlniri cu publicul. Unele poezii au devenit pentru Stańko sursă de inspiraţie pentru compoziţiile care se regăsesc pe disc.

Un artist de mare importanță

Tomasz Stańko este recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi artişti de jazz polonezi, acesta având un impact semnificativ asupra dezvoltării şi realizărilor scenei de jazz poloneze. Tonul distinct, melancolia slavă şi atmosfera plăcută care definesc muzica sa sunt atuurile artei lui Stańko, sunetul trompetei sale devenind inconfundabil.

Artistul a înregistrat, până în prezent, aproximativ patruzeci de albume de autor şi a compus muzica pentru mai multe filme şi piese de teatru. A concertat în întreaga lume, interpretând şi înregistrând alături de Cecil Taylor, Jan Garbarek, Peter Warren, Stu Martin, Edward Vesal şi mulţi alţii. Tomasz Stańko este primul muzician care a obţinut Premiul European pentru Jazz (2003).

Foto credit: Tomasz Stańko (Facebook)

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.