VIDEO Una dintre cele mai bune interpretări ale spectaculosului „Reqviem“ de Verdi, cu dirijorul Antonio Pappano la pupitru, în Festivalul „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-una-dintre-cele-mai-bune-interpretari-ale-spectaculosului-reqviem-de-verdi-cu-dirijorul-antonio-pappano-un-superman-la-muzicii-la-pupitru-in-festivalul-enescu/

Într-o lună, pe 12 septembrie 2013, Festivalul Internaţional „George Enescu” aduce pe scena Sălii Mari a Palatului o interpretare rară a ,,Reqviem”-ului de Giuseppe Verdi, considerată de către critici una dintre cele mai bune existe în lume în acest moment.

Un articol de Andrada Văsii|13 august 2013

Într-o lună, pe 12 septembrie 2013,  Festivalul  Internațional „George Enescu“  aduce pe scena Sălii Mari a Palatului o interpretare rară a „Reqviem“-ului de Giuseppe Verdi, considerată de către critici una dintre cele mai bune existe în lume în acest moment.

Dirijorul Antonio Pappano va urca pe scena Sălii Palatului alături de Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia al cărui director este din anul 2005. „Tonurile ei au culoarea vinului italian Amarone. Sunt foarte dulci, iar cantitatea de alcool e ridicată“, îşi descrie Pappano orchestra.

Născut în 1959 la Londra din părinţi italieni, dirijorul Antonio Pappano amestecă în atitudinea sa, cu farmec, înflăcărarea latină şi umorul uscat, englezesc. În adolescenţă,  în perioada şederii familiei în Statele Unite, Antonio Pappano a studiat pianul cu Norma Verrilli, profesoară şi patroana unui magazin de piane din Connecticut, o mare influenţă în viaţa sa, după cum avea să povestească dirijorul.

Tatăl lui Antonio, Pasquale, şi-a descoperit vocea în copilărie – obişnuia să cânte „Ave Maria“ într-o biserică din sudul Italiei – şi a visat să studieze muzică.

Peste 100 de ani de tradiție

Înfiinţată în 1908, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia a fost dirijată de mari personalităţi ale epocii: Mahler, Debussy, Strauss şi Stravinski s-au aflat la pupitrul ei. Între 1983 şi 1990, Leonard Bernstein i-a fost Preşedinte Onorific. Orchestra şi Corul au interpretat peste 14.000 de concerte. În anul 2009, înregistrarea operei pucciniene „Madama Butterfly“ pentru EMI sub bagheta lui Antonio Pappano, a câştigat un Premiu Grammy, echivalentul unui Oscar pentru muzica clasică.

Concertul susținut de Antonio Pappano și  va avea loc cu Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia va fi cu casa închisă, însă mai poate fi văzut în transmisie live la Grand Cinema Digiplex. Bilete, aici.

Cele mai frumoase momente cu Bethoven 

Tot pe 12 septembrie, veți putea asculta în cadrul Festivalului „George Enescu” un regal cu cele mai frumoase concerte pentru pian de Beethoven. Concertul Nr. 1 pentru pian și Concertul Nr. 5, renumitul „Imperial” vor răsuna la Ateneul Român, în interpretarea unuia dintre cei mai talentați pianiști austrieci ai momentului, Rudolf Buchbinder, absolvent al prestigioasei Vienna Academy of Music.

Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat, dar publicul îl poate urmări în transmisie live în sala de cinema, pentru prima dată în istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex. Biletele pot fi achiziționate aici.

De asemenea, în Festival, publicul de la Sibiu va putea asculta, pe 12 septembrie, un concert extraordinar, avându-l ca solist pe cunoscutul și iubitul violonist român Alexandru Tomescu. Acesta va interpreta alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl.

Info:

A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Foto credit: Antonio Pappano (Facebook)

 

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.