VIDEO Victor Rebengiuc joacă pe marele ecran de la ICR Berlin în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-victor-rebengiuc-joaca-pe-marele-ecran-de-la-icr-berlin-in-filmul-niki-ardelean-colonel-in-rezerva/

Filmul ,,Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie şi care îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş şi Răzvan Rădulescu, va fi proiectat, joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin.

Un articol de Andrada Văsii|28 august 2013

Filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“, în regia lui Lucian Pintilie şi care îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş şi Răzvan Rădulescu, va fi proiectat, joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin.

ICR Berlin a iniţiat seria de 10 proiecţii de film la sediu, program permanent, care prezintă cele mai importante creaţii româneşti de gen din toate timpurile, pentru publicul larg, dar şi pentru diaspora din oraşul german.

Acest program de film românesc are ca scop prezentarea unor creaţii cinematografice de ficţiune şi documentare de dinainte de Revoluţia din 1989 ale unor mari regizori precum Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Săucan, Stere Gulea, Mircea Danieliuc şi Dan Piţa, dar şi a unor documentare despre diferite personalităţi ale vieţii culturale din România.

Astfel, au fost proiectate deja filmul „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, „Secvenţe”, în regia lui Alexandru Tatos, „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil.

Cuplul Rebengiuc-Vasilescu

ICR Berlin prezintă la sediul institutului filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie, scenariul peliculei fiind semnat de Cristi Puiu şi de Răzvan Rădulescu. Lungmetrajul are în distribuţie nume mari ale filmului românesc, precum Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş, Răzvan Rădulescu. Cuplul Rebengiuc-Vasilescu se află în prim plan şi are pe toată durata peliculei o prestanţă deosebită.

„Niki Ardelean, colonel în rezervă” este un film dinamic, cu un conflict psihologic puternic. Colonelul pensionar Niki Ardelean îşi pierde fiul într-un accident tragic şi este pe cale să îşi piardă şi fiica, care urmează să emigreze împreună cu soţul ei în America.

Spre deosebire de conservatorul Niki, ataşat valorilor tradiţionale, cuscrul său Flo este receptiv la cultura vestică, întruchipând omul nou al tranziţiei. Figura sa autoritară şi influenţa pe care acesta o exercită asupra tuturor membrilor familiei sale îi confiscă treptat lui Niki drepturile şi autoritatea paternă pe care obişnuia să le deţină.

Filmul urmăreşte povestea deposedării treptate a lui Niki. În contextul zbuciumat al unei societăţi de tranziţie, în care valorile morale şi ritualurile îşi pierd substanţa şi caracterul lor normativ, micul sistem de referinţă al lui Niki este tulburat până la prăbuşire. Filmul urmăreşte cu multă abilitate acumularea de tensiune care duce la izbucnirea finală, care are loc în ziua naţională a armatei.

Lucin Pintilie, un regizor cu renume

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film români. După ce a regizat o serie de spectacole de teatru şi două filme de lungmetraj – „Duminică la ora 6″ şi „Reconstituirea”, Lucian Pintilie a stârnit mânia autorităţilor cenzurii. Interdicţia de a mai lucra în România a însemnat pentru regizor calea exilului până în 1990, când se repatriază, finalizează diverse proiecte mai vechi şi realizează numeroase filme în coproducţie româno-franceză, notează Mediafax.

În 1998, acesta obţine premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, pentru coproducţia franco-română „Terminus paradis”. În 2003, „Niki Ardelean, colonel în rezervă” este selecţionat la secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes şi primit cu entuziasm de publicul internaţional.

Info:

Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză.

Foto credit: Cinemagia

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).