VIDEO Victor Rebengiuc joacă pe marele ecran de la ICR Berlin în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-victor-rebengiuc-joaca-pe-marele-ecran-de-la-icr-berlin-in-filmul-niki-ardelean-colonel-in-rezerva/

Filmul ,,Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie şi care îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş şi Răzvan Rădulescu, va fi proiectat, joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin.

Un articol de Andrada Văsii|28 august 2013

Filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“, în regia lui Lucian Pintilie şi care îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş şi Răzvan Rădulescu, va fi proiectat, joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin.

ICR Berlin a iniţiat seria de 10 proiecţii de film la sediu, program permanent, care prezintă cele mai importante creaţii româneşti de gen din toate timpurile, pentru publicul larg, dar şi pentru diaspora din oraşul german.

Acest program de film românesc are ca scop prezentarea unor creaţii cinematografice de ficţiune şi documentare de dinainte de Revoluţia din 1989 ale unor mari regizori precum Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Săucan, Stere Gulea, Mircea Danieliuc şi Dan Piţa, dar şi a unor documentare despre diferite personalităţi ale vieţii culturale din România.

Astfel, au fost proiectate deja filmul „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, „Secvenţe”, în regia lui Alexandru Tatos, „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil.

Cuplul Rebengiuc-Vasilescu

ICR Berlin prezintă la sediul institutului filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie, scenariul peliculei fiind semnat de Cristi Puiu şi de Răzvan Rădulescu. Lungmetrajul are în distribuţie nume mari ale filmului românesc, precum Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş, Răzvan Rădulescu. Cuplul Rebengiuc-Vasilescu se află în prim plan şi are pe toată durata peliculei o prestanţă deosebită.

„Niki Ardelean, colonel în rezervă” este un film dinamic, cu un conflict psihologic puternic. Colonelul pensionar Niki Ardelean îşi pierde fiul într-un accident tragic şi este pe cale să îşi piardă şi fiica, care urmează să emigreze împreună cu soţul ei în America.

Spre deosebire de conservatorul Niki, ataşat valorilor tradiţionale, cuscrul său Flo este receptiv la cultura vestică, întruchipând omul nou al tranziţiei. Figura sa autoritară şi influenţa pe care acesta o exercită asupra tuturor membrilor familiei sale îi confiscă treptat lui Niki drepturile şi autoritatea paternă pe care obişnuia să le deţină.

Filmul urmăreşte povestea deposedării treptate a lui Niki. În contextul zbuciumat al unei societăţi de tranziţie, în care valorile morale şi ritualurile îşi pierd substanţa şi caracterul lor normativ, micul sistem de referinţă al lui Niki este tulburat până la prăbuşire. Filmul urmăreşte cu multă abilitate acumularea de tensiune care duce la izbucnirea finală, care are loc în ziua naţională a armatei.

Lucin Pintilie, un regizor cu renume

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film români. După ce a regizat o serie de spectacole de teatru şi două filme de lungmetraj – „Duminică la ora 6″ şi „Reconstituirea”, Lucian Pintilie a stârnit mânia autorităţilor cenzurii. Interdicţia de a mai lucra în România a însemnat pentru regizor calea exilului până în 1990, când se repatriază, finalizează diverse proiecte mai vechi şi realizează numeroase filme în coproducţie româno-franceză, notează Mediafax.

În 1998, acesta obţine premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, pentru coproducţia franco-română „Terminus paradis”. În 2003, „Niki Ardelean, colonel în rezervă” este selecţionat la secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes şi primit cu entuziasm de publicul internaţional.

Info:

Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză.

Foto credit: Cinemagia

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.