Vinovatul, teleplay cu Ozana Oancea și Ionel Mihăilescu, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/vinovatul-teleplay-cu-ozana-oancea-si-ionel-mihailescu-la-tvr-2/

TVR 2 difuzează în premieră luni, 8 decembrie, de la ora 20.00, producţia „Vinovatul”, o adaptare pentru televiziune după piesa omonimă a lui Ion Băieşu, completată cu motive din piesa „Iertarea” a aceluiaşi scriitor. Filmul realizat anul acesta de Casa de Producţie TVR poate fi urmărit şi la TVR HD marţi, 9 decembrie, de la ora 14.00.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2014

Vinovatul / Scenariul și regia sunt semnate de Jon Gostin, după piesa omonimă a lui Ion Băieșu, luni, la TVR 2 şi marţi, la TVR HD.

O femeie (interpretată de către Ozana Oancea) îl ademeneşte în camera ei de hotel pe ucigaşul (jucat de Ionel Mihăilescu) iubitului ei din adolescenţă. Totul se petrece cu câteva ore înaintea împlinirii termenului de prescripţie legală a crimei, în chiar noaptea nunţii „vinovatului” în respectivul hotel. Strivit de frică şi de remuşcări, acesta îşi recunoaşte crima, dar femeia nu-l iartă, ci îl determină să se sinucidă.

Din distribuția acestei producții mai fac parte: Erika Băieșu (în rolul soției), Mihai Răzuș (necunoscutul), Gabriel Fătu (recepționerul), Florin Rusu (barmanul) și Paul Mihăilă (băiatul).

Aş spune că reuşita excepţională a lui Ion Băieşu constă mai ales în acest joc cu angoasa, în balansul concomitent al fricii şi al efortului de a găsi eliberarea. Rezumându-mă la mesajul teleplay-ului “Vinovatul”, concluzionez că “Răul, odată înfăptuit, nu dispare nici dacă este pedepsit –  Jon Gostin, regizor

Proiecția în avanpremieră a filmului „Vinovatul” a avut loc luni, 6 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, în prezența realizatorilor.

Vinovatul,  după piesa omonimă a lui Ion Băieşu

Distribuţia: Ozana Oancea, Ionel Mihăilescu, Erika Băieșu, Mihai Răzuș, Gabriel Fătu, Florin Roșu, Paul Mihăilă.vinovatul

Producător: Mihai Răzuş.

Scenografia: Silvana Porojnicu.

Director imagine: Silviu Andrei.

Scenariul și regia: Jon Gostin.

Casa de Producție TVR, 2014

Foto: Vinovatul – TVR

12
/03
/17

Marţi, 14 martie, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu va avea loc lansarea volumului „Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial”, de Alin Ciupală, apărut recent la Editura Polirom. Invitaţi alături de autor vor fi Laura Grünberg și Zoltán Rostás, iar moderatorul evenimentului va fi Valentin Protopopescu.

11
/03
/17

Editura Nemira lansează Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy la care participă via skype scriitori publicați în colecția Nautilus. Ana Nicolau, coordonatorul colecției Nautilus, va fi moderatorul evenimentelor.

10
/03
/17

CRONICĂ DE FILM O binevenită gură de aer proaspăt în cinematografia de limbă română aduce tânăra regizoare Alexandra Balteanu, născută în România, dar stabilită în Germania. Prezentat la San Sebastian, promiţătorul său debut, „Vânătoare”, le are în distribuţie pe Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate.

10
/03
/17

Competiția Internațională BIEFF 2017 invită publicul la introspecție și dezbatere asupra unor dimensiuni profunde ale naturii umane, în cele două programe tematice Searching for Transcendence: Spirituality in the Digital Age și Cutting the Cord: Family Love and Its Discontents.

10
/03
/17

Duminică, 12 martie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc o întîlnire cu celebrul și îndrăgitul actor Ion Dichiseanu, cu prilejul lansării volumului Adevărul, mai frumos decît legenda, apărut la Editura Polirom, și în ediție digitală.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

09
/03
/17

O expoziție inedită a avut vernisajul pe 8 martie, la Centrul Cultural Casa Artelor, o expoziție intitulată „Mama. Eseu despre iubire”, în cadrul căreia 21 de artiști s-au lăsat fotografiați de Cătălina Flămînzeanu, alături de mamele lor.

09
/03
/17

Cum ar trebui să li se predea religia copiilor și adolescenților? Cât de necesară este educația sexuală în școli? Și ce efecte poate avea implicarea Bisericii în cele mai adânci straturi ale societății? Sunt câteva dintre temele – extrem de actuale și în România - puse în discuție de filmul „(M)ucenicul”/ „The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din România din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.