Violoncelistul Răzvan Suma va concerta alături de pianistul Josu Okiñena pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-razvan-suma-va-concerta-alaturi-de-pianistul-josu-okinena-pe-scena-salii-radio/

Vineri, 22 martie, începând cu ora 19:00, violoncelistul Răzvan Suma va concerta alături de pianistul Josu Okiñena pe scena Sălii Radio în cadrul unui eveniment cu specific spaniol.

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Vineri, 22 martie (19.00), pe scena Sălii Radio, Răzvan Suma va interpreta alături de prietenul său, carismaticul pianist spaniol JOSU OKIÑENA, artist de mare virtuozitate cu o carieră solistică bogată, piese deosebite care poartă semnătura unor mari compozitori spanioli ai epocii moderne: Gaspar Cassado, Joaquin Nin, Aita Donostia, Anton Larrauri, Lorenzo Ondarra, Manuel De Falla.

Ce poate fi mai plăcut la început de primăvară decât o frumoasă călătorie în ţinuturile pline de farmec ale Spaniei, printre ritmuri de castaniete, evantaie şi volane colorate? Violoncelistul Răzvan Suma – care v-a încântat în 2012 în cele două turnee naţionale „Vă place BACH?” – vă aduce parfumul Spaniei la Bucureşti, printr-o incursiune fascinantă în lumea muzicii spaniole în cadrul concertului său extraordinar „Seară spaniolă cu Răzvan Suma”.

Întregul repertoriu este bazat pe motive folclorice tradiţionale spaniole, iar compozitorii incluşi în recital sunt repere ale artei muzicale din Spania: Cassado a fost şi unul dintre cei mai reprezentativi violoncelişti ai ţării, iar Aita Donostia (Părintele Donostia) este poate cel mai reprezentativ compozitor de muzică sacră din Ţara Baştilor. Ondarra a dedicat piesa ce va fi interpretată în recital chiar celor doi artişti: Răzvan Suma şi Josu Okiñena.

Povestea întâlnirii dintre Răzvan Suma şi pianistul Josu Okiñena se leagă de o întâmplare inedită şi amuzantă, petrecută şi ea pe tărâm spaniol, în anul 2002, când artistul român a participat la concursul internaţional „Villa de Llanes”, unde şi-a ales din lista pusă la dispoziţie de organizatori un pianist corepetitor care după sonoritatea numelui i s-a părut a fi… japonez! După obţinerea celei mai mari distincţii acordate, Răzvan Suma a legat o frumoasă prietenie cu pianistul spaniol, concretizată prin mai multe concerte de mare succes, susţinute cele mai importante săli de profil din Spania (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall-San Sebastian ş.a), dar şi la Teatro Colon (Buenos Aires, Argentina).

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.
RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în numeroasele recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires sau „Kursall” din San Sebastian.

Pentru anul 2013, în afara proiectelor concertistice şi camerale, Răzvan Suma pregăteşte un nou turneu naţional intitulat Vă place Brahms ?

 

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!