„Visătorul”, o nouă premieră la Teatrul Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/visatorul-o-noua-premiera-la-teatrul-evreiesc-de-stat/

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă comedia muzicală VISĂTORUL, libretul şi muzica Jean-Henri Blumen, în traducerea Myei Liontescu, Ralucăi Andrei şi Irinei Matei. Regia artistică este semnată de Rafael Goldwaser.

Un articol de Liliana Matei|28 iunie 2017

Din distribuţie fac parte: Rafael Goldwaser, Mihai Ciucă, Luana Stoica, Geni Brenda, Andrei Bibire şi Ştefan Eparu.

Jean-Henri Blumen, născut la Paris, a fost inspirat de muzica Klezmer. Colaborator al Operei din Paris, a întemeiat în anul 1968 Ansamblul muzical Kol Aviv — care avea în repertoriu cântece şi dansuri din Israel — şi  l-a condus timp de 15 ani. A obţinut Marele Premiu al Discului, a participat la Festivalul de la Avignon şi a compus muzica filmului Aventurile lui Rabbi Jacob.

Muzician, director de companii, autor dramatic, Jean-Henri Blumen este un creator de spectacole ce îmbină teatrul, dansul şi muzica. Cea mai recentă realizare, creaţia teatralǎ Mazel Tov, tout va mal! a avut premiera anul trecut la Paris şi s-a bucurat de o apreciere elogioasǎ din partea criticii.

Libretul comediei muzicale VISĂTORUL este inspirat de o aventurǎ a lui Menahem Mendl, personaj pitoresc din literatura idiş, apărut la sfârşitul secolului XIX sub pana marelui scriitor, Şalom Alehem. Visătorul Menahem Mendl şi-a părăsit satul pentru a-şi încerca norocul la oraş. Are de gând sǎ creeze o agenţie matrimonialǎ care să prospere până în America. Dar iatǎ-l confruntat cu alţi visǎtori…

,,Sunt oare şi eu un visător în acest an 2017? E cu totul posibil. Teatrul şi muzica îmi dau posibilitatea sǎ visez şi eu nu mă abţin. Mi-am însuşit o mică parte a moştenirii culturale idiş, una din numeroasele scrisori ale lui Menahem Mendl, pentru a face o piesă originalǎ în care am amestecat situaţii, acţiuni şi personaje inspirate de mine. Prezint marile visuri de la începutul secolului XX, visul american, visul socialismului, visul sionismului. Ascultând acum aceste cântări pline de speranţă, ştim azi ce au devenit  aceste utopii. Piesa mea cuprinde un joc de iluzii si decepţii. Menahem Mendl, micul visător ieşit din popor, ne antrenează în acest joc; şi prin aventura lui, dorinţele nostre secrete de succes şi fericire se proiectează pe scenă. Dar viaţa nu se desfăşoară întotdeauna cum dorim şi apar deziluziile. În ciuda obstacolelor, a soartei  potrivnice, a eşecurilor, Visătorul păstrează întotdeauna încrederea într-un viitor mai bun. El ne dă o lecţie de viaţă. Iată de ce muzica mea cântă atât decepţiile, cât şi speranţa şi bucuria, căci aceste sentimente aparţin condiţiei umane.” (Jean-Henri Blumen)

Spectacolul este o comedie muzicală în limba idiș, cu translație în limba română.

Premiera oficială va avea loc joi, 29 iunie, și vineri, 30 iunie, de la ora 19.00.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.